Geregistreerde beveiligingscamera’s Hof van Twente relatief hoog, meld u ook aan

In de provincie Overijssel staan bij de politie in totaal 9.745 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 119 inwoners. Dit en meer blijkt uit stukken die VPNGids.nl na een Wob-verzoek in handen kreeg van de politie en dit vervolgens deelde met Wegdamnieuws. Geregistreerde beveiligingscamera’s, die eigendom kunnen zijn van overheden, bedrijven en particulieren; worden door de politie ingezet om strafbare feiten op te sporen. Hof van Twente scoort met een aantal van 94 camera's camera’s per 10.000 inwoners goed als je het vergelijkt met omliggende gemeenten als Lochem (67) en Wierden (71).

Belang van camera's
Onlangs is er aan de Eeftinkstraat bij Trés Chic op klaarlichte dag een fiets gestolen; recht onder de bewakingscamera. (zie DIT ARTIKEL) Het gerucht gaat dat de daders nog steeds vrij rondlopen. De politie gaat hier na de kerst op reageren. Dan zal duidelijk worden wat er met de daders is gebeurd. Een betrokken politieagent: “Cameratoezicht is erg belangrijk, ook voor ons maar er komt meer bij kijken. Heterdaad of geen heterdaad”

Binnen Nederland zijn er grote verschillen per gemeente te zien. Om een goede vergelijking te kunnen maken van het aantal camera’s per gemeente, is gekeken naar het aantal camera’s per 10.000 inwoners. In dat geval zijn er in de gemeente Vlieland de meeste camera’s geregistreerd: 677 per 10.000 inwoners. Ook in Zandvoort, Haarlemmermeer en Nijkerk staan met ruim 400 camera’s per 10.000 inwoners relatief veel geregistreerde camera’s ten opzichte van het aantal inwoners.
Heeft u ook camera's die u voor de lokale veiligheid wilt aanmelden, dan kan dat via DEZE link. Samen houden we op deze manier de buurt veilig.

Veruit de minste camera’s per inwoner staan in de Groningse gemeente Loppersum: 7 per 10.000 inwoners. Drechterland en Kapelle, twee andere gemeenten met weinig camera’s, hebben respectievelijk 22 en 28 camera’s per 10.000 inwoners.

Overijssel
In de provincie Overijssel staan bij de politie in totaal 9.745 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 119 inwoners. Dit en meer blijkt uit stukken die VPNGids.nl na een Wob-verzoek in handen kreeg van de politie. Geregistreerde beveiligingscamera’s, die eigendom kunnen zijn van overheden, bedrijven en particulieren; worden door de politie ingezet om strafbare feiten op te sporen. In Enschede staan, van alle 25 Overijsselse gemeenten, de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 1.253. In Hengelo worden op 1.228 camera’s beelden vastgelegd en Zwolle maakt de top-3 compleet met 1.180 camera’s.  

Cameradichtheid het hoogst in Haaksbergen
De cameradichtheid; het aantal camera’s per 10.000 inwoners, is het hoogst in Haaksbergen. Per 10.000 inwoners telt die gemeente 172 beveiligingscamera’s. Ook Hengelo (152) en Twenterand (103) hebben meer dan 100 camera’s per 10.000 inwoners. Nota bene: omdat Enschede meer inwoners heeft, zijn er per 10.000 inwoners minder camera’s, namelijk 79.