“Ik snap de supporters ook wel als je de play-offs zo vergooid”

De rol van FC Groningen voor een plek in het toetje van de eredivisie lijkt uitgespeeld na het verlies in de eigen Euroborg tegen Sparta. De ploeg van Hengeveldenaar Mike te Wierik bleek niet in staat een 0-2 achterstand om te buigen. Na een spannende slotfase bleef het 1-2 voor de Spartanen.

De vijfde nederlaag op rij. Wat is jouw verklaring dat het zo in elkaar is gestort? Mike:
“Pff ja zeg het maar. We krijgen de goals veel te gemakkelijk tegen en we creëren daarentegen veel te weinig. Dus dan wordt het sowieso lastig”.

Wat deed het fluitconcert met jou?
“Ja natuurlijk is dat kloten, maar ik snap de supporters ook wel als je de play-offs zo vergooid. We hebben gewoon moeite om kansen te creëren en zijn ontzettend slordig in de eindfase”.

Hoe is de reactie op je blessure?
“Dat is even afwachten vandaag, maar dat gaat hopelijk goed komen voor woensdag tegen FC Twente!”

Dus De Hengeveldenaren kunnen een scherpe Mike te Wierik verwachten woensdag?
“Haha dat altijd!”

Van een samenhangend geheel aan Groninger zijde bleek geen sprake. Na amper twintig minuten kwam FC Groningen al op achterstand door een slim wippertje van Arno Verschueren, na een fout van FC Groningen-verdediger Bart van Hintum.

Trainer Buijs wisselde maar liefst drie spelers in de rust. Maar ook dat haalde niets uit. Het spel bleef inspiratieloos. Na een uur blunderde keeper Peter Leeuwenburgh. Een matig schot van Lennart Thy rolde door de benen van de keeper. Een goal uit het niets van Bjorn Meijer maakte het laatste kwartier nog spannend, maar het mocht uiteindelijk niet baten. Sparta won met 1-2.

Breien

Waar in de voorgaande wedstrijden FC Groningen nog als een wervelwind uit de kleedkamer kwam, was het nu vooral afwachtend. Vanuit de achterhoede werd er constant geprobeerd op te bouwen. Het zogenoemde breien leverde, op een goed schot van Neraysho Kasanwirjo na, in de eerste twintig minuten van de tweede helft nauwelijks iets op.

Van te voren wilden de spelers van Sparta nog niets weten van een zogenaamd ‘Steijn-effect’, doelend op de vervroegde aanstelling van coach Maurice Steijn, maar de Spartanen kwamen wel voortvarend uit de startblokken. Na de katachtige reflex van keeper Maduka Okoye, die een voorsprong van FC Groningen voorkwam, maakte aanvaller Verschueren de 0-1. Hij wipte de bal vrij simpel over sluitpost Peter Leeuwenburgh.

Een betere keuze

Na, wederom, een vroege achterstand wisten de Groningers zich iets te herpakken. Maar dat resulteerde nauwelijks in een echte kans. Sparta zakte steeds meer in en de FC kwam vaker in de buurt van het zestienmetergebied van Sparta. Tomas Suslov schoot een vrije trap van ongeveer zeventien meter over, waar Laros Duarte wellicht een betere keuze was geweest om achter de bal plaats te nemen.

Toch bleef Sparta het gevaarlijkst. Vlak voor rust had de Spartaan Vito van Crooij de voorsprong moeten verdubbelen, maar de Rotterdamse topscorer wist Leeuwenburgh niet te passeren.

Ander vaatje

De eerste helft ging als een nachtkaars uit. De ploeg van Buijs verliet onder een striemend fluitconcert het veld. Bij FC Groningen kwam blijkbaar het besef dat er uit een ander vaatje getapt moest worden. Buijs paste maar liefst drie wissels toe in de rust. Romano Postema, Daniël van Kaam en Cyril Ngonge kwamen in het veld met de bedoeling om de boel wat op te schudden.

Klassieke fout Leeuwenburgh

Maar ook de wissels aan Groninger zijde bleken niet te helpen. De Groningers ontbrak het aan iedere inspiratie om een goede aanval op te zetten. Ietwat fortuinlijk kwam de ploeg van Steijn op een 0-2 voorsprong. Thy schoot van ver in de armen van Leeuwenburgh, maar de Groninger sluitpost liet de bal op kinderlijke wijze door zijn vingers glippen. Een klassieke keepersfout, de bal rolde tergend langzaam door zijn benen de goal in.

Een kwartier voor tijd maakte Meijer uit het niets de aansluitingstreffer. Hij kopte de bal in na een inschattingsfout van keeper Okoye. Voor de Rotterdammers was het in de laatste tien minuten vrouwen en kinderen eerst, maar het elftal kon de Groninger storm uiteindelijk doorstaan. De Spartanen namen, door deze 1-2 overwinning, de drie punten mee naar Het Kasteel.

Programma en stand
Door het verlies tegen Sparta doet FC Groningen wederom geen goede zaken met het oog op de play-offs. De ploeg van Buijs had een plek in de play-offs al een aantal weken in eigen hand, maar de rol van de FC voor plek acht lijkt nu uitgespeeld. Naaste concurrent Go Ahead Eagles speelt zondag tegen de andere concurrent NEC.
Aanstaande woensdag wacht voor de ploeg van Danny Buijs de uitwedstrijd tegen FC Twente. Er wordt dan om 20:00 uur afgetrapt. Volgende week zondag volgt de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen. Dan speelt Mike thuis tegen Cambuur Leeuwarden.