Handgeschreven manuscript over Hengeveldse misdadiger Huttenkloas opgedoken

Jarenlang lag het verstopt op een zolderkamer in Goor. Toen de vader van Gerrit Verdriet overleed en er spullen moesten worden opgeruimd kwam het toch weer boven water: het handgeschreven manuscript van het bekende Twentse boek Huttenkloas. In 1957 verscheen het door jonkheer Frits van Coeverden geschreven boek over de crimineel Huttenkloas. Door dat boek groeide Klaas Annink, dat was zijn echte naam, uit tot één van de bekendste criminelen uit Twente die ooit bestaan heeft.
Enkele jaren plaatsten we op Wegdamnieuws nog een interview met Elfers Dika die vertelde dat haar vader Huttenkloas nog had gekend. De destijds 98-jarige Elfers Dika had een mooi citaat over Huttenkloas: "Huttkloas die heeft wel echt geleefd en die woonde om het 'Bolscher ziene'. Mijn vader heeft hem wel gekend. Zijn eigenlijke naam is ter Grifte, aldus Dika. Dat was een man die op zijn eentje zes zigeuners uit de Gebrande Waateren trommelde. Ne keerl die nans veur op ziet ging en onwies wat in de knuuste had." (Lees hierhet hele interview).

(bron: RTV Oost)

Toen in 1774 een kousenkoopman uit Hannover niet van de Goorse wintermarkt huiswaarts keerde, ging diens vader op onderzoek uit. Hij vond overtuigende bewijzen dat Klaas Annink (Huttenkloas) voor de verdwijning verantwoordelijk was. Huttenkloas werd daarop gearresteerd en enkele maanden vastgehouden in een speciaal daarvoor gemaakte stoel. Na een spraakmakend proces werden hij en zijn zoon Jannes in 1775 levend geradbraakt. Zijn vrouw Aarne werd ook ter dood veroordeeld en gewurgd. De dwangstoel waarop Klaas Annink 114 dagen heeft vastgezeten, de "Stoel van Huttenkloas", is te bezichtigen in de Oudheidskamer van Museum Palthehuis in Oldenzaal.