Gratis inbraakpreventiecheck in de Week van de Veiligheid

Doe jij als je even de hond uitlaat, boodschappen doet of de kinderen naar school brengt de deur goed op slot? Een inbreker heeft namelijk altijd haast en zou in zo’n korte tijd al lang en breed vertrokken zijn met je nieuwe laptop. Inbraken komen helaas nog steeds veel voor, ook in onze gemeente. Zeker nu er buitenshuis weer steeds meer mogelijk is en je (gelukkig) niet meer de hele dag thuis hoeft te zitten. Nu de Week van de Veiligheid is aangebroken willen we je graag vertellen dat de gemeente een gratis inbraakpreventiecheck voor jouw woning kan aanbieden.

Scorelijsten over inbraak laten elk jaar het zelfde zien, namelijk een grote stijging in de herfst en wintermaanden. Dan is het lekker vroeg donker en pas laat licht. Daar houden inbrekers van. In het donker worden ze minder snel gezien en kunnen zo veel makkelijker te werk gaan. Wees hier op voorbereid en lees hier onder wat je kunt doen om boeven buiten de deur te houden!

De inbrekers

Veel mensen denken dat inbrekers het liefst in de nachtelijke uren werken. Dit is niet waar! Verreweg de meeste inbraken vinden overdag en in de avond plaats. Slechts tien procent van de inbraken gebeurt na middernacht. Inbrekers zijn ook niet zo selectief als mensen denken. In elk huis valt namelijk wel wat te halen. Daarom kijken ze vooral naar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. 90 procent van de inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Het type huis of het moment van de dag is voor hen niet zo belangrijk.

Als je het vermoeden hebt dat er bij jou of een van je buren wordt ingebroken of betrap je een inbreker op heterdaad, bel dan direct 1-1-2.

Maak het ze niet te makkelijk

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het inbrekers een stukje moeilijker te maken. En dit hoeft zeker niet altijd duur of ingewikkeld te zijn. Ga je eventjes weg? Trek dan niet de deur zomaar achter je dicht maar doe deze ook echt op slot. Laat gaan raam open of op een kiertje staan. Ook niet het wc raampje of je slaapkamerraam op de bovenverdieping. Geef je huis een bewoonde indruk door een lampje te laten branden en let er op dat je waardevolle spullen niet te veel in het zicht laat staan. Ga je op vakantie? Vraag dan je buren een oogje in het zeil te houden. Zorg voor een bewoonde indruk door lampen met tijdschakelaars en doe je woning vooral goed op slot. Verder zijn sloten op je schuur, poort of tuinhek effectief, werken buitenlampen, eventueel met een sensor, erg afschrikkend en kun je samen met je buren een WhatsApp buurtpreventie groep starten. Samen zie je namelijk meer!

Gratis inbraakpreventiecheck

De inbraakpreventiecheck die we, ook na de Week van de Veiligheid, aanbieden wordt gedaan door een adviseur van Noaberbouw die geen commercieel belang heeft. Hij of zij kijkt alleen naar de veiligheid van je woning en van deze adviseur krijg je vervolgens tips en informatie als er iets verbeterd kan worden. Dit gaat over de volgende onderdelen: Organisatorische maatregelen: sluit jij je woning goed af? Bouwkundige maatregelen: heeft je woning goed hang- en sluitwerk? En elektronische maatregelen: is er goede verlichting bij de buitendeur(en)? Het advies zul je krijgen in een rapport zodat je die nog eens rustig door kunt nemen. Wanneer je maatregelen uit het advies goed toepast, dan kun je in aanmerking komen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Voor meer informatie over het PKVW kun je kijken op www.politiekeurmerk.nl/politiekeurmerk-veilig-wonen-voor-woningeigenaren/ . Wil je een gratis inbraakpreventie laten uitvoeren? Dan neem je contact op met Noaberbouw. Dit kan telefonisch via het nummer 074-2653638 of per mail op pkvw@noaberbouw.nl