Mike even in Hengevelde: “Moet je op je eerste groepstraining de bal naar Wayne Rooney spelen!”

De Hengeveldse verdediger in Engelse dienst is even thuis bij zijn ouder Jan en Brigitte. Hij maakt zich op voor een loodzwaar seizoen met zijn nieuwe club Derby County alias ‘the Rams, met pak em beet minimaal zo’n slordige 50 officiële wedstrijden. “Er zijn er maar weinig die meer dan 40 wedstrijden in een seizoen spelen, maar je weet het nooit, ik heb bij FC Groningen in drie jaar maar 1 wedstrijd vanwege een blessure gemist”, zegt hij zelf. De eerste 6 weken aan de overkant zitten erop, een bijzondere tijd:

Eigenlijk was ik door corona enkel op de club om te trainen en daarna snel weer met de auto huiswaarts. Eerst fysio training op het veld en in de tweede week kon ik al instromen in een 11 tegen 11. Het niveau daar is echt anders, ik denk dat er weinig Nederlandse clubs zullen winnen daar. Veel fysiek sterke spelers die ook nog eens echt goed kunnen voetballen! Derby is een club met een goede jeugdafdeling, onze A1 is kampioen geworden afgelopen seizoen in een competitie met onder andere Manchester City. We hebben 4 basisspelers uit eigen jeugd in het elftal. Voor enkelen is dan ook belangstelling uit de Premier League. Mensen denken dan; het 2e niveau het zal wel.

Roony
Wayne Rooneyis echt goed, een ander level laat ik maar zeggen. Hij is heel rustig maar hij probeert je wel te helpen. Hij was altijd spits of aanvallende middenvelder, nu speelt hij als verdedigende middenvelder. Wel bijzonder om mee te maken, moet je op je eerste groepstraining de bal naar Wayne Rooney spelen!


17 velden, 17 'biljartlakens'

<<Herstelzwembad

Accommodatie
Ik heb mijn ogen uitgekeken wat de accommodatie betreft daar, 17 velden en echt alles groen. Zwembaden voor een beter herstel, 4 fysiotherapeuten om het elftal heen. Voetbal is echt heel belangrijk in Engeland, dat merk je aan alles. In Groningen hadden we het ook goed voor elkaar maar dit is echt een andere dimensie.

Niveau
In het begin zal het tempo waarin gespeeld wordt wel wennen worden, ik heb nog geen wedstrijden gespeeld. Op de trainingen ging het in ieder geval prima en had ik wel het gevoel dat ik mee kon laat ik maar zeggen. De competitie begint of op 29 augustus of op 12 september, daar gaan de clubs nog over stemmen. Vaak wordt er gedacht dat alle ballen in de opbouw lang gaan maar dat is echt niet meer zo.

Cocu
Bij onze trainer Philip Cocu kun je aan alles merken dat hij in de top gewerkt heeft als voetballer en trainer. De resultaten waren weliswaar minder in de laatste vijf wedstrijden van het seizoen maar er waren verzachtende omstandigheden. We kregen drie rode kaarten met schorsingen als gevolg. Onder andere onze topscoorder lag er daardoor weken uit en ja, dan word je 10e in plaats van play-offs.

FC Twente
Ik denk dat de eerste contacten al speelden in december, Ted van Leeuwen gaf aan me graag te willen. Het heeft in ieder geval tot veel reuring in de regio geleid, met name bij de Heracles en FC Groningen supporters. Ik kreeg via mijn zaakwaarnemer Harold Eijkelkamp nog wel een mooi appje van Ted van Leeuwen, vond ik wel sportief:”

‘Mike naar Derby County. Grote club, de zwaarste competitie van Europa. Wàt een transfer. Wij hadden hem graag bij FC Twente gezien, maar dit is top. Heb Mike’s nummer niet. Wil je hem feliciteren en succes wensen. Van harte gegund. Groeten’.

AA Gent
Daar heb ik nog vaak aan gedacht, ze zijn ver gegaan in de zomer van 2019 maar Groningen liet me niet gaan. Dan denk je, Europees voetbal, mooie stad op rij afstand van Hengevelde. Maar Engeland is toch wel het voetbalwalhalla van, misschien wel van de wereld. Zo’n kans krijg je als verdediger niet altijd. Als een aanvaller een andere periode heeft en schopt er in 7 wedstrijden vervolgens 8 in kan het zomaar overal in de belangstelling staan. Voor een verdediger is dat anders. En ik speel weer in zwart wit, vonden ze mooi in Almelo!


Mike met zijn maatje Hamoudi

W.V.V.’34
Dat ga ik wel missen, die trainingen bij W.V.V'34. We hadden echt een mooie groep en ik merkte dat het voor mijn eigen ontwikkeling ook goed is geweest. Ik heb het in totaal 7 jaar gedaan, in het begin onder Jeroen Kiepman deed ik bijna enkel de warming-up. Dat was op het laatst wel anders samen met hoofdtrainer Roy Workel. Ik verzamel dan ook oefenvormen waar ik zelf wat mee heb in een schrift, wie weet wat ik er later mee ga doen. W.V.V'34 was mooi al die jaren, ik kwam niet voor niets zo vaak terug uit Groningen, voor het 1e, maar zeker ook voor de jeugd samen met mijn vriend Hamoudi Jaafil.


Vader Jan met vriendin Megan Kuipers in de dugout met 'dezelfde kleuren'

Heracles
Ik hoop nog steeds om in de toekomst ooit terug te keren bij Heracles, dat voelt nog steeds als thuis. Ik heb nog regelmatig contact met mensen van die club, vorige week nog meer dan een uur aan de lijn gehangen met Alfred Nijhuis. (Alfred Nijhuis heeft onlangs zijn contract als hoofdscout bij Heracles Almelo verlengd tot medio 2025 red.)

Ik weet natuurlijk niet wat de club over aan aantal jaren wil, maar een functie in de technische staf op de lange termijn is zeker wel iets wat ik ambieer. Ja, er zijn best wel dingen die ik mis van Heracles, het kunstgras is daar trouwens geen onderdeel van. Het is toch echt wel een andere belasting voor je gewrichten om op zo’n mat te voetballen.


Hier moet het gebeuren: Het Pride Park Stadium

Geluk?
In de voetbalwereld moet je ook soms geluk hebben. In de C-jeugd bij FC Twente bijvoorbeeld kreeg ik een brief dat ik op gesprek moest komen, meestal was dat dan een soort van exitgesprek. Voor mijn plek kwam er een stagespeler uit het buitenland maar mijn geluk was: Die kon er helemaal niets van!
Vervolgens kwam ik in de B2 bij Rob Sneijders en daar bloeide ik weer helemaal op en mocht ik blijven. Was die stagespeler een topper geweest dan had ik hier misschien helemaal niet gezeten, nu speel ik met Wayne Rooney! Soms moet je ook geluk hebben.”

Philip Cocu over ‘onze’ Mike
Echt positief hoe Mike nu al een rol speelt bij Derby County. Zijn contract eindigde eind juni bij FC Groningen en zo werd hij op 1 juli officieel speler bij the Rams. Een driejarig contract als centrale verdediger, al mag hij pas in het nieuwe seizoen wedstrijden gaan spelen. Hij heeft in de afgelopen periode mooi de tijd gehad om de spelers, de speelwijze en de omgeving te leren kennen. Hij is nu al echt een onderdeel van het team! We zijn echt blij dat hij in zo’n vroeg stadium aan heeft kunnen sluiten. Het zou zo maar kunnen dat we een korte voorbereiding tegemoet gaan voor het nieuwe seizoen, de definitieve datum is nog steeds niet bekend. Dus heeft hij alvast kennis kunnen maken met de oefenvormen en de manier van spelen, echt positief!


Zaakwaarnemer Rene Eijkelkamp


De nieuwbouwwoning voor Mike en Megan zal eind deze maand opgeleverd worden

Wayne Rooney, van 2003 tot en met 2018 international in het Engels voetbalelftal, waarvan hij op 8 september 2015 topscorer aller tijden werd. In de zomer van 2004 nam Manchester United Rooney tegen betaling van 42,2 miljoen euro over van Everton FC, deze transfer maakte hem de duurste speler ooit in de Britse voetbalgeschiedenis. Met zijn nieuwe club werd hij vervolgens Engels landskampioen in seizoen 2006/07, 2007/08 en 2008/09 en won hij zowel de UEFA Champions League 2007/08 als het WK voor clubs 2008. In het seizoen 2009/10 werd Rooney met 26 doelpunten tweede op de topscorersranglijst van de Premier League, achter Didier Drogba. Op 2 april 2011 scoorde hij tegen West Ham United zijn honderdste doelpunt voor Manchester United in de Premier League. Hiervoor had hij 211 duels nodig. Rooney maakte elf doelpunten in het seizoen 2010/11. Hij scoorde in de Champions League-finale tegen FC Barcelona, in een wedstrijd waarin zijn club met 3-1 verloor.