Carlijn Assink, Wegdammer die rondtrekt in Europa: “Nomadenleven bevalt me nu wel”

Ze is geboren en getogen in Hengevelde, maar al jaren is ze niet meer woonachtig in Twente. Carlijn Assink (29), freelance journalist koos er in 2018 voor om de huur op te zeggen in Utrecht en de wereld in te trekken met haar camper die ze 'Harry' noemt. Helemaal alleen is ze vaak niet, want jeugdvriendin Esther Keuper (ook uit Hengevelde) reisde met haar mee naar Denemarken, Zweden en Noorwegen. Inmiddels broeien er alweer nieuwe plannen in Carlijn haar hoofd. Reden genoeg om Carlijn te interviewen over haar leven in een oude Volkswagenbus, haar dagelijkse bezigheden en plannen voor de toekomst!

Op je website lezen we dat je reizende journalist en documentairemaker bent. Kan je wat vertellen over waar je de laatste tijd geweest bent en met welke reden?
"Ik werk als freelance journalist en heb met mijn andere bedrijf Goed Gebuurt twee documentaires gemaakt. De docu's (de eerste heet Vrijgekocht en de tweede Ongebonden) gaan over mensen die op een andere manier leven (ze zijn beide te zien op Vimeo, klik HIER). Deze mensen willen niet zoveel werken om te kunnen leven. Daarom zoeken ze een andere manier van leven, goedkoper leven en een duurzamer en milieuvriendelijker leven. Ze leven in een yurt, op een ecodorp of zijn onderwerk met een camper of Landrover en werken alleen als ze geld nodig hebben. Ik heb ze een tijdje gevolgd in hun leefstijl en er een docu over gemaakt.
Mijn interesse groeide, dus na het maken van de tweede docu heb ik vorig jaar mijn huur opgezegd in Utrecht, heb al mijn spullen bij mijn broer Ard op zolder gegooid in Hengevelde en ben ik met mijn bus Harrie gaan reizen. Door mijn werk als journalist kan ik werken en reizen tegelijkertijd. Telefonische interviews kunnen overal plaatsvinden. De vrijheid van dit nomadenleven bevalt me nu wel."


Esther voor camper 'Harrie'

Je reist in je camper 'Harrie', waarom heeft je camper een naam, ha ha?! Is het je huis of ben je ook elders gesetteld?
- Ik heb Harrie in 2017 gekocht en ik vond het meteen een Harrie. Dus nu noemt iedereen de bus Harrie, haha. Het is deels mijn huis. Nadat ik vorig jaar mijn huur had opgezegd, vond ik het wel fijn om met kerst en in de koude winter weer terug in Nederland te zijn. En gelukkig kon ik meteen weer terecht in Utrecht. Mijn neefje Teun Eijsink woont een antikraak-woning, waar ik bij in kon. Dat huisje is zo goedkoop, dat ik dat heb aangehouden. Ik moet ook ergens ingeschreven staan, dus een huis is sowieso wel handig. Ook hoef ik, als ik even geen zin meer heb in de bus, of als ik moet werken op nieuwsredacties, wel fijn om een huis te hebben. Ik wil niet altijd op andere mensen moeten leunen als ik in Nederland ben. 

Waar kunnen we je belevenissen volgen? De lezers van Wegdamnieuws zijn vast benieuwd naar je avonturen!

Ik blog voor NKC (www.nkc.nl) over mijn newby-camperervaringen. Vroeger ging ik nooit kamperen, wij gingen altijd op vakantie naar Frankrijk of Spanje in een huisje. Dus afgezien van wat festivals en kamperen met mijn vriendinnen achter bij Keuper op het weiland, had ik niet veel kampeerervaring. Dat maakt het wel extra leuk. Het is een oude bus, en er gaat vaak iets kapot. Dus er gebeurt altijd wel wat haha. Ik leef nu vrij spontaan, daardoor maak ik veel grappige dingen mee en ontmoet ik veel nieuwe mensen. Ik mis mijn vrienden en familie thuis wel, ik ben vrij vaak van huis. Maar gelukkig zoeken ze me ook vaak op of we facetimen.


De bus gaat wel eens kapot

Wat zijn je plannen in de komende periode?


Ik heb net een camperboek gemaakt voor NKC, dat komt dit najaar uit als het goed is. Daarvoor was ik twee maanden op pad met Harrie naar 76 mooie camperplaatsen in de Benelux. Toen heb ik een maandje in Utrecht gewerkt en de zomerfeesten Hengevelde afgewacht. Daarna ben ik, samen met Esther Keuper en haar vriend Nout, naar Denemarken gereden. Zij hebben hun huis verkocht en reizen nu ook in een camper. Via Zweden zijn we naar Noorwegen gegaan. Hier blijf ik een kleine maand, als vakantie, maar ondertussen broeien er in mijn hoofd wel weer wat verhalen die ik kan maken. Noorwegen is echt een magisch land. Prachtige bergen, overal watervallen en grote gletsjers en fjorden. Begin augustus ben ik weer in Nederland. Hoe lang ik dit op deze manier ga doen weet ik nog niet. Zo lang het kan en goed voelt, denk ik!


En of het mooi is in Scandinavië...

Waar kunnen bedrijven/organisaties je nog meer voor inhuren?
Ik ben een beetje een allrounder. Ik werk voor nieuwsredacties als RTV Utrecht en Blendle, waar ik op de redactie werk, podcasts inspreek en video's monteer. Ik schrijf artikelen en interview mensen voor achtergrondverhalen, voor verschillende online platformen. Vaak maak ik zelf de foto's. Daarnaast heb ik dus nog een bedrijf met een goede vriend, waar ik documentaires mee maak. Soms doe ik ook commerciële klussen, zoals eindredactie van vakbladen of die campergids. Iedereen kan me altijd benaderen voor een leuke klus! 

Carlijn, bedankt voor je tijd! Veel succes gewenst. Mochten de lezers meer willen weten over Carlijn, check www.carlijnassink.nl.


Carlijn aan het werk!