Basisspeelsters Maud en Tess knokken zich naar winst met Oranje -16

Oranje onder 16, met Maud Koster en Tess Doeschot uit Hengevelde, heeft haar tweede wedstrijd op het Mondial Football Montaigu-toernooi winnend afgesloten. In Stade Albert Robin boog de ploeg van Félicienne Harteveld-Minnaar een achterstand om naar een 1-2-overwinning.

Net als tegen Frankrijk kende Oranje een moeizame eerste helft en na een kwartier keek de ploeg – na een Mexicaans afstandsschot – tegen een ongelukkige achterstand aan. Ook na de openingstreffer lukte het Oranje niet om in de wedstrijd te komen. De duels werden verloren en grote kansen bleven uit.

In de tweede helft bewees Onder 16 echter wederom over een hoop veerkracht te bezitten. Ondanks dat de weersomstandigheden – met veel wind en regen – steeds slechter werden, knokte Oranje zich terug in de wedstrijd.

Vrijwel elke tweede bal werd gewonnen en de ploeg werd ook steeds gevaarlijker voor het Mexicaanse doel. Oranje kwam steeds meer aan voetballen toe en kreeg een aantal mogelijkheden in de omschakeling.

Zege in extremis

Toch was het wachten tot de 74ste minuut voor de gelijkmaker. Feyenoord-speler Otylia el Belati werd naar de grond gewerkt in het strafschopgebied en de bal ging op de stip. Lina Touzani nam haar verantwoordelijkheid en schoot de penalty tegen de touwen.

Ook na de 1-1 bleef Oranje de meest dreigende ploeg en was het opnieuw een aantal keer gevaarlijk. Zo werd een schot van Belati geblokt na goed voorbereidend werk van Liv Pennock en kwam Lotus Meekelenkamp een aantal keer goed door via de flank.

In tegenstelling tot afgelopen maandag tegen de Fransen werd de betere tweede helft deze woensdag wel beloond. In de derde minuut van de extra tijd kopte Belati een vrije trap van Touzani binnen om zo voor een vreugde-explosie te zorgen op de Nederlandse bank.

Teamprestatie

Na de wedstrijd was KNVB-coach Harteveld-Minnaar dan ook trots hoe haar ploeg zich terug in de wedstrijd heeft geknokt. “We hebben niet ons mooiste spel gespeeld, maar we hebben weer superveel veerkracht getoond.”

“De dingen die we in de rust hebben aangestipt, hebben we perfect opgepakt in de tweede helft. We hebben deze overwinning echt als team over de streep getrokken. De meiden hebben niet opgegeven. Ze hebben allemaal tot het eind gestreden.”

Oranje speelt zondag de laatste wedstrijd van het Montaigu-toernooi, maar weet nog niet voor welke plaats ze gaan spelen en wie daarbij dan de tegenstander is. Vrijdag zijn de laatste poulewedstrijden en bij een gunstig resultaat in het duel tussen Frankrijk en Mexico speelt Oranje zondag de finale.

(bron: OnsOranje.nl)