Column: Puppytandjes!

Puppytandjes zijn scherp, dat hebben de meesten van ons weleens gevoeld! Maar om die puppytandjes kan veel te doen te zijn, want wat als ze er niet lijken te zijn? Een tijdje terug had ik een pup op mijn spreekuur van 12 weken oud, een superleuk, gezond beestje! Er was alleen één “mankementje”: zijn melktanden waren niet allemaal doorgekomen. Ze waren wel te voelen net onder het tandvlees. In overleg met de eigenaar besloten we het nog even een paar weken tijd de geven om te kijken of ze in de tussentijd nog door zouden breken. Dit was gelukkig het geval. Drie weken later had de pup alle voortanden! Wel wat later, maar ze waren er.  Bij deze pup gaan we tijdens de puppybegeleiding het wisselen en doorkomen van de achterste kiezen goed in de gaten houden.

Een paar weken later had ik een leuke doodle van 9 maanden op mijn spreekuur. Tijdens de check-up viel op dat hij een kies miste aan beide kanten in de bovenkaak. De hond moest gesteriliseerd worden. We hebben toen de hond onder narcose lag direct even een dentale röntgenfoto gemaakt. De reden hiervoor is als volgt: het kan zijn dat een kies er niet zit, omdat hij niet is aangelegd, ὸf omdat hij nog in de kaak zit. Het eerst gaat geen problemen geven, maar het laatste kan dat wel doen! Een tand die nog in de kaak zit kan namelijk een cyste (holte met vocht) gaan vormen en zo zorgen voor schade en instabiliteit van de kaak, met alle gevolgen van dien! Gelukkig bleek bij deze hond dat de kiezen niet waren aangelegd. Fijn om te weten!

Als een pup een half jaar oud is hebben ze normaal gesproken alle tanden en kiezen gewisseld. Normaal gesproken komen pups op de leeftijd van 12 weken bij de dierenarts voor de vaccinatie en dan pas weer als ze een jaar oud zijn. In de tussentijd gebeurt er veel qua ontwikkeling en groei. Het wisselen van de tanden is daar onderdeel van. Om de pup goed in de gaten te houden in deze belangrijke levensfase bieden wij gratis puppybegeleiding aan: twee afspraken op 4 en 6 maanden leeftijd en indien nodig nogmaals met 9 maanden leeftijd bij ons op de praktijk, waarbij je pup van “tand tot teen” helemaal wordt nagekeken!

Rianne, dierenarts Dierenkliniek de Hofmarke