“Bar en boos FC Groningen, totdat te Wierik en El Hankouri eindelijk de geest kregen”

In de tweede ronde van de KNVB beker wist de ploeg van trainer Mike te Wierik na verlenging Excelsior op de knieën te krijgen. Na 90 minuten stond het nog gelijk, maar door twee doelpunten van Jørgen Strand Larsen won FC Groningen ternauwernood in Rotterdam. Het werd 4-2 voor de FC. In de Groningse pers was onder andere te lezen:

“De Trots van het Noorden bleek niet in staat om ook maar iets te creëren”.

“Bar en boos FC Groningen wint na verlenging van Excelsior, totdat Te Wierik en El Hankouri eindelijk de geest kregen”.

Dat zijn bijzondere kreten. Wat maakte dat het zo slecht was en op welke wijze kreeg jij de geest?

Mike te Wierik: Ik speelde de bal in 1x naar el Hankouri. Die gaf hem mee op Suslov en die zette weer voor op strand Larsen en toen goal. Dus het is wat je de geest wilt noemen. Maar om op dat eerste terug te komen: We waren ontzettend slordig en kwamen er niet door heen. Uiteindelijk kom je zelfs 2 keer op achterstand maar weet je het toch om te buigen. Het was niet de bedoeling dat ik zou spelen maar uiteindelijk was het toch nodig. Dus kwam ik er rond de 70e minuut in. We hadden zelfs nog een verlenging nodig maar gelukkig wonnen we en zitten we in de koker. Dat is het belangrijkste!”

FC Groningen overwintert met deze zege in het bekertoernooi. Spits Romano Postema mocht in de basis beginnen, maar wist geen potten te breken. Voor Buijs betekent deze overwinning een primeur. In Groninger dienst behaalde hij nooit eerder de derde ronde van de KNVB beker.

Loeihard

Het spel was in Rotterdam voor rust niet goed. Hoewel de FC het eerste kwartier de boventoon voerde, kwamen de Groningers uit het niets op achterstand. Na ruim twintig minuten werd er zwak verdedigd door Tomas Suslov. Na een strakke voorzet van El Yaakoubi kopte Niemeijer van Excelsior loeihard in. FC Groningen kwam na een half uur goed weg, anders had het tegen een 2-0 achterstand aangekeken.

Los zand

De Trots van het Noorden bleek niet in staat om ook maar iets te creëren. De spelers wisten elkaar nauwelijks te vinden en de ploeg speelde als los zand. Maar zoals Excelsior uit het niets op 1-0 kwam, zo kwam Groningen onverwachts langszij. Een paar minuten voor rust maakte Cyril Ngonge de gelijkmaker na een goede actie van Mo El Hankouri. De aanvoerder speelde zich handig vrij en Ngonge rondde gedecideerd af. Pal voor rust kreeg Wessel Dammers nog een goede kans op de 1-2, maar de oud-spits kopte de bal naast.

Gelukkige penalty

Na de rust was het niet veel beter aan Groninger zijde. Het initiatief lag nog steeds bij de ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie. FC Groningen kwam ongewijzigd uit de kleedkamer, maar na een uur wisselde Buijs maar liefst drie spelers. Jørgen Strand Larsen, Patrick Joosten en Bjorn Meijer kwamen binnen de lijnen en losten Paulos Abraham, Romano Postema en Marin Sverko af.

Na wederom balverlies aan de linkerkant zette Excelsior de tegenaanval in. De voorzet van Mats Wieffer ging aan Thijs Dallinga voorbij, maar kwam bij Julian Baas terecht. De middenvelder schoot onberispelijk in. In de laatste vijf minuten kreeg FC Groningen een gelukkige penalty. Aanvoerder El Hankouri pakte zijn verantwoordelijkheid en maakte gelijk. FC Groningen kwam vlak voor tijd bijna op voorsprong. De bal werd na een inzet van Strand Larsen van de lijn gehaald.

Verlenging

Het spelbeeld veranderde nauwelijks in de verlenging, maar het elftal van FC Groningen wel. Buijs paste in totaal zes wissels toe. Het mocht nauwelijks baat hebben. In de verlenging kreeg de FC geen enkele echte kans. Totdat Te Wierik en El Hankouri eindelijk de geest kregen. Een mooie actie van de aanvoerder belandde via Suslov voor de voeten van Strand Larsen en die bewees zijn waarde. Dat deed hij vijf minuten voor tijd andermaal. De Noorse spits prikte liggend de beslissende 2-4 in na een klassiek een-tweetje met De Leeuw.

Programma en loting

Op 18 december wordt er geloot voor de achtste finales van de KNVB beker. Zaterdag aanstaande speelt FC Groningen in Almelo tegen Heracles., wederom op kunstgras. Om 20.00 wordt er afgetrapt in Almelo. Dan volgt er nog op dinsdag 21 december de uitwedstrijd naar Alkmaar tegen AZ.