Vijftig jaar FC Twente, geschreven door Gijs Eijsink

De presentatie zou eigenlijk plaats vinden in het Rijksmuseum aan de Lasondersingel in Enschede, het werd de Lasonderkerk vanwege de overweldigende belangstelling! “De aanwezigen werden besprenkeld met een andere religie, de religie voetbal”, aldus Gijs. Er waren heel wat interlands op af gekomen om het eerste exemplaar uitgereikt te zien worden aan de 89-jarige Kees Rijvers, oud-trainer in de jaren 60 en 70. Op de vraag wat hij vond van de volgorde van de beste 50 spelers in 50 jaar FC Twente antwoordde hij: ”Ik denk dat ik in mijn tijd wel 50 spelers heb getraind, ze waren er wat mij betreft alle 50 ingekomen!” Voorzitter Aldo van der Laan van FC Twente noemde het boek van Gijs, vorm gegeven door oud WVV-speler Sep Bader, één van de weinige lichtpuntjes van dit seizoen. Alle spelers die ooit in de hoofdmacht van FC Twente hebben gespeeld in de afgelopen 50 jaar, maar liefst 368, staan in het boek beschreven. Voor veel spelers was het dan ook een soort reünie vandaag. Tevens werden vandaag de kunstwerken van de beste 50 spelers onthuld na de boek presentatie en wel in het Rijksmuseum. Alle spelers die daar hangen hebben medewerking verleend, op Marko Arnautović na.

Gijs: ”Spelers van nu zijn veel moeilijker benaderbaar, de voetballers van vroeger beginnen gelijk met wanneer kun je bij mij thuis komen, dat gaat je met de spelers van de huidige generatie niet gebeuren!”

De presentatie was dus in het Rijksmuseum Twenthe te Enschede. Waarom daar? Omdat we naast het boek een unieke fusie tot stand hebben gebracht tussen topsport en topkunst. We hebben 50 kunstenaars van hoog niveau uit het oosten des lands een speler uit de top 50 laten schilderen, tekenen, fotograferen e.d. op een doek van één vierkante meter. Dit kunstproject heet 'FC Twente 50 jaar op de vierkante meter'. De 50 kunstwerken hangen twee maanden in het Rijksmuseum (inderdaad tegelijk met de tentoonstelling van William Turner). Het boek bevat onder andere: Alle wedstrijden, alle spelers, alle opstellingen van de ruim 2.000 wedstrijden die FC Twente heeft gespeeld en uiteraard ook alle doelpunten zijn in een bijlage van week tot week te volgen. Centraal staan de beste 50 spelers van FC Twente in de afgelopen 50 jaar.

Zie voor veel meer info hierover www.jubileumboekfctwente.nl Maar nu. Een aanbieding dus voor jou en jouw netwerk. Voor fans van FC Twente, voetballiefhebbers, mensen die op zoek zijn naar een cadeautje met sinterklaas of kerst. Als je alvast één of meer boeken langs deze weg bij mij bestelt (ik geef het boek namelijk zelf uit via mijn éénmanszaakje), krijg je korting. In de winkel gaat het € 19,65 kosten.

KLIK HIER VOOR HET COMPLETE FOTOALBUM


Gijs Eijsink heeft het 1e exemplaar overhandigd aan de 89-jarige Kees Rijvers, voormalig voetbalinternational (in de jaren 40 en 50) en trainer van FC Twente (in de jaren 60 en 70)


Alle aanwezige oud-spelers poseerden voor de groepsfoto voor het Rijksmuseum Twenthe in Enschede


Het portret van Youri Mulder, één van de 50 schilderijen die 2 maanden lang te zien zijn in het museum in Enschede. Kosten: 2400 euro

In 2005 bracht de journalist Gijs Eijsink en medewerker van Wegdamnieuws  het boek uit met de 40 beste FC Twente-spelers in 40 jaar. Destijds deed Eijsink de toezegging bij het 50-jarig jubileum met een nieuw boek te komen waarin ook het afgelopen decennium zou worden opgenomen. “Ik heb met wel wat op de hals gehaald” zei Gijs destijds.” Ik dacht aan de top 40 van tien jaar geleden een goede basis te hebben, maar in de afgelopen tien jaar hebben talloze spelers van hoog niveau het shirt van FC Twente mogen dragen. Kampioenschap, de beker, de Johan Cruijff Schaal, meedoen aan Champions League en Europa League, dat bereik je niet met middelmatige voetballers.

Blaise Nkufo staat erin, net als Jan Jeuring, Piet Schrijvers en Sander Boschker.

In het boek worden alle andere spelers ook beschreven. De speelsters van de club komen eveneens aan bod, net als de trainers en voorzitters. Het tweede deel van het boek bestaat uit klassementen, cijfers en feiten uit de afgelopen 50 jaar.
De Top 50 van FC Twente verschijnt op 7 oktober en zal bij diverse boekenwinkels in de regio (onder andere de Bazar van Jon) te koop zijn voor €19,65. Het boek is inmiddels – met korting – al te bestellen in de Online Fanshop.