Stel je voor! “Wij zijn echt verbaasd over de middenstand”

Hengevelde heeft op dit moment relatief veel nieuwkomers. Laat dat nu net de aanleiding zijn voor deze rubriek op Wegdamnieuws: Stel je voor?
Wat vinden deze nieuwkomers? Wie zijn zij? Maar ook, onbekend maakt onbemind? Wat zijn de interesses? Wat zouden zij voor Hengevelde kunnen betekenen?

Deze keer de familie Mulder; Waar ken ik die toch van, dat zou je kunnen denken?
Annemiek Sodderland en Erik Mulder (woonachtig aan de Pieperiet) hadden de eer om het allereerste pakket in ontvangst te nemen. (KLIK HIER voor dat item)
(Uit eigen ervaring durf ik inmiddels wel te zeggen: Erik en Annemiek zijn een aanwinst voor Hengevelde red.)

Maar wie zijn zij nu eigenlijk?

Naam-waar opgegroeid-gezinssamenstelling-leeftijd-beroep
“Ik, Annemiek Sodderland is geboren in Arcen Limburg en ik ben op mijn 10e verhuisd naar Deventer. Mijn moeder is Limburgs van geboorte en mijn vader is opgegroeid in Utrecht. We zijn destijds verhuisd voor het werk van mijn ouders die tot dan toe in Duitsland werkten, beiden als fysiotherapeut”.

“Ik, Erik Mulder ben opgegroeid in Ugchelen. Daarna heb ik een hele trektocht gemaakt:
Eerst naar Parijs, daarna Utrecht en vanuit Utrecht zijn we samen naar Den Haag gegaan. Vervolgens vanaf het strand richting de Duitse grens laat ik maar zeggen: Hengevelde!
In Parijs werkte ik bij een patisserie, luxe banket. Dat kon ik in Nederland nergens leren, dat vond ik zelf in ieder geval. Ik heb later nog enkele keren een carrier switch gemaakt, komen we nog op terug.
Nu maak ik enkel nog wel eens een bruidstaart of zo voor vrienden”.

En Jette nog niet te vergeten! Zij is op 29 december 2023geboren aan de Pieperiet en is daarmee de echte Hengeveldse in huis!”

"Nu maak ik enkel nog wel eens een bruidstaart of zo voor vrienden" (Klik op de foto voor een volledige weergave)

Waarom Hengevelde?
Erik: “Onder andere een strategische keuze!  Mij pa woont in Terwolde, mijn schoonouders in Ruurlo. Wij zochten iets in het midden of zo”.
Annemiek: “We wilden wel richting een levendig dorp, dat vonden we eigenlijk direct wel hier. We liepen voor de eerste keer door Hengevelde en we hadden al drie keer een praatje gemaakt. Wat een contrast met Den Haag”.
Erik: “Het levendige zien we in de middenstand, een mooi verenigingsleven en niet te vergeten de Zomerfeesten. Annemiek zit al bij de volleybal en ik heb bootcamp gedaan en draai binnenkort bardiensten in kulturhus de Marke.
Ook zit ik in de jachtvereniging in het bestuur: Wildbeheer”.

Wat vinden jullie de grootste verschillen tussen Hengevelde en de vorige plaats(en) waar je gewoond hebt?
Erik: “Als je in Den Haag de buren kende, dan betekende dat niet veel goeds. Hier in Hengevelde kwamen op de eerste dag al mensen aanwaaien en kennis maken. Je leert de mensen best wel snel kennen hier”.
Annemiek: Überhaupt dat je elkaar kent en hoe mensen elkaar helpen is een erg groot verschil. Een buurvrouw die onze hond uitlaat, samen een kerstboom opzetten met alle versnaperingen van dien. Een keer oppassen op onze dochter Jette. Oud en nieuw samen, zo leuk allemaal!”

Welk feest zal je nooit vergeten?
Na een twijfel moment van’ wat zal ik vertellen, Annemiek:
“Ha ha!! Dat is een mooie! We zijn wel eens uit geweest in Utrecht, waarbij Erik in een Surinaamse snackbar overmoedig werd en beweerde wel tegen die ene scherpe saus te kunnen. De terugweg was hij stiller dan alle uren daarvoor haha! Dat heeft hij toen geweten!”

Erik: “We verbleven een aantal jaren geleden in Gent. We waren eigenlijk al moe en klaar om naar het hotel te gaan, maar er speelde nog een band. Het werd uiteindelijk een hele goede avond met veel Belgisch bier met een zware ochtend die er op volgde. Voor tips kunnen Hengeveldenaren zich bij ons melden. Onverwachte feestjes zijn vaak het leukst he!

En de Zomerfeesten natuurlijk. Ik dacht die ‘dorpsfeestjes’ wel te kennen van bijvoorbeeld Klarenbeek; Je huurt de grootst mogelijke partytent, een paar vaatjes bier erbij en gaan met die banaan. Dat heb ik geweten, dat feest in Hengevelde is andere koek om in mijn oude vak te blijven!”

Op welke persoonlijke prestatie zijn jullie het meest trots?
Erik: Ik ben in de afgelopen drie jaar omgeschoold van banketbakker naar bedrijfskundige. In Parijs begon ik bijvoorbeeld om 4 uur in de ochtend, nu lekker van 9 tot 5! Horeca is hard voor weinig en de uren er bij dan had ik het zo niet kunnen hebben met de kleine erbij.
Ik had in Den Haag een eigen bedrijf, een soort food hal maar die is met het intreden van Corona dicht gegaan. Als dat niet was gebeurd hadden we dat concept uitgebouwd en hadden we daar denk ik nog we gezeten. Corona was een goede motivator om wat anders te gaan doen. Er zijn in die periode later veel mensen uit de horeca gegaan en ik liep daarbij aardig voorop”.

Annemiek:Ik ben er best wel trots dat we deze stap vanuit Den Haag naar hier hebben gemaakt, dat ik de twijfels heb overwonnen. Ik ben dan ook heel blij dat we het hebben gedaan, dit is alles wat we zochten!”

"Ik had in Den Haag een eigen cateringbedrijf, een soort food hal"

Hoe besteden jullie je vrije tijd het liefst?
Erik:  “Ik kook en bak heel veel, en jagen als het kan. Dat is vaak ook wel een mooie combinatie. Ik zit in het bestuur van de wildbeheereenheid. Een soort jagersvereniging rondom Hengevelde.
Ook gaan we met enige regelmaat naar het westen waar we nog veel vrienden hebben. Die zijn hier allemaal geweest, in zo’n huis kan iedereen lekker blijven logeren. De meesten vinden het hartstikke leuk, er zijn er wel meer van onze groep de randstad uitgegaan. Toen we pas deze beslissing hadden genomen vonden ze het maar wat vreemd. Nu snappen ze het wel”.

Annemiek “Dat zijn wel een aantal dingen. We kamperen graag. Ik vind etentjes organiseren hartstikke leuk! Ik ben bezig met wijn, toch wel een passie van mij. En ik ben nog bezig met een opleiding. Ik werk nu als psycholoog en word opgeleid tot GZ psycholoog. GZ-psycholoog betekent letterlijk gezondheidszorgpsycholoog. Als GZ-psycholoog diagnosticeer en behandel jij patiënten met psychische stoornissen en problemen in hun leefomgeving”.

Digitaal dorpsplein
In Hengevelde beschouwen we veel dingen als vanzelfsprekend; we kennen alle ins en outs omdat we hier zijn opgegroeid. Voor nieuwe inwoners is echter niet alles even duidelijk. Zo is Eppinksbos niet te vinden op Google en wie kijkt er op de website van de voetbalvereniging als je oud papier wilt inleveren?

Wat vinden jullie van het digitale Dorpsplein?
 ( https:// dorpsplein.samenhengevelde.nl/ )
Annemiek: “Die hebben we al heel goed bekeken, top! Echt leuk. Als we dat 2,5 jaar geleden hadden gehad! Daar hebben nieuwe Hengeveldenaren echt wat aan!”
Erik: “Ook het welkomstpakket, geweldig! Die website, heel professioneel opgezet ook. Een echte hulp voor nieuwkomelingen in Hengevelde”.

Wat willen jullie verder nog kwijt?
Erik: “Wij zijn echt verbaasd over de middenstand. Bijvoorbeeld Rotink IJzerwaren, garage Kleinsman; Allemaal eigenlijk wel. Die zijn allemaal zo behulpzaam. Ze kloppen niet het geld uit je zak maar hebben echt het beste met je voor. Dat is in het westen echt anders, veel minder gemoedelijk. Hier is het echt goed van vertrouwen en gaan ze op een amicale manier met elkaar om!”

Ook meedoen aan deze rubriek? Of weet je iemand?

Meld je aan via redactie@wegdamnieuws.nl!