woensdag, 17 juli 2019 06:01

'Hengevelds volkslied' uit een ver verleden, wie weet meer?

Geschreven door
Piet Wassenberg Piet Wassenberg

Onlangs kregen we een mailtje van Jan Mulleman, Hengeveldenaar en fanatiek bespeler van de mondharmonica. Tevens geeft hij les aan zo'n 25 Hengeveldenaren die het instrument ook leren bespelen. "Vorige week kreeg ik het verzoek om met de lesgroep een oud Hengevelds volksliedje te spelen. Wat mij betreft prima! Maar hoe gaat dat liedje dan? Wat zijn de muzieknoten en is er nog een tekst van? Ene Piet Wassenberg (zie foto) zou het ooit hebben geschreven. Ben ik goed geïnformeerd, dan begint het lied met de tekst ”Onbekend, onbemind, maar content, in de grote maatschappij”. Ik heb links en rechts al wat personen benaderd, maar ben eerlijk gezegd nog niet erg veel verder gekomen." Vandaar de oproep, wie weet hier meer van?  Wie kent de melodie (muzieknoten en tempo) en de tekst. Als er een digitale opname zou zijn, dan willen zowel Jan als de redactie dit niet aan de lezers onthouden. Weet u meer, mail even met redactie@wegdamnieuws.nl.

Op dit moment geef ik aan 25 inwoners uit Hengevelde en uit de regio gratis mondharmonica les bij de Marke. Mondharmonicaspelen traint de ademhalingsspieren. Hoe vaker en ook langer men thuis oefent, des te beter dit is voor voor het lichaam (lees: longen en hersenen). Om dit te stimuleren, mag men van mij zoveel mogelijk zelf het repertoire bepalen dat wij samen spelen en oefenen. Ik schrijf de bladmuziek uit en bewerk deze voor de mondharmonica. Vervolgens zoek of maak ik daar zelf de begeleidingsmuziek bij. Lukt mij het zelf niet, dan laat ik het doen. Onlangs heb ik voor mijn activiteiten €300,00 gehad van de Zomerfeesten. Altijd welkom! Nogmaals mijn dank." 

Laatst aangepast op woensdag, 17 juli 2019 08:05
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

2 reacties

  • Reactielink Johan Buschers vrijdag, 19 juli 2019 21:19 Geplaatst door Johan Buschers

    Harrie Wassenberg schreef rond 1925 het Wegdams volkslied. De vader van Piet dus... Het lied is gepubliceerd... Heb de tekst gelezen... Harrie heeft het geschreven maar kon het niet zingen in "Twents.. zal eens kijken of het nog ergens te vinden is..

    Rapporteren
  • Reactielink gijs donderdag, 18 juli 2019 10:52 Geplaatst door gijs

    ENE Piet Wassenberg was vroeger het hoofd van de Petrusschool en Paulusschool en tevens de dirigent van het koor. Hij was zeer muzikaal. Iedere wat oudere dorpsgenoot kent hem en anders vraag je dochter Wies die nog altijd in het ouderhuis woont. Zo moeilijk is het niet.

    Rapporteren

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.