Hengevelde neemt maatregelen met oog op coronavirus

Met het oog op de eerste besmettingen met het coronavirus in Nederland nemen zowel de katholieke kerk als de Hengeveldse basisschool preventieve maatregelen op delocaties. Dat doen ze voor uw en onze veiligheid. De Petrusschool meldt het volgende: "Als school volgen wij de richtlijnen van het RIVM. Op basis van de informatie die wij tot op heden hebben ontvangen, volgen wij de volgende adviezen: Mensen die de afgelopen twee weken in de onderstaande gebieden zijn geweest en ziekteverschijnselen vertonen (combinatie van luchtwegklachten en koorts) moeten twee weken thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts en de regionale GGD. Indien dit aan de orde is bij jullie kind of zijn/haar direct naasten, dan verzoek ik jullie meteen contact met mij op te nemen. Het gaat om deze gebieden: China (inclusief: Macau en Hongkong), Singapore, Zuid-Korea, Iran, De Noord-Italiaanse provincies Aosta- vallei, Piemont, Lombardije, Veneto, Trentino-Zuid-Tirol, Friulli-Julisch-Venetie, Emiglia Romangna en Ligurie. Wanneer jullie kind een chronische ziekte of een verminderde weerstand heeft waarbij de impact van een eventuele besmetting groot kan zijn, dan is het mogelijk om tijdelijk op afstand onderwijs te volgen. Jullie kind krijgt dan werk dat thuis gemaakt kan worden. Indien het noodzakelijk is dat jullie kind gebruik dient te maken van deze optie, neem dan contact op."

Het aartsbisdom Utrecht verplicht zijn katholieke kerken in Overijssel en Gelderland om de kerkdiensten aan te passen vanwege het coronavirus. Handen schudden is uit den boze en geen hosties op de tong. Daarnaast roept het bisschop op tot extra gebed voor de slachtoffers van het virus. Vanaf de zondagsviering gisteren is een coronaprotocol in werking getreden. Dat protocol geldt ‘zolang het virus nog niet onder controle is’, laten de Nederlandse bisschoppen weten. Tijdens vieringen krijgen kerkgangers geen hostie op de tong, mogen zij elkaar geen handen schudden tijdens de vredeswens en is er geen wijwater bij binnenkomst in de kerk.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland is opgelopen naar achttien, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Maandag werden acht nieuwe besmettingen vastgesteld.

Bijna alle nieuwe besmettingen zijn onlangs in Noord-Italië geweest of hebben het virus gekregen van een gezinslid dat daar is geweest, zegt het RIVM. Het RIVM onderzoekt nog wat de bron van de overige besmettingen is.

De besmette personen zitten elk in isolatie. De GGD brengt in kaart met wie zij onlangs contact hebben gehad. Deze personen worden vervolgens gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en doorgeven aan de GGD.