Inwoner Ambt Delden voor duizenden euro’s de boot in door WhatsApp-fraude

Het is de laatste tijd schering en inslag met WhatsApp-fraude gevallen in de gemeente. Afgelopen week deden weer een aantal inwoners uit de Hof van Twente aangifte bij de politie. Ook een inwoner uit Ambt Delden behoorde tot de slachtoffers.

De fraude verliep ook hier volgens het vaste patroon. In dit geval deed de oplichter zich voor als zoon van het slachtoffer. Er moesten dringent een aantal rekeningen worden betaald, maar de zoon kon zogenaamd niet bij zijn geld. Er werd zoals zovaak drie maal geld overgemaakt. de eerste keer ging het om een bedrag van 1279 euro daarna om 847 euro en tot slot en som van 903 euro. De totale schade bedraagt 3029 euro. De oplichting is gemeld bij de ABN Amro maar die kunnen het geld niet meer terughalen.

Wat is WhatsApp-fraude?

Criminelen doen zich voor als een bekende van je en vragen met een smoes om geld. Dit doen ze heel geraffineerd. Bij de nieuwste vormen kapen ze  zelfs WhatsApp-accounts spelen ze stemgeluid af.

Oplichting via WhatsApp is een van de meeste toenemende vormen van online criminaliteit. In de eerste helft van 2020 meldde de Fraudehelpdesk meer dan 6000 gevallen. WhatsApp-fraude staat ook wel bekend als vriend-in-noodfraude of hulpvraagfraude. Het schadebedrag loopt gemiddeld in de duizenden euro's per slachtoffer.

Zo herken je WhatsApp-fraude

 • Een 'bekende' stuurt je een appje vanaf een onbekend nummer. De profielfoto klopt. Vaak is het een bericht met de smoes dat hij/zij een nieuw nummer heeft.
 • Deze 'bekende' vraagt je om een rekening voor te schieten.
 • Er is vaak (veel) haast bij.
 • De 'bekende' wil niet op een andere manier communiceren. Of hij beweert dat dit niet kan, bijvoorbeeld door een kapotte telefoon.
 • In sommige gevallen hoor je als je belt vaag de stem van de bekende, waarna het gesprek stopt. Dit zijn dan geluidsfragmenten die van social media zijn gehaald.

Ga nooit op een betaalverzoek in, ook al vertrouw je deze bekende door en door. Criminelen lezen zich soms zelfs in via social media om personen goed te imiteren: van actuele gebeurtenissen tot gekopieerd taalgebruik en stemfragmenten.

Een voorbeeldgesprek van WhatsApp-fraude lees je op de Fraudehelpdesk. Een oplichter doet alsof hij de zoon is met een betalingsprobleem.

Hoe voorkom je WhatsApp-fraude

 • Vraagt iemand om geld via WhatsApp? Bel die persoon dan op via een nummer uit je eigen adresboek voor controle. Hoe goed je diegene ook vertrouwt.
 • Kun je die persoon niet direct telefonisch bereiken? Maak geen geld over.
 • Wordt er wel opgenomen bij bellen en hoor je vaag wat bekende stemfragmenten? Bedenk dat dit afgespeeld stemgeluid van social media (filmpjes) kan zijn.
 • Bespreek WhatsApp-fraude met je familie. Spreek af alleen geld over te maken na contact door bellen.

WhatsApp-kaping

Criminelen proberen WhatsApp-accounts over te nemen. Zo kunnen ze nog makkelijker bekenden van diegene misleiden. Hoe doen ze dat? Om WhatsApp op een ander apparaat te installeren heb je standaard alleen een verificatiecode nodig. Die ontvang je via sms of voicemail.

De criminelen beginnen met de installatie. Ze proberen de verificatiecode te ontfutselen met de smoes dat die per code ongeluk naar jou is gestuurd. Dat gesprek knopen ze bijvoorbeeld aan als koper op Marktplaats. Met de tweede kaping-methode zorgen ze dat de code in je voicemail komt. Omdat voicemail vaak niet beveiligd is, kunnen ze die zo afluisteren.

WhatsApp beveiligen tegen hacken

Voorkom het kapen van je WhatsApp-account. Stel een tweefactorauthenticatie in en eventueel ook een voicemailwachtwoord. Dan kunnen criminelen niet meer makkelijk je WhatsApp-account overnemen en bekenden oplichten.

 • Open WhatsApp en tik op Instellingen > Account > Verificatie in 2 stappen > Inschakelen. Kies een code die je niet kunt vergeten, maar die niet te makkelijk te raden is. WhatsApp zal je geregeld om de code vragen, bijvoorbeeld eens per week, zodat je die niet vergeet.
 • Zet een pincode op je voicemail van je mobiele telefoon die je niet makkelijk kunt raden. Bel je voicemail en beluister het menu. 

Toch slachtoffer van WhatsApp-fraude?

Heb je toch geld overgemaakt naar een oplichter? Of heb je de fraudepoging tijdig doorzien? Doe dan het volgende: