Welpjes voetbal gaat weer van start!

Elk seizoen wordt er door de commissie VTZ jeugd onderbouw 2 periodes lang op de zaterdagmorgen een “training” voor jongens en meisjes van de leeftijd van 2 t/m 5 jaar georganiseerd op het kleine kunstgrasveld bij WVV’34. Deze groep kinderen zijn qua leeftijd nog te jong om in wedstrijdverband te mogen voetballen, maar vinden het vaak wel erg leuk om te voetballen of met de bal te spelen. Het doel van deze ochtenden (afhankelijk van het weer duurt zo’n periode vaak ongeveer 6 tot 8 weken) is om deze groep kennis te laten maken met het spel rondom voetbal. De groep bestaat elke periode uit ongeveer 20 tot 25 enthousiaste kinderen en het is altijd wel erg gaaf om te zien dat het merendeel van deze kinderen zich een volgende periode weer aanmelden om te komen voetballen/trainen.
De trainingen voor deze welpjes staan al jarenlang onder de bezielende leiding van Niels Spekreijse, hij wordt hierbij ondersteund door enkele VTZ jeugd onderbouw leden en de duur per training is ongeveer 30 tot 40 minuten. Deze tijdsduur van de training is zo bepaald, omdat uit ervaring is gebleken dat de concentratie/aandacht na 30 minuten bij deze doelgroep begint af te nemen. 

HOE ZIET EEN TRAINING ER UIT?
Elke training starten we met een gezamenlijk ‘warming-up spel’ met of zonder bal. Daarna volgt een oefening waarbij de bal aan de voet centraal staat, dit kan een dribbel of een drijf-oefening zijn, waarin regelmatig een wedstrijdelement wordt verwerkt.
Vervolgens, ongeveer halverwege de training, worden er 2 groepen gemaakt waarbij de allerjongsten de ene groep vormen en de oudere welpen de andere groep. Met de jongste groep worden regelmatig oefeningen gedaan waarbij de goal en pionnen (als mikpunt) centraal staan, maar dit wordt ook regelmatig afgewisseld met andere (schiet)oefeningen.
De oudere groep werkt regelmatig even af met de bal op goal om daarna af te sluiten met een partijvorm. Een partijvorm is voor de jongste groep nog lastig voor hen om te begrijpen, vandaar de splitsing en de gerichte oefeningen verdeeld en gericht op de betreffende leeftijdsgroepen.
Als afsluiting kunnen de kinderen genieten van een lekker glas ranja in de kantine!
Het werken met deze welpen brengt niet alleen enthousiasme bij de kinderen, maar zeker ook bij de trainers en ouders. We hopen jullie met dit stukje een idee te hebben gegeven van het welpjesvoetbal. Mochten er nog vragen, opmerkingen en/of ideeën zijn, van harte welkom uiteraard, laat het ons weten via ons mailadres: vtzonderbouw@wvv34.nl 

Met vriendelijke groet,
Commissie VTZ Jeugd Onderbouw WVV’34