FC Groningen evenaart negatief clubrecord na pak slaag van Twente

De gifbeker bij de ploeg van Mike te Wierik moest blijkbaar helemaal leeg. In Enschede verloor de Trots van het Noorden voor de zesde keer op rij. Een evenaring van een negatief clubrecord. Slechts twee keer eerder in de geschiedenis werd er zes keer op rij verloren in de competitie. De ploeg is naar een elfde plek gezakt op de ranglijst.
Mike te Wierik speelde een prima wedstrijd, een rots in de branding en wat haalde hij veel weg achterin! Hoe kijk je er zelf op terug?
“Dankjewel! Het ging inderdaad wel prima. Maar alleen blijft het natuurlijk klote als je met 3-0 verliest. We maken te veel persoonlijke fouten, zowel verdedigend als aanvallend en dan is het gewoon lastig om te winnen. Twente heeft het verder prima gedaan en gaan na zo’n seizoen dan ook terecht Europa in.”

Hoe zuur is de gele kaart in de extra tijd? In de laatste seconde de enige kaart van de wedstrijd
“Ik zei al tegen die scheidsrechter, fluit dan gewoon af man. Voor de rest deed hij het prima, maar sta nu ook nog op scherp de volgende wedstrijd dus dat is balen”.

Als je het publiek bij FC Twente analyseert; Hoe is dat in vergelijking tot andere stadions?
“Haha ja, de sfeer was goed maar dat kan ik me ook goed voorstellen na zo’n seizoen. Qua aantallen is het ook het grootst na de traditionele top 3 dus dat blijft zeker mooi!👍“.

Voor de rust was het vooral de ploeg van oud-FC Groningen-trainer Ron Jans die de dienst uitmaakte. Scherper, alerter en vooral gevaarlijker. Na een zwak moment van Marin Sverko kwam Václav Cerný vrij voor Peter Leeuwenburgh. De Tsjechische spits schoot hard in: 1-0. De Groningers begonnen de tweede helft voorspoedig, maar het bleek niet goed genoeg. Door een persoonlijke fout kon Dimitrios Limnios makkelijk de voorsprong verdubbelen. Even later maakte dezelfde Limnios de beslissende 3-0.

Moeilijk

Het ontbrak de Groningers niet aan goede wil aan het begin van de wedstrijd. Het eerste kwartier ging de wedstrijd vooral gelijk op, echt gevaarlijk werd de ploeg van Buijs echter niet. De paar keer dat tegenstander FC Twente voor de goal van Leeuwenburgh kwam was het wèl direct gevaarlijk. Alle drie de aanvallers, Ricky van Wolfswinkel, Limnios en Cerný, waren dreigend in hun acties.

De Groningers voetbalden moeilijk en eigenlijk zonder echt middenveld. Derhalve bleef het bij FC Groningen bij een paar goede kansjes van Cyril Ngonge. Eén keer werd de aanvaller goed voor keeper Lars Unnerstall gezet door Marin Sverko, maar de Duitse sluitpost voorkwam de goal met een katachtige redding.

Te laat

Na een half uur combineerden de Twentenaren vrijelijk aan de linkerkant van het veld. Verdediger Sverko sprintte niet goed mee met Cerný en was te laat. De Tsjechische aanvaller werd goed vrijgezet, schoot vervolgens goed in en liet Leeuwenburgh kansloos: 1-0.

In het verdere verloop van de eerste helft had de FC maar weinig in de melk te brokkelen. FC Twente had de overhand tot rust. Sverko bleek een van de zwakkere schakels bij de ploeg uit de Martinistad.

Ander vaatje

Om kans te houden op het toetje van de Eredivisie moest het team van Buijs uit een ander vaatje gaan tappen in de tweede helft. Na de thee leek het veelbelovend. Mo El Hankouri werd direct gevaarlijk met een goed schot van 25 meter, Maar het was wederom doelman Unnerstall die redde. Een paar minuten later was het wederom de oud-aanvoerder van FC Groningen die gevaarlijk werd. Zijn voorzet ging echter voorlangs. Zowel Michael de Leeuw als Romano Postema konden hun voet niet tegen de bal zetten.

De pupillen van Buijs hadden in ieder geval begrepen dat het in het vervolg van de wedstrijd anders moest. De Groningers waren feller en actiever dan in het eerste bedrijf. Toch bleef het oppassen geblazen voor de gevaarlijke Twente-aanvallers. Leeuwenburgh moest er een paar keer aan te pas komen om de FC in de wedstrijd te houden.

Suslov; een half uur

Zoals verwacht en conform het advies van de medische staf kwam Tomas Suslov het laatste half uur in de ploeg. Hij moest voor het nodige gif gaan zorgen. Ook Paulos Abraham kwam in de ploeg voor de vrijwel onzichtbare aanvoerder De Leeuw.

Persoonlijke fout

Het gif bleef uit. Niet lang na de dubbele wissel ging Neraysho Kasanwirjo in de fout. Wederom een persoonlijke fout die een tegendoelpunt inluidde, de Groninger verdediger speelde de bal makkelijk in de voeten van Limnios. De Griekse aanvaller scoorde simpel de 2-0 voor de Tukkers.

In het laatste kwartier kwam FC Groningen nauwelijks meer aan voetballen toe. Na de 3-0, wederom van Limnios, bleven de spreekwoordelijke koppies helemaal hangen en leek het dat de ploeg van Buijs zich had neergelegd bij de zesde nederlaag op rij. Een evenaring van de negatieve reeksen uit 1974 en 2016. Het seizoen van FC Groningen gaat door dit verlies als een nachtkaars uit.

Programma en stand
Na het zesde verlies op rij kan FC Groningen in theorie nog steeds de play-offs halen. Dan moeten NEC en Heerenveen zondag verliezen en de FC winnen. Aanstaande zondag volgt de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen. Dan spelen de Groningers thuis tegen SC Cambuur. De wedstrijd begint om 14.30 uur in de Euroborg.