Ingezonden: ‘Acuut gezondheidsgevaar voor 250 kinderen in gemeente Hof van Twente nipt afgewend’
Hieronder een ingezonden brief van Evert Slagman namens Actiecomité tegen de lelieteelt in Hof van Twente.
Aangenomen motie
De raadsvergadering van 11 februari jongstleden was zo hoopgevend. Na meerdere gesprekken met, en vele mails naar wethouder Harry Scholten die allemaal vruchteloos bleken, is er naast de motie van in beweging’, dan uiteindelijk toch via gemeenteraadslid Arjan Zandvoort ook een motie ingediend om te bewerkstelligen dat de lelieteelt in Hof van Twente verboden wordt. Nadat deze motie unaniem aangenomen werd was er voorzichtige opluchting bij heel veel bezorgde inwoners van Hof van Twente. Eindelijk een einde aan de niet- biologische lelieteelt in Hof van Twente? En geen zorgen meer over de gezondheid vanwege het excessieve gifgebruik dat met deze lelieteelt gepaard gaat? Zou het er dan toch van komen?
Convenant
Hoe anders staan de zaken er nu voor. Van enige actie vanuit de wethouder is niets tastbaars vernomen. Behalve een herhaling van standpunten en de uitspraken ‘een verbod moeten we wel verdomd goed onderbouwen’ en ‘als een verbod dan nog nodig is’. Alsof de lelieteelt vanzelf zal stoppen? Wel heeft wethouder Scholten ervoor gezorgd dat er een convenant kwam tussen de gemeente en de lelieteler. Minstens 250mtr afstand van scholen en kwetsbare groepen, een mooie bloemenstrook en een vermindering van het gifgebruik. De lelieteler zal het allemaal worst wezen, hij trekt zich van de commotie niks aan. Dit leidt tot diepe frustratie bij vele inwoners.
Woedende ouders, pedagogisch medewerkers en buurtbewoners
Die frustratie kwam tot een ernstig dieptepunt toen afgelopen dagen buurtbewoners, ouders en pedagogisch medewerkerscompleet overrompeld werden door het nieuws dat er vlakbij de basisschool en beide kinderopvanglocaties lelieteelt zou gaan plaatsvinden. Ondanks dat het actiecomité tegen de lelieteelt in Hof van Twente herhaaldelijk en met nadruk heeft gevraagd aan zowel de teler als wethouder Scholten om openheid te geven over de voorgenomen locaties voor de lelieteelt, is dit steeds geweigerd onder het motto: Wij weten het ook niet. Ook heeft het actiecomité herhaaldelijk bij de wethouder aangegeven dat ze een convenant niet zag zitten omdat er geen controle is op naleving, en er geen represailles op staan. Helaas heeft het actiecomité gelijk gekregen daar nu al gebleken is dat dit convenant geen enkele waarde heeft, overduidelijk niet voor de teler.
Een paar ouders ontdekten namelijk dat er een perceel gereed werd gemaakt voor de lelieteelt op minder dan 250mtr afstand van kinderhotel ‘t Hofje en kinderopvang de Beestenboel en binnen een straal van enkele meters meer van daltonschoolElserike. Daar stonden de lelies op het punt om de grond in te gaan. Het gaat hier om de gezondheid, veiligheid en het welzijn van ongeveer 250 kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Wekelijks, misschien nog vaker, zouden hier volgens de GGD de ramen en deuren dicht moeten en de ventilatie uit. Echter om aan de GGD regels voor een veilig (binnen) klimaat voor de Kinderopvang te voldoen kán de ventilatie niet eens uit. Dat betekent dat de kinderen zowel binnen als buiten bloot gesteld worden aan de gewasbeschermingsmiddelen! Het is een doemscenario wat werkelijkheid leek te worden.
Brandbrief
Inmiddels is er een brandbrief naar wethouder Scholten en de gemeenteraad gestuurd om een onmiddellijke stop op de lelieteelt in de Schoolbuurt af te dwingen. Zonder daarvan eerst een reactie af te wachten vanwege de urgentie, zijn ouders, pedagogisch medewerkers en actiecomité met de grondeigenaar in gesprek geweest waarna de grondeigenaar besloten heeft om af te zien van de voorgenomen lelieteelt. Als mosterd na de maaltijd kwam wethouder Scholten daarna,en veel te laat, nog toevoegen dat de lelieteler zich niet aan het convenant hield en moest stoppen. De reactie van de wethouder hierop zoals gepubliceerd in dagblad Tubantia van zaterdag 19 april is feitelijk onjuist, het waren de ouders in samenwerking met het actiecomité die in overleg een stop hebben bewerkstelligd. Het laat zich raden wat er was gebeurd al de ouders geen alarm hadden geslagen en geen contact hadden gezocht..
De onrust is er helaas niet minder op geworden: De gemeente Hof van Twente en met name de verantwoordelijke wethouder beschermen ons niet op voorhand, blijkbaar moeten bezorgde burgers eerst zélf aan de bel trekken en de zaak oplossen. Van daadkracht vanuit de gemeente was hier geen sprake en blijktactie van de wethouder afhankelijk te zijn van de opgelopen commotie. Dat het wél daadkrachtig kan, dat heeft Lochem wel bewezen. De commotie rondom de lelieteelt was daar in een paar dagen bezworen. Gezondheid komt in Lochem blijkbaar wél op de eerste plaats.
Richtlijnen GGD
De richtlijnen van de GGD zijn duidelijk. Wanneer er gif gesproeid wordt: Hou ramen en deuren gesloten, wandel niet met je schoenen je huis in als je net van buiten komt en blijf zoveel mogelijk binnen. Deze richtlijnen gelden voor als er in de buurt gesproeid wordt. De GGD heeft echter geen richtlijn voor scholen, BSO’s en kinderdagverblijven voor sproeien bínnen de 250 mtr: Blijkbaar gaan ze ervanuit dat geen enkel weldenkend mens zoiets zal doen. Een nieuw en betreurenswaardig dieptepunt in Hof van Twente: Helaas wel dus. Na de asbestaffaire nu dus de lelieteelt-affaire. Het lijkt wel alsof Hof van Twente bewust het vuilste jongetje van de klas wil blijven. Worden we dan toch de afvalput van Twente zoals al in een eerder artikel gesuggereerd werd? Recentelijk heeft iedereen in hof van Twente het mooie magazine 2025 ontvangen waarin burgemeester Nauta ons mooie Hof van Twente roemt. Quote: ‘Met name koesteren we de prachtige plekken die onze gemeente rijk is, maar ook de waardevolle cultuur en het sterke Noaberschap’. Helaas is deze gids net iets te vroeg gekomen, bij het lezen daarvan komt er nu een wrang gevoel naar boven, zowel in relatie tot de mooie plekjes almede het Noaberschap. Dat laatste staat inmiddels ook al flink onder druk..
Actiecomité tegen de lelieteelt in Hof van Twente.