Mike te Wierik verliest van koploper en ontsnapt aan rood: “Dat was echt niet expres”

In een gezapig duel hield Mike te Wierik met FC Groningen de schade met 0-1 tot een minimum beperkt tegen PSV. Het enige moment dat de harten van de noorderlijke voetballiefhebber even sneller liet kloppen was een bal op de lat van Laros Duarte. Nieuweling Melayro Bogarde maakte zijn debuut.
Matig voetbal vierde de boventoon, het is nog niet het seizoen van FC Groningen met plek 13. Mike, wat zou er moeten veranderen denk jij? Mike te Wierik hierover: “De eerste helft hadden we het inderdaad lastig. We kwamen er te weinig uit maar dat kwam natuurlijk ook door psv. De tweede helft hebben we er echt een wedstrijd van gemaakt en dan moet je met zo’n vrije trap van Duarte ook een beetje geluk hebben. “

Op basis van de beelden zijn er scheidsrechters die rood gegeven zouden hebben, wat is jouw visie? Mike: “Ik heb het nog niet terug gezien maar het was absoluut niet mijn intentie om hem in z’n gezicht te raken. Ik wou hem alleen achter me houden. Dus dat was echt niet expres.”

De goal van Götze, wat had jij daar anders kunnen doen? Mike: “Er werd verkeerd uitgestapt aan de rechterkant. Dan probeer je nog over te komen maar hij had net genoeg ruimte om hem voor te geven en dan dekken we helaas niet goed genoeg voor de goal.”

FC Groningen speelde de eerste officiële wedstrijd van 2022 in het derde tenue. Deze werd eind vorig kalenderjaar gelanceerd en is ontworpen door de Groningse rapper Kraantje Pappie. Tevens stond het duel met de koploper uit Eindhoven in het teken van het wederom landelijk aandacht vragen voor de aardbevingsproblematiek in Groningen.

PSV had vanaf de beginfase het meeste balbezit waardoor FC Groningen voornamelijk de verdedigende stellingen moest innemen. De Trots van het Noorden kwam na 10 minuten spelen op achterstand nadat Mario Götze een lage voorzet van Cody Gakpo van dichtbij kon binnen tikken, 0-1. Aanvallend lukte het FC Groningen niet om spitsen Jørgen Strand Larsen en Michael de Leeuw veelvuldig aan de bal te krijgen. Vanaf de zijkanten probeerde de FC door te komen, maar echt gevaarlijke momenten leverde dit niet op.

Aan de andere kant gaf de georganiseerde verdediging ook weinig weg. Voormalig FC’er Ritsu Doan kreeg twee kansen. Na een half uur spelen schoot de Japanner in de korte hoek net naast de paal, vlak voor het rustsignaal redde doelman Peter Leeuwenburgh knap op een schot van Doan. Het gevaarlijkste moment van FC Groningen kwam ruim vijf minuten voor rust van Tomas Suslov. De middenvelder zette goed door en kwam in botsing met keeper Joel Drommel, waarna de keeper de bal voldoende raakte om de Slowaakse international echt kansrijk te laten worden.

FC Groningen begon krachtig aan de tweede helft. Cyril Ngonge zag binnen een minuut spelen een schot geblokt en Laros Duarte krulde vijf minuten na rust een vrije trap van ongeveer 20 meter op de lat. Bjorn Meijer kon de rebound net niet in het doel werken. Het derde moment in de beginfase van de tweede helft kwam van de voet van Suslov. De middenvelder snelde aan de linkerkant langs zijn tegenstander, bereikte De Leeuw net niet met de voorzet.

Trainer Danny Buijs bracht na ruim een uur spelen met Paulos Abraham en Romano Postema twee aanvallende verse krachten. Met een 0-1 tussenstand op de borden zat er een positief resultaat in tegen de koploper van de Eredivisie. Een klein kwartier voor tijd maakte Melayro Bogarde zijn debuut voor de FC. Wessel Dammers werd in de slotfase ingebracht om extra fysieke kracht toe te voegen in het veld.

De Trots van het Noorden ging opportunistischer spelen met onder meer hoge ballen voor het doel waarbij Dammers een wapen bleek. FC Groningen ging op zoek naar die ene goede kans. Die kreeg Strand Larsen. De spits kon aannemen in het strafschopgebied, maar gleed tijdens de aanname uit waardoor de Noor niet tot een schot op het doel kwam. Zo bleef het 0-1 in Euroborg en verloor FC Groningen nipt van koploper PSV.