‘Heimwee naar Hengevelde’ deel 2: Jan Brinkman

Wegdam Nieuws is een nieuwe reeks gestart met persoonlijke interviews. In deze nieuwe serie ‘Heimwee naar Hengevelde’ spreken we (per e-mail) vele dorpsgenoten die ons een kijkje geven in hun dagelijkse leven in deze coronatijd. Met heimwee kijken we terug naar de tijd voor corona, toen alles in ons dorp nog ‘gewoon’ was. Heimwee naar Hengevelde is een serie met positieve verhalen uit de praktijk. De tweede Hengeveldenaar die we spreken is de alombekende Jan Brinkman!

H E I M W E E  N A A R  H E N G E V E L D E

Naam: Jan Brinkman
Leeftijd: 48
Waar ben je geboren in Hengevelde?
“Niet geboren in Hengevelde, maar wel opgegroeid aan de Vorgerstraat. Mijn moeder woont hier nog steeds na het overlijden van pa in 2015.”

Waar woon je nu?
“Alweer een tijdje geleden neergestreken aan Het Markslag. Een ontzettend gezellige buurt, en fijn om te wonen.”

Hoe gaat het in deze coronatijd?
“Het is vooral nu omgaan met de situatie in alle geledingen. Gelukkig ben ik flexibel en kan snel schakelen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zo kom je de dag wel door. Je merkt ook dat je een stap terug doet, omdat niet alles meer kan. Het weekend bestond uit voetballen en handballen ivm de kids. Nu moet je soms noodgedwongen nixen en dat is ook een opgave.
Voordeel is wel dat je meer tijd hebt met je gezin. Er worden al workouts gedaan in de tuin en gebasketbald naast het huis. Ook een rustig kopje koffie heb je meer tijd voor, zonder te vliegen.
Gelukkig hebben we de ruimte thuis en in Hengevelde, stel je eens de gezinnen voor in een grote stad, 3 hoog met 4 kinderen, nou succes. Relativeren hoort ook bij deze situatie, verplicht even gas terug hoort er nu even bij.”

Wat is jouw motto in deze coronatijd?
“Relativeer, zorg goed voor elkaar, en blijf vooral rustig, na deze periode zijn er weer volop bezigheden. Nu gewoon even terugschakelen.”

Wat mis je?
“Op dit moment nog niets ergs, je staat met iedereen nog normaal in contact, met de bestaande restricties. Veel plezier heb ik altijd in het trainen van de mini-voetballers op maandagavond, dit is nu even gestopt, maar pakken dit weer op zodra het kan.”

Welke herinnering aan je leven in Hengevelde koester je vooral nu?
“De zomerfeesten staan voor mij synoniem voor Hengevelde. Prachtige historie, super feest, van 1992-2003 zelf deel uitgemaakt van de organisatie. Een prachtige tijd waarin we veel meegemaakt hebben. Ontzettend gave, leerzame tijd, waar vooral veel anekdotes van over zijn gebleven. Denk aan de arretjescake van Jo, die door Henk Westbroek wereldfaam kreeg op de radio. De missende leden van de Allgau Express, die waarschijnlijk ergens in een hooischuur zijn beland. De massa hysterie rond Syb van der Ploeg van De Kast. Het organiseren van de comeback tour van Normaal in Hengevelde. De felle en historische discussies met Geit Broekkamp, prachtig gewoon, kan er een boek van schrijven.
Sinds twee jaar ook weer actief voor de ZF, doordat ik samen met mijn buurman Marcel Tijhof het ROCKPALAST organiseer. Onze doelgroep, de oudere jeugd, komt hiermee weer echt aan zijn trekken.
Het is natuurlijk nu even afwachten of het doorgaat, de Hoeve is al afgelast. Betekent dat we voor het eerst in 33 jaar niet meer op de donderdag van Hemelvaart met kameraden een biertje kunnen drinken. Samen met Remco, Maurice en Martijn en de rest van de groep is dat even slikken. Al 33 jaar eten we op maandag na de zomerfeesten rond 12.00 bij Jo gebakken eieren met alle kameraden en aanhang. Het zal toch niet gebeuren dat Jo en Hanneke dit jaar vrijaf hebben. Moet er niet aan denken, maar ben er bang voor.”

Hoe zie je de toekomst?
“Uiteraard hakt deze situatie er flink in, maar we zullen er ook weer beter uitkomen. Even terug naar de basis betekent ook weer bezig zijn met de toekomst. Als alles voorbij is zal veel weer op de normale manier doorgaan. Ik hoop dat bepaalde dingen zullen blijven, niet de agenda volplannen, vooral ook de leuke dingen blijven doen. Afscheid nemen van de zaken die alleen energie kosten. Ach, het heeft ook misschien te maken met de leeftijd. Volgend jaar staat de 50 op de kalender. Ik herinner me nog goed dat pa 50 werd, nu ben je er zelf al aan toe. Genieten van de tijd, je gezin, uitdaging vinden in je baan, ga maar door. Alles begint bij jezelf, dus we pakken de draad vol goede moed weer op. Amen.”