WVV’34 volgt ontwikkelingen kunstgras op de voet (incl. persbericht gemeente)

De uitzending van het VARA-programma Zembla deze week over de gezondheidsrisico’s die zouden kunnen ontstaan door het gebruik van kunstgrasvelden met rubber korrels is met meer dan gemiddelde belangstelling bekeken door Maurice Workel, voorzitter van WVV’34. "Wij beschikken ook over een kunstgrasveld met het zogenoemde SBR-rubbergranulaat (vermalen autobanden) en juist dat zou volgens de uitkomsten van het tv-programma kankerverwekkend kunnen zijn. “Er is geen reden tot paniek maar we nemen de signalen uiterst serieus” aldus Workel die inmiddels ook een brief van de KNVB heeft ontvangen.

Daarin staat dat eerder onderzoek van het RIVM heeft aangetoond dat er geen gezondheidsrisico’s zijn maar voortschrijdend inzicht kan een andere conclusie opleveren. Wij juichen uiteraard elke aanvullende expertise toe want gezondheid staat voorop. Als blijkt dat er toch grote risico’s zijn moeten we maatregelen nemen maar zover is het nog niet. Geen reden tot paniek dus. We gaan daar vooralsnog vanuit, maar zullen alle andere onderzoeken nauwlettend volgen."

Ook de gemeente heeft een persbericht gestuurd naar de diverse media in de Hof van Twente:

Kunstgras met rubbergranulaat: wat nu?

Het televisieprogramma Zembla besteedde op 5 oktober aandacht aan het gebruik van SBR rubbergranulaat in kunstgrasvelden bij sportverenigingen. De samenstelling van de rubberkorrels staat nu ter discussie. De korrels, waar onder meer gemalen autobanden in zitten, kunnen mogelijk gezondheidsproblemen geven. Ruim 90% van alle circa 2.000 kunstgrasvoetbalvelden in Nederland, is ingestrooid met SBR rubber.

Welk onderzoek is er gedaan?

Zoals in veel gemeenten, liggen er in Hof van Twente ook velden die zijn ingestrooid met SBR rubberkorrels. Hof van Twente heeft er 9. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft in 2006 onderzoek gedaan naar de veiligheid van rubbergranulaat. Uit de beoordeling bleek dat de korrels geen risico's met zich meebrengen voor de gezondheid van mensen die sporten op kunstgrasvelden. De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en het RIVM hebben naar aanleiding van het onderzoek aangegeven geen belemmeringen te zien voor het gebruik van SBR rubber. Daarom heeft de gemeente Hof van Twente besloten om ook dit type instrooimateriaal te gebruiken.

Wordt er nieuw onderzoek uitgevoerd?

Door de nieuwe ontwikkelingen heeft de Europese Commissie aan het EHCA (European Chemicals Agency) opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de samenstelling van het rubbergranulaat en de effecten hiervan op de gezondheid van mensen. De uitkomst daarvan is nog niet bekend, de resultaten van het onderzoek worden rond februari 2017 verwacht.

Wat is de situatie in Hof van Twente?

In Hof van Twente ligt op de volgende velden kunstgras met rubbergranulaat:

- sportpark ’t Piepwillem (VV Twenthe), 2 velden

- sportpark ’t Doesgoor (SV Hector) 1 wedstijdveld en 1 oefenhoek

- sportpark Heeckeren (GFC)1 oefenhoek

- sportpark Scheetheuvel (Rood Zwart)1 veld

- sportpark de Mors (SV Delden) 1 veld

- sportpark Endemansdijk (Sportclub Markelo)1 veld

- sportpark Rupertserve (WVV) 1 veld

De andere kunstgrasvelden in Hof van Twente zijn zandvelden of zijn ingestrooid met een ander materiaal (kurk).

Waarom worden rubberkorrels gebruikt?

De rubberkorrels zorgen ervoor dat het kunstgrasveld dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon (natuur)grasveld, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hoog stuitert. Rubbergranulaat is fijngemalen rubber. Dit wordt vaak gemaakt van oude rubberproducten zoals versnipperde autobanden.

Wat doet de gemeente Hof van Twente?

Als uit het onderzoek door de Europese commissie blijkt, dat er onacceptabele gezondheidsrisico's zijn, dan zullen de eisen worden aangepast. Zo ver is het nog niet. Ook de gemeente Hof van Twente ziet de resultaten van de Europese commissie met veel belangstelling tegemoet. Wij willen uiteraard graag weten hoe het precies zit. Of en wat er eventueel met deze velden zou moeten gebeuren, kan worden bepaald nadat de uitkomsten van het onderzoek van de Europese commissie bekend zijn.

Vragen?

Hebt u vragen, neem dan contact op met Clemens Volker, beleidsmedewerker accommodaties bij de gemeente Hof van Twente, telefoonnummer (0547)857320 of mailadres: c.volker@hofvantwente.nl