Thijs Assink van TCPM Tukkercup: “De eerste editie was direct al top”

Vanavond komt er met de finale tussen DETO (Hoofdklasse) en sc Barbaros (2e klasse) een eind aan de tweede editie van de TCPM Tukker Cup. De wedstrijd wordt gespeeld op het hoofdveld van W.V.V.'34, hetzelfde veld waar ditzelfde DETO afgelopen jaar de eerste editie won. Thijs Assink, Wegdammer in hart en nieren, initatior en voorzitter van de TCPM Tukker Cup is er vanavond uiteraard bij. De Achterhoek Cup was een inspiratiebron voor hem, maar hoe is hij er op gekomen om een toernooi van deze omvang te organiseren? Thijs: "Begin 2016 was ik nog werkzaam bij 100% Voetbal in Enschede, waardoor ik veel met het amateurvoetbal in contact kwam. Uiteraard spraken we veel met onze klanten (spelers/trainers) hierover, ik voetbal natuurlijk zelf en ik volg zo’n beetje alle competities in onze regio en daarbuiten. Hierdoor maakte ik kennis met de Achterhoek Cup, wat een soortgelijk toernooi is. Ik zat op hun site te kijken en zag dat het toernooi zich inzette voor regionale goede doelen. Hierdoor kwam ik op het idee om dit toernooi ook in onze regio te organiseren, omdat helaas diverse dierbaren te maken hadden met de verschrikkelijke ziekte kanker. 1+1 was toen 2 en zo hebben we tijdens de eerste editie 1000 euro kunnen ophalen voor het KWF. Vervolgens hebben we (samen met Kevin de Koning die direct enthousiast was) een plan gemaakt en dit uitgewerkt. De eerste editie was direct top met 32 inschrijvingen. De afgelopen editie, hebben we uitgebreid met 48 teams en hebben we ook een Dames categorie toegevoegd."

Heb je nog meer plannen voor de toekomst met de TCPM Tukker Cup, je gaat verhuizen naar Geesteren, hoe ga je dit doen?
"Het plan is om vanuit Geesteren verder te bouwen met de TCPM Tukker Cup, met uiteraard de organisatie van de finaledag bij W.V.V.’34. We komen met onze groep zo’n zes keer per jaar bij elkaar, dus daar zal weinig in veranderen. Wel hebben we plannen om te blijven uitbreiden. Aankomend jaar gaan we werken met een A-klasse en B-klasse bij de Heren en Dames. We hopen hiermee het deelnemersaantal bij de dames te verhogen van 16, naar 24. Daarnaast ligt de focus voor volgend seizoen op de planning om dit nog beter te organiseren.
In de vervolg jaren willen we kijken naar de organisatie van een jeugdtoernooi en misschien wel tijdens de finaledag een G-voetbal toernooi. Uiteindelijk willen we van de finaledag een evenement maken, zo dat er op het sportpark van W.V.V. ’34 een hele dag met diverse verenigingen wat te doen is."

Hoe zit het met de dames? Is dat goed bevallen dit jaar en hoe gaat dit er volgend seizoen uitzien?
"De dames finale is in onderling overleg gecanceld, i.v.m. beker- en nacompetitieverplichtingen. Dat is ontzettend veel pech, maar zoals ik al aangaf, ligt volgend jaar de focus op de planning en hopen we dit te kunnen voorkomen. Verder is deze categorie prima bevallen, maar is het niveauverschil wel heel groot. Daarnaast hebben dames teams niet altijd de mogelijkheid om terug te vallen op een 2e elftal en/of jeugd, waardoor de spoeling soms dun wordt. Hierdoor hebben we gekozen om volgend seizoen twee klassen te maken, waardoor we dit niveauverschil proberen te beperken."

Hoe ga je om met de kritiek van de grote uitslagen en het grote niveauverschil tussen sommige clubs?
"Ik moet eerlijk zeggen dat bij de Heren deze kritiek meevalt. Uiteraard is het jammer als er een grote uitslag is en het is verre van ideaal, maar beide teams hebben wel weer een wedstrijd in de benen. Daarnaast, lager geklasseerde teams komen nu bij verenigingen waar ze normaal niet/amper komen. We hopen dan ook dat hoger geklasseerde teams in de poule rekening houden, met de tegenstander. Oftewel, denk aan wisselspelers, 2e elftal – en/of jeugdspelers. Zo wordt het niveauverschil misschien iets beperkt, maar je kan het natuurlijk nooit helemaal voorkomen. Sterker nog, in de normale competitie zie je soms ook ruime uitslagen terwijl het niveau hetzelfde is."

Is al bekend waar de volgende loting gehouden gaat worden? De vorige keren had je mooie locaties (Polman Stadion en Grolsch Veste)
"Dit is nog niet bekend, maar wanneer de finaledag afgelopen is, zullen we langzaam aan weer beginnen met het organiseren van deze loting en zullen we weer op zoek gaan naar prominente personen om te helpen."

De wedstrijd DETO - Barbaros begint vanavond om 18.00 uur en staat onder leiding van Frans Assink (geen familie van Thijs) en de assistenten Martin Bos en Mick Landman. De organisatie van de scheidsrechters is in handen van de Scheidsrechtersvereniging Hengelo en Omstreken.

Thijs bedankt voor het interview en heel veel succes met het vervolg van de TCPM Tukker Cup!