Versieringen voor WK niet zonder risico

Over anderhalve week gaat het van start, het WK voetbal in Brazilië, Vele winkels, huizen en straten zijn dan oranje gekleurd. De vele versieringen – helaas nog te vaak van brandbaar materiaal – kunnen gevaarlijke situaties tot gevolg hebben, zo meldt de brandweer. Onderzoek uit 2008 van de Voedsel en Warenautoriteit en het ministerie van VROM wees uit dat 30% van de feestartikelen voor oranjefans niet veilig is. Slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes, boa’s en andere versieringen vliegen gemakkelijk in brand met alle gevolgen van dien.

Straten worden versierd en oranje materialen worden aan huizen bevestigd. Burgers zijn zelf verantwoordelijk voor een brandveilige omgeving. Dat geldt ook voor aanrijroutes van hulpdiensten. Ambulances en brandweerauto’s moeten gemakkelijk bij de huizen kunnen komen. Er zijn een paar eenvoudige regels bij het versieren van de openbare weg. Zorg dat versieringen boven de openbare weg hoger dan 4.2 meter hangen en houd een breedte van tenminste 3.5 meter vrij. En gebruik daarbij natuurlijk brandveilig materiaal.

De meeste brandveiligheidsregels gelden het hele jaar door en voor iedereen. De brandweer zal de burger echt niet overladen met een overzicht van alle regels die hiervoor gelden, maar vragen hen wel goed na te denken voordat versieringen worden aanschaft en aangebracht.
 

Tips voor brandveilig versieren

  • Goede versiering is niet gemakkelijk ontvlambaar. Dit staat vermeld op de verpakking.
  • Niet alle rood, wit, blauw of oranje vlaggetjes die in de handel zijn hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Verzeker u ervan dat u brandveilige versiering aanschaft en aanbrengt.
  • Houd versiering op minimaal 50 centimeter afstand van spotjes en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen. Dus ook van de televisie.
  • Zorg dat versieringen boven de openbare weg hoger dan 4.2 meter hangen. Houd een breedte van tenminste 3.5 meter vrij.
  • Gebruik brandveilig materiaal.