Rick Satink klimt naar vierde plaats in het ONK MX1

Rick Satink uit Hengevelde van het GDI Husqvarna Team heeft in de derde wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap MX1 in Rhenen constant gescoord. De rijder kwam in de eerste manche na een matige start terug naar een tiende plaats. In de tweede manche kende hij een betere beginfase en wist hij er op het verraderlijke circuit een sterke zesde plaats uit te halen waarmee hij in de tussenstand is opgeklommen naar een vierde plaats. In tegenstelling tot vorig jaar was het circuit dit jaar vrij hard door de goede weersomstandigheden op de dagen voorafgaande aan het evenement. In de training was de baan nog vrij snel maar al wel lagen er gemene stuiters in het circuit. Rick nam zijn tijd om de baan in zich op te nemen en ging daarna op pad om een aantal snelle ronden te rijden. Hij kwam uit op een eenentwintigste tijd maar wetende dat het zetten van een snelle tijd niet helemaal zijn ding is, bereidde hij zich zonder zorgen voor op de eerste manche.

De start van de eerste manche was redelijk en rond de vijftiende plaats kon hij aan de wedstrijd beginnen. Op het snelle circuit was het niet makkelijk om in te halen want de verschillen tussen de rijders waren klein. Toch slaagde Rick erin om gedurende de wedstrijd steeds dichter in de buurt van de top tien te komen. In de slotfase kwam hij aan op een elfde plaats en dit leek zijn positie te gaan worden. Echter in de laatste ronde kwam Nikolaj Larsen nog ten val waardoor Rick nog een positie op schoof en als tiende over de finish wist te komen. In de tweede manche pakte hij een soortgelijke start maar ditmaal wist hij in de beginfase al verschillende rijders te passeren en stootte door naar een achtste plaats. Rick bleef het tempo strak houden en wist in het midden van de wedstrijd Ceriel Klein Kromhof en Jeffrey Dewulf te passeren.

Op een zesde plaats rijdend probeerde hij het gat tot aan de vijfde man te dichten. Helaas lukte dit niet maar wel wist Rick de manche op een sterke zesde plaats af te sluiten. Met een 10-6 in de manches eindigde hij op een zevende plaats in het dagklassement. In de tussenstand om het Open Nederlands Kampioenschap is hij opgeklommen naar een vierde plaats. Aankomende zondag zal Rick van start gaan in het Nederlands Kampioenschap MX1 in Markelo.

Daguitslag MX1: 1. Kevin Strijbos (B) Suzuki 1+1; 2. Dean Ferris (AUS) Husqvarna 2+2; 3. Nick Triest (B) KTM 4+4; 4. Ryan Houghton (GB) Yamaha 6+5; 5. Yentel Martens (B) Husqvarna  5+8; 7 Rick Satink 10+6.

ONK-tussenstand na drie wedstrijden: 1. Klein Kromhof 77; 2. William Saris (NL) Kawasaki  75; 3. Martens 74; 4. Rick Satink (NL) Husqvarna 69; 5. Ferris 64.

(bron: www.motocrossplanet.nl)