Politie waarschuwt voor babbeltruc rookmelders

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder te hebben. Oplichters maken gebruik van deze verplichting en doen zich momenteel voor als ‘rookmelder-inspecteur’. Dat doen ze met de smoes dat ze zogenaamd even komen controleren of bewoners conform de wettelijke verplichting al rookmelders hebben geïnstalleerd. Dit is echter een truc: eenmaal binnen hopen de oplichters zo met jouw waardevolle bezittingen aan de haal te gaan of zwakke beveiliging te traceren.

De politie waarschuwt hiervoor, naar aanleiding van diverse meldingen uit het hele land. Er wordt niet gecontroleerd op rookmelders door brandweer of politie. Wel zijn er woningcorporaties die rookmelders installeren of hierop controleren. “Dit zal altijd vroegtijdig en officieel door de woningcorporatie zelf worden gecommuniceerd”, aldus de politie. Komen er toch verdachte mensen bij u aan de deur om op rookmelders te contoleren, bel dan meteen 112. Laat nooit iemand binnen, die u zelf niet hebt uitgenodigd!  (Bron: politiekeurmerk.nl)

Getuigen kunnen zich melden via het landelijke nummer 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Fraude kunt u melden bij de politie en ook bij www.fraudehelpdesk.nl of via het landelijke telefoonnummer 088-7867372.