Henk en Annie: Een diamanten echtpaar!

Wat een bijzonder nieuwtje kregen we deze week binnen op de redactie! Er hangt liefde in de lucht, want Henk (83) en Annie (81) Zwerink vieren op 24 mei hun 60-jarig huwelijksjubileum. Een 60-jarig huwelijk is een bijzondere mijlpaal. Het is een waardevolle gebeurtenis waar bijna geen edelmetaal aan gekoppeld kan worden. Om toch een passende keuze te maken, is diamant dan ook zeker op zijn plaats.

Wethouder Harry Scholten is afgelopen woensdag bij het 60 jarig bruidspaar Annie en Henk Zwerink geweest, in Goor waar Annu nu woont. Harry:“Gezellig gekeuveld tezamen met twee van hun kinderen, Rob en Petra”.

De dag
Het echtpaar herdenkt de dag dat zij elkaar 60 jaar geleden de ringen omschoven. Voldoende om even terug te blikken op een lang en hecht huwelijk.
Het erg mooi weer die dag!’ Henk herinnert zich hun trouwdag op 24 mei in het voorjaar van 1963 nog levendig. “Het was een mooi feest, met alle ooms en tantes, vrienden en kennissen in Raalte bij Zwakenberg”.

De eerste ontmoeting
Henk weet het nog goed. “Dat was op het moment dat ik verlof had. Ik kwam in Raalte naar het Sint Bernardusgebouw. Daar werd gedanst en een pilsje gedronken. Ik had een kameraad die zei: ‘Ga toch mee!’ Maar ik kon niet dansen!
Annie zag mij daar vervolgens staan en vroeg aan een van haar vriendinnen: “Wie is dat toch met die bruine kop? Ik kwam natuurlijk van de vaart uit Afrika.
Zij ging naderhand bij mij achter op de brommer en na wat rondjes te hebben gereden door Raalte heb ik haar naar hotel de Zwaan gebracht waar ze werkte. Zo kregen we verkering, mooie tijd!”

Liefde bloeide op
Als dochter van een boer uit Wijhe en een zoon van een huisschilder uit Raalte bloeide de liefde op. Maar de verkeringstijd werd ruw onderbroken door de vaart. Henk is kort daarna meer dan een jaar weggeweest.
“De maatschappij waar ik voor vaarde zat veel richting Oost Afrika, daarbij moet je denken aan landen als Kenia, Tanzania. We gingen dan met kleine bootjes de riviertjes op om rubberplanten te halen. Grote schepen konden daar niet komen.
We schreven elkaar wel maar Annie dacht wel: Die zien we nooit meer terug. Dat ging anders, ik heb tot mijn 30e op de vaart gezeten. Stefan en Petra waren al geboren op het moment dat ik gestopt ben”.

Werk
Henk verdiende zoals benoemd de kost eerst als zeeman, later is Henk in dienst van de IJsselcentrale gekomen in Harkulo bij Zwolle. Dat was een elektriciteitscentrale aan de rivier de IJssel bij de buurtschap Harculo in de Overijsselse gemeente Zwolle. Vervolgens werd er in Enschede een centrale gebouwd waardoor we in Hengevelde terecht kwamen.
Annie is altijd huisvrouw geweest.

Gezin
Spijt heeft het diamanten paar er nooit van gehad om elkaar eeuwige trouw te beloven. Samen kregen ze vier kinderen: Stefan, (1964) Petra (1965) Rob (1970) en Ruud (1979). Ze werden ook gezegend met  zeven kleinkinderen.

Grootste verandering
“Toch wel de techniek, de centrale die we bouwden in Enschede had toen een rendement van 50%, die staat nu stil. Het is nu zonne- en windenergie wat de klok slaat. Toen die centrale 1984 geopend werd was het een van de modernste ter wereld, vliegtuigen vol met japanners kwamen er foto’s maken!”

Het geheim van de smid
Wat is het geheim om het 60 jaar met elkaar vol te houden?
“Een soort van op elkaar kunnen rekenen. Samen beslissingen nemen, diploma’s halen om door te groeien.

Een aantal jaar geleden werd het jongste kleinkind 8 jaar, we zijn destijds naar Amerika geweest waar ze geboren is. Mijn zoon Ruud zei daar toen al:
‘Ik vind dat mama zo vergeetachtig wordt’.
Ik had het zelf nog niet in de gaten. Dat vind ik wel zwaar, maar ook in mindere tijden moet je er voor elkaar zijn”.

Foto boven:
Vlnr Achter:  Petra Stefan
Voor: Rob, Annie, Henk en Ruud