Maud Koster verkast naar FC Twente: “Was er helemaal stil van, ik was zo blij”

Het is donderdagavond kwart voor acht. W.V.V.’34 JO15-1 heeft net een training van Dani Morsink achter de rug. Maud Koster komt de kantine binnenlopen voor een gezamenlijk interview met Wegdamnieuws en W.V.V.’34. Haar vader Clemens is er ook bij. “Mijn eerste echte interview”, zegt Maud lachend. Misschien volgen er nog wel velen….want Maud gaat naar FC Twente!Beloften FC TwenteMaud begon als 5-jarige in de F8 bij W.V.V.’34 en vanaf komend seizoen maakt ze de overstap naar de Beloften van FC Twente. Afgelopen week vertelde ze W.V.V.’34 dat ze de club aan het einde van dit seizoen gaat verlaten. De jonge Hengeveldse informeerde haar team tijdens de training. Maud: “Ik vond het wel lastig om te vertellen aan mijn team, maar iedereen reageerde gelukkig goed. Ik kreeg zelfs een applaus”.Dit seizoen maakt ze dus af bij W.V.V.’34 en daarna traint Maud mee bij FC Twente tot ze 15 jaar wordt in februari 2023. Maud: “Je mag alleen per heel seizoen overstappen. Ik ben nog maar net 14 jaar en je moet 15 zijn om mee te mogen spelen in de competitie. Tot die tijd train ik vier keer per week en doe ik mee met de oefenwedstrijden”. Sinds 2018 heeft FC Twente een beloftenelftal die uitkomt in de Beloftencompetitie van de Vrouwen Eredivisie. Met dit team zal Maud spelen tegen de beloftenteams van onder andere sc Heerenveen, ADO Den Haag, Ajax en Feyenoord. De thuiswedstrijden worden gespeeld op Sportcampus Diekman in Enschede op zaterdagmiddag.Hoe het begonMaud voetbalt al een paar jaar in het Twents Regioteam. Ze speelt daar in het O14 team en mocht meedoen bij de O17. Daar viel het talent op en kwam zo in beeld bij FC Twente. Vervolgens werd de voetbalster al snel door FC Twente uitgenodigd voor een stagetraining en ook dat verliep goed. Maud: “FC Twente was positief over me en ik wilde heel graag naar Twente. Nu train ik elke week mee, naast de training en wedstrijd bij W.V.V.’34”. Het was na een wedstrijd met het Twents Regioteam 017 tegen Den Haag in het Heracles stadion, toen Maud het goede nieuws hoorde. Maud: ‘Mijn vader werd gebeld door de leiding van het Twents Regioteam en hij gaf de telefoon door aan mij. Toen werd me verteld dat ik stage mocht lopen bij FC Twente. Ik was er helemaal stil van, ik was zo blij!”.En Clemens wat vinden jullie ervan? “We zijn ontzettend trots op Maud. Maar we dachten ook: hoe gaan we dat allemaal doen? Het zal zeker een hele planning worden om overal mee naar toe te rijden. Vanuit school zal zij ook soms met de bus of op de fiets naar de training in Enschede gaan”. Maud: “Dan heb ik mijn warming-up al mooi gehad als ik daar aankom”. Maud gaat naar het Assink Lyceum in Haaksbergen en school steunt haar voetbalambities volop. Maud: “Ik kan eerder weg van school als dat nodig is voor een training of wedstrijd. Maar ik moet dat wel goed regelen met mijn mentor en de lesstof inhalen”. En vader Clemens? Die vult aan dat het voetballen fantastisch is, maar dat school net zo belangrijk is.

Debuut Vorige weekmaakte Maud haar debuut voor FC Twente in de wedstrijd tegen de O15 selectie van de KNVB. Het was voor Maud een avond om nooit te vergeten. Maud straalt als ze verteld dat ze in het rode shirt trots het veld op liep. Maud: “Ik ben voor Twente, al heel lang”. Maud speelt als verdedigende middenvelder of centrale verdediger. Dat is ook de positie waar ze op traint bij FC Twente. Op de vraag of ze gescoord heeft in deze wedstrijd antwoord ze: “Nee. Dat zou pas wat zijn, in je debuut ook nog scoren”. De wedstrijd werd overigens met 2-1 gewonnen door de beloften van Twente.

KNVBNaast FC Twente blijft Maud ook meespelen bij de KNVB. Maud startte bij de KNVB voor de regio Oost en daarna kwam Noord-Oost. Zij spelen tegen de regio’s West en Zuid en daarvan vallen vervolgens 2/3 van de meiden af en blijft uiteindelijk aan nationaal team O14 over. Tijdens het interview was Maud in afwachting van de uitslag van de selectietrainingen bij de KNVB. Inmiddels is duidelijk dat ze is uitgenodigd om deel te nemen aan een stagedag met de KNVB selectie meiden onder 14 jaar landelijk. Dat zal een training en onderlinge wedstrijd zijn op woensdag 23 maart in Barneveld.Stiekem meedoen bij W.V.V.’34We zijn aan het einde van ons interview als we Maud vragen waar we haar over een paar jaar zien spelen. Maud: “Ik hoop nog steeds bij FC Twente, maar dan bij de Dames 1. Ik heb er veel zin in bij FC Twente, maar de gezelligheid tijdens de trainingen bij W.V.V.’34 met vrienden en vriendinnen zal ik ook wel gaan missen”. En wat doen je dan op zaterdagochtend als je geen oefenwedstrijd hebt van de beloften? Maud: “Dan ben ik bij W.V.V.’34 om te kijken….en misschien kan ik nog wel een keer stiekem meedoen”!Maud, namens W.V.V.’34 en Wegdamnieuws van harte gefeliciteerd met deze fantastische stap! We zijn ontzettend trots op je. Veel succes en we blijven je natuurlijk volgen!