Onbekende buitenlandse nummers!

Je wordt gebeld door een onbekend nummer, uit het buitenland, dat je niet kent. Wanneer je terugbelt, krijgt je niemand aan de lijn. De telefoon blijft overgaan of je hoort helemaal niets. Als je de rekening van je telefoonmaatschappij krijgt, schrik je je rot. Je moet een torenhoog bedrag betalen. Je bent het slachtoffer geworden van wangiri-fraude.
De politie krijgt hier de laatste tijd weer veel berichten en vragen over:
“Wat kun je het beste doen en wat vooral niet?”

Via deze weg willen wij hier graag nog even aandacht aan besteden.
Deze manier van fraude via onbekende buitenlandse telefoonnummers, wordt Wangiri fraude' genoemd.
Bij wangiri-fraude bellen internationale groepen criminelen naar je mobiel vanuit het buitenland. Je ziet een nummer op je telefoon, maar je hebt werkelijk geen idee wie je gebeld heeft. Je wordt nieuwsgierig en belt terug. Het lijkt alsof de telefoon overgaat, maar in werkelijkheid krijg je een bandje te horen met het geluid van een overgaande telefoon. Pas na enige tijd heb je door dat er niemand op gaat nemen. De kosten lopen hard op, want je belt naar een duur betaalnummer. Ook komt het voor dat de wangiri-fraudeurs piepjes nabootsen, zodat je denkt dat je opgehangen hebt. In werkelijkheid hang je nog een lange tijd aan de lijn met een dure lijn in een ver buitenland.
Advies!!!

NEEM NIET OP en BEL NIET TERUG, als je gebeld bent of gebeld wordt door een onbekend, buitenlands nummer! 

Voor degene die terugbellen, rekenen de fraudeurs de kosten van een duur servicenummer. Deze kosten kunnen ze zelf bepalen. Voor providers is het lastig om dit soort fraude helemaal te voorkomen. De fraudeurs gebruiken steeds weer nieuwe nummers en ze kunnen niet alle nummers blokkeren voor uitgaande gesprekken.
Verder is het is verstandig om het nummer even op te zoeken in Google. Misschien zie je meer klachten voorbijkomen of staat het nummer al bekend als frauduleus. Als dit het geval is, dan kun je het nummer blokkeren en jouw provider informeren. Providers hebben namelijk de mogelijkheid om een buitenlands nummer van criminelen voor al haar gebruikers te blokkeren.
Je kunt ook zelf onbekende nummers blokkeren op je telefoon.
Hieronder een link naar de site van “opgelicht”, met meer informatie hierover.

https://opgelicht.avrotros.nl/…/arti…/wat-is-wangiri-fraude/ 
#opgelicht #radar #politie #wangirifraude #belfraude #oplichters #buitenland #telefoonnummers #telefoonoplichting #waarschuwing #blokkeren #provider  

 
Bronnen: Radar / Opgelicht / Politie