Nardus ten Buuren loopt op 59-jarige leeftijd de zwaarste marathon van Nederland

Met een tijd van 3:46:38 uur voor de Hengeveldse Nardus ten Buuren van Loopgroep Hengevelde mag dit optreden rustig een topprestatie genoemd worden. (KLIK HIER VOOR EEN FILMPJE) De vele trainingsuren hebben dan toch hun vruchten afgeworpen, hij werd in zijn leeftijdscategorie “mannen 50 jaar en ouder, recreatieve lopers” 23ste van de 92 deelnemers. All over werd hij bij de recreatieve lopers (mannen en vrouwen) 98ste in een deelnemersveld van 382 op de hele marathon. Dit allemaal op het fraaie maar zware parcours op Terschelling, de enthousiaste vrijwilligers en de aanmoedigingen onderweg zorgden voor een fantastisch hardloopspektakel genaamd de Berenloop. Nardus: ”Het ging prima gisteren, tot de regenbui na zo’n 28 kilometer. Gelukkig was ik voor de enorme hagelbui welke het centrum van West Terschelling trof over de eindstreep, kou slaat op de spieren. De beentjes en met name de kuiten zijn wel stijf en stram vandaag, het zal wel de leeftijd zijn!

De route voert over het hele eiland, van West naar de Boschplaat en weer terug, door de polder, de duinen, het bos en over het strand. Start en finish zijn op West, onder de Brandaris.
Een dag voorafgaand aan de halve en hele marathon werden de afstanden gelopen over 5 en 10 km. Wat voorheen begon als een warmloper voor de halve en hele marathon is nu uitgegroeid tot een serieuze wedstrijd. De Kleintje Berenloop over 10 km werd door een aantal supporters van Nardus gelopen. Zoon Kevin ten Buuren liep de 10 km in 44:52, Dorien Kormelink in 57:50 en Carla Koenderink in 58:19.

De marathon was oorspronkelijk bedacht als afsluiting van themajaar "400 jaar Willem Barentsz". De loop ontleent zijn naam aan Willem Barentz, die in 1596 via het noorden naar Azië wilde varen. Hij kwam hierbij vast te zitten bij Nova Zembla en overwinterde door op ijsberen te jagen.

In het magazine Runner’s World is de Terschelling Marathon bovendien als één van de zwaarste marathons van Nederland betiteld.