Hengevelde stond volgens traditie twee minuten stil bij oorlogsslachtoffers

Bij het oorlogsmonument in Hengevelde is vanavond Nationale Dodenherdenking gehouden. Iets voor achten legden belangstellenden een krans of bloemen bij het monument, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte in acht werden genomen. Herman van der Kuil voerde het woord namens de Hengeveldse gemeenschap, Amuzant speelde de muziek en wethouder Pieter van Zwanenburg deed een woordje namens de gemeente. (KLIK HIER VOOR EEN VIDEO). Hij noemde het thema van dit jaar, 'verzet', en passend bij Hengevelds verzet noemde hij hierin de familie Ten Heggeler (De Bolscher). Citaat uit de speech van Van Zwanenburg: "Zij zetten zich in tijdens de oorlog voor vijanden van Duitsers. Zo werden op boerderij 'Erve 't Bolscher' aanvankelijk mannen ondergebracht die weigerden dwangarbeid te verrichten voor de bezetter. Later kwamen daar ook Poolse deserteurs bij. De eigenaresse van de boerderij was mevrouw ten Heggeler. Een vrouw, die aanvankelijk wel eens twijfelde, maar uiteindelijk altijd besloot te helpen. Hoe vreselijk is het dan dat haar vertrouwen uiteindelijk werd misbruikt en dat de laatste onderduiker die ze opnam een duitse SS'er bleek te zijn." (Gijs Eijsink schreef eerder een boek over het drama bij de familie Ten Heggeler, lees het HIER)
Ook de Hengeveldse jeugd deed volgens traditie een bloemlegging, ook hier is een video van gemaakt (KLIK HIER). Hieronder enkele foto's:

Herman van der Kuil nam het openingswoord: "Welkom aan zovelen, het voelt goed, het is een teken dat de Tweede Wereldoorlog ons nog steeds bezighoudt. Een oorlog die maar geen geschiedenis wil worden, een oorlog die niet veranderd in verleden tijd. Het jaarthema voor 2018 is 'verzet'. Verzet tegen de bezetting door Duitsland; het verzet tegen de vervolging van Joden; het verzet tegen onrecht en onrechtvaardigheid. Maar ook verzet kent geen verleden tijd. Ook nu nog steeds verzet je je tegen zaekn die niet goed voelen. Verzet tegen de aantasting van onze leefwereld, verzet tegen discriminatie, tegen biologische oorlogsvoering, verzet tegen iedere vorm van ongelijkheid tussen mensen.
Ook verzet is een thema dat maar geen geschiedenis wil worden, een thema dat nooit verleden tijd zal worden."


Herman van der Kuil


Pieter van Zwanenburg aan het woord


Kranslegging


Thomas Hofmeijer bracht het 'taptoe-signaal'