zaterdag, 11 mei 2019 13:11

"Nergens staat het stil, de 'tied'. Ook in Hengevelde niet..."

Geschreven door
Augustus 1996 met mijn zus Judith aan de Goorsestraat Augustus 1996 met mijn zus Judith aan de Goorsestraat

“Toen ik op de basisschool in Hengevelde zat, was tijd iets waar je nooit aan dacht. Elke dag lopend vanaf de fotowinkel van pa aan de Goorsestraat naar de basisschool, waar onder meer meneer Semmekrot, meneer Bergevoet of meneer Leliefeld op je zaten te wachten. Tussen de middag naar huis rennen waar pa de boterham met leverpastei al klaar had liggen voor mijn zus en mij. 
En als we vakantie hadden, dan kon ik met vaders mee naar “de overkant”, waar Jos Hafkamp zijn dierenspeciaalzaak had. Ik speelde in de grote zaak en soms kwam ook “n oal’n Beuving” aan bij Hafkamp. Ik keek altijd tegen hem op. Een grote man in pak die altijd de motor van zijn Opel Senator 6 cilinder liet draaien terwijl hij rustig zijn koffie dronk. Tijden waar je nog wel geregeld aan terug denkt en die op dat moment leek stil te staan, alsof het nooit anders zou worden. De winkels van mijn vader en de familie Hafkamp zijn al tijden verkocht en de heer Beuving is al even uit de tijd.

Mijn gehele jeugd had pa een winkel waar vrijwel elke Hengeveldenaar wel eens over de vloer kwam. Als mensen in dat anologe tijdperk een reportage lieten maken (tegenwoordig noemen ze dat shoot), vroegen de klanten hoelang de foto’s bewaard bleven en ze extra foto's konden nabestellen. Pa zei dan altijd gekscherend: “Tot 2019, dan ga ik met pensioen!”. Hard moesten we dan altijd lachen, want dat was ver weg. Deze week werd pa 65, een bijzondere leeftijd voor hem aangezien hij zijn vader overtrof die helaas slechts 64 mocht worden.

Nu ik deze maand zelf 30 word en de volgende generatie Schoneveld in aantocht is, waar we trots op zijn, wordt je je steeds bewuster van het begrip tijd. Wat je naarmate je ouder wordt steeds beter beseft is dat ‘tijd’ schaars is, maar dat we ook in Hengevelde vooral in een hele mooie tijd leven. Tijd die ook hier niet stil staat. Vergeet pa als je hem goedlachs over straat ziet lopen overigens niet te feliciteren, stiekem vindt hij dat denk ik heel mooi...Pa nogmaals gefeliciteerd! Achteraf gezien had mijn jeugd niet onbezorgder kunnen zijn, waarvoor dank. En 2019, je bent geweldig."


Arthur Schoneveld, redactie Wegdamnieuws.

hafkamp4
Op de nek bij pa, uiteraard in de winkel

hafkamp3
Judith, Yvonne, Jan en Arthur

hafkamp2
Hoewel pa meestal zelf de foto's maakte, was hij hier zelf een keer aan de beurt

hafkamp1
Ook bij aan 'de overkant' stond de tijd niet stil, de schuur van Veehof was onlangs gesloopt. Niet veel later verkocht Hafkamp het pand aan de familie Pierik die er hotelkamers van maakte. Enkele jaren later werd het de 'pretflat', een appartementencomplex.

Laatst aangepast op zondag, 29 december 2019 11:59
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

2 reacties

  • Reactielink henk semmekrot zondag, 12 mei 2019 11:38 Geplaatst door henk semmekrot

    Leuk artikel, familie Schoneveld. En leuk dat je als redacteur van Wegdam Nieuws mij ook nog noemt in je herinneringen! Die foto's, prachtig! Zo ken ik jullie nog precies! Jan Schoneveld, dorpsfotograaf: van harte proficiat met je 65-ste verjaardag en geniet lekker in gezondheid en geluk van je aanstaande pensioen!

    Rapporteren
  • Reactielink Jetty zaterdag, 11 mei 2019 15:53 Geplaatst door Jetty

    Jan van harte gefeliciteerd met je 65e, geniet er maar lekker van, van je pensioen... En straks het opa's hap, dat is helemaal geweldig. Groet gerard en Jetty kamp, voorheen markesingel, nu Hengelo gld

    Rapporteren

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.