Stuivertje wisselen in de top

Wegdamnieuws in de race, de koppositie lijkt een heet hangijzer, tot nu toe weet nog niemand deze langer dan een week vast te houden. Waar afgelopen week Tijmen Katier vanuit de luwte wist toe te slaan, is het nu Sjors de Witte onder de naam WTT die DE lijstaanvoerder is. Zoon Tom is terug te vinden op plaats 6. Is dit een lang leven beschoren? We gaan het zien in Barcelona komende zondag!

Goed nieuws: Brigitte te Wierik heeft met een 12e plaats in het weekklassement de rode lantaarn overgedragen.
Hieronder de volledige stand:

In 2016 won Max Verstappen als kersvers Red Bull-coureur in Barcelona meteen zijn eerste race. Nadat de Mercedessen elkaar in de eerste ronde elimineerden, kwam de Limburger op kop te liggen en - ondanks aandringen van Kimi Räikkönen - liet hij zich die enorme verrassing niet ontnemen. Met 18 jaar en 228 dagen werd Verstappen de jongste racewinnaar in de Formule 1. Een memorabel Nederlands sportmoment.

Cijfers en feiten
Zondag wordt de vijftigste Grote Prijs van Spanje verreden, voor de dertigste keer gebeurt dat op Circuit de Catalunya, een goed half uur buiten Barcelona. Vanaf 1991 stopt het Formule 1-circus hier onafgebroken. In principe altijd in mei, door de coronacrisis is de kalender van dit jaar als bekend op de schop gegaan, waardoor de race nu hartje zomer plaatsvindt.
De baan is door de jaren een paar keer licht aangepast, maar de contouren zijn nooit veranderd. Met zestien bochten en flink wat rechte stukken is het een circuit met van alles wat, één van de redenen waarom het ook dient als locatie voor de wintertests. Teams en coureurs kennen dan ook iedere centimeter van het asfalt in Montmeló. Inhalen is niet op al te veel plekken mogelijk, de beste kans is vaak op weg naar bocht 1.
Michael Schumacher racete graag in Spanje en stond liefst zes keer als winnaar op het podium. Lewis Hamilton staat op vier zeges, hij was de laatste drie jaar de snelste.

Wat gebeurde er vorig jaar?
Niet bijster veel. Hamilton startte als tweede, maar greep zijn teamgenoot Valtteri Bottas snel bij de kladden. Verstappen had het bij de start (vanaf P4) even lastig, maar wist zich toch voor de Ferrari’s te wurmen en hield die ereplek vast. Op Mercedes stond echter geen maat.
In het laatste deel van de race waren er wat felle gevechten in het middenveld. Een botsing tussen Lando Norris en Lance Stroll zorgde nog voor een safety car op de baan, maar dat had voor het verdere verloop van de wedstrijd geen invloed.