‘129 wegrijders na ongeval in Hof van Twente’

In de Hof van Twente zijn vorig jaar 129 weggebruikers weggereden na een ongeval zonder zich bekend te maken. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiecijfers. De Hof van Twente ligt daarmee wel 11,57 procent onder het landelijk gemiddelde.

Per dag rijden er in Nederland gemiddeld 208 mensen door nadat ze een andere verkeersdeelnemer aanrijden of bijvoorbeeld tegen een geparkeerde auto botsen. Bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken, moeten zich altijd melden. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis. Positief is dat er een lichte afname was ten opzichte van 2022 (-5,99%). Hiermee daalde het aantal naar 73.960 per jaar in 2023.

“Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Als je uit de verzekering bent gezet dan is het afsluiten van een nieuwe polis een stuk lastiger”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit.

Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.