Jessica Lentelink vanuit Kaapstad: Stiekem mis ik de frikandel speciaal van Leo’s

Wegdamnieuws is bezig met een serie over Hengeveldse jongeren, die voor langere tijd in het buitenland verkeren. Vandaag Jessica Lentelink vanuit Kaapstad Zuid-Afrika. :
“Ik zit nu al zo’n 1,5 maand in Kaapstad,  dus tijd voor een update! De tijd die vliegt echt letterlijk voorbij want ik ben volop aan het genieten. Er is zoveel te doen en dat betekent dat elke dag weer iets anders brengt. Op 20 augustus stapte ik op het vliegtuig naar Zuid-Afrika voor mijn stage in Kaapstad. Voor mijn opleiding Facility Management, loop ik op dit moment stage bij Operation Smile SA. Dit is een non-profit organisatie die ervoor zorgt dat kinderen met een hazenlip en/of open gehemelte gratis geopereerd kunnen worden!

Voor deze operaties is er natuurlijk ook geld nodig. Dit geld probeer ik o.a. op te halen doormiddel van het organiseren van verschillende events. Aankomende zaterdag 8 oktober staat er een event op de planning waar ik de afgelopen weken druk mee ben geweest. We houden namelijk een Smile Day @Ratanga Junction. Dit is in een bekend pretpark van Kaapstad waar we tickets voor verkopen waarbij een deel naar Operation Smile gaat. Voor meer informatie over wat Operation Smile nu precies allemaal doet en waar ik mijn stage loop kun je kijken op de volgende website: http://southafrica.operationsmile.org/

Op dit moment woon ik op een soort campus; het YMCA house. Dit is een campus met zo’n 80 studenten. We zitten hier met een groepje Nederlanders waar we eigenlijk alles samen mee doen maar ook de locals die op deze campus wonen zijn altijd in voor een praatje. Verder hebben we ook veel contacten met studenten uit andere huizen, kortom: Er is altijd iemand die iets wilt doen en je verveeld je nooit! Naast mijn stage ben ik natuurlijk ook volop aan het genieten van mijn vrije tijd en probeer ik een ontzettende lange bucketlist af te werken. Ik moet zeggen, dit lukt al aardig! Ik heb namelijk de afgelopen weken al veel leuke dingen gedaan en bijzondere plekjes gezien.

De eerste week dat ik hier was, heb ik gelijk één prachtig iets kunnen afstrepen. Zonsopgang kijken op de top van Lion’s Head. Ik stond om 05:00 op, om vervolgens in het donker met mijn zaklampje naar boven te klimmen. Na een klim van ongeveer een ruim uur stond ik dan ook op het puntje van Lion’s Head. Ik heb hier heerlijk zitten genieten van de zon die opkwam waardoor ik de hele stad kon zien. Echt een prachtig uitzicht en geweldig om te doen. Sowieso iets wat ik vaker wil gaan doen en ook zeker iets wat ik aanraad om te doen als je een keer in Kaapstad bent

Toch verkrijgbaar in Kaapstad:"Maar niet zo lekker als die van Leo's!"

Dat weekend heb ik ook gelijk mijn leukste foodmarket (tot nu toe) ontdekt. Kaapstad zit namelijk vol met foodmarkets, eigenlijk is er elke dag wel ergens één te vinden. Op een foodmarket kun je voor weinig geld genieten van ontzettend veel verschillende soorten eten, drinken en meestal is er ook nog eens een bandje op de achtergrond aan het spelen. Helemaal perfect dus! Die zondag ben ik bij de foodmarket in Hout Bay geweest. Dit was wel een speciale foodmarket want toen ik na het eten buiten aan het water even ging uitbuiken, kwam er een groepje zeehonden/zeeleeuwen ons vergezellen. Bizar om te zien dat ze hier gewoon in het wild leven en ook nog eens zo dichtbij komen. Verder is de bekendste foodmarket natuurlijk wel de Old Biscuit Mill. Gelukkig zit die erg dicht bij mijn huis en kan ik, als ik wil, elke zaterdagochtend er even heen. Een toppunt wat ze daar verkopen is toch wel de frikandel speciaal. Stiekem mis ik de frikadel speciaal van Leo’s, dus ik ga er snel heen om te kijken hoe ze in Kaapstad smaken!

Verder heb ik in de afgelopen weken ook al een voetbalwedstrijd Van Ajax Cape Town meegemaakt! Voetbal is hier niet de meest populaire sport, dit is veruit rugby. Dit houdt niet in dat er geen sfeer is want geloof me, dat is zeker aanwezig! De Vuvuzela’s, waar we stiekem allemaal gek van werden tijdens het WK, zijn hier nog helemaal een ‘must have’ voor een voetbalwedstrijd. Toen ik bij het stadion aankwam werd ik al overladen met de geluiden van een vuvuzela. Ja, ik ben heel eerlijk, ik wou dan natuurlijk ook zo’n ding hebben (of ik er fatsoenlijk geluid uit kreeg, hou ik maar even achterwege). Een uurtje later zat ik helemaal klaar voor de wedstrijd Ajax Cape Town tegen Orlando Pirates. We hadden alleen een klein dingetje over ons hoofd gezien.. Met mijn Ajax petje en mijn vuvuzela zat ik in het uitvak. Geen getreur, bij elk doelpunt dat er werd gemaakt konden we samen feesten. Helaas heeft Ajax Cape Town verloren maar des te meer redenen om binnenkort weer een wedstrijd te gaan aanmoedigen! En dan wel in het juiste vak.

De Tafelberg beklimmen is wel één van de bekendste dingen wat je moet doen als je in Kaapstad bent. Ik kan vol trots zeggen dat ik ook dat al van mijn bucketlist kan afstrepen. Soms ben ik best een impulsief persoon en dat was met deze actie ook wel weer te merken. Totaal onvoorbereid gingen we, na een goed nachtje stappen, op een zondagmiddag naar het begin van de Tafelberg. Eenmaal daar aangekomen zijn we, zonder er ons in te verdiepen, een pad opgelopen. Je kunt de top van de Tafelberg via verschillende paden bereiken. We dachten dat het met een klein flesje water en een mandarijn wel goed zou komen, hadden we dat toch even mooi mis. Na zo’n 20 minuten kwamen we er al snel achter dat we de meest steile route hadden gekozen en het nog wel een paar uur kon duren voordat we boven waren. Eigenlijk hadden we allemaal zoiets van; oké, wie gaat er in godsnaam midden op de middag, in de snikhete zon, zonder voorbereiding de Tafelberg op deze manier beklimmen. Maar stiekem wouden we ons allemaal niet laten kennen dus liepen we verder. Zo’n drie uur later stonden we eindelijk boven op de top het was het allemaal waard! WAUW wat een uitzicht! Ik moet eerlijk bekennen dat ik eerst als een gek naar het restaurant ben gelopen voor wat water en eten voordat ik kon genieten van het uitzicht. Maar wat is het prachtig om op de top te staan en over heel Kaapstad uit te kunnen kijken. Gelukkig gingen we wel met de kabelbaan naar beneden want daardoor stonden we met 2 minuten weer met beide benen op de grond. Misschien, als ik beter ben voorbereid, ga ik hem nog een keer beklimmen. Maar ik pak sowieso nog een keer de kabelbaan om gewoon van het uitzicht te kunnen genieten!

Ook heb ik afgelopen weekend nog een bezoekje gebracht aan een cheetahfarm. De cheetah’s zitten in deze farm omdat ze het vee van de lokale boeren doden en daardoor in het wild hier vaak afschoten worden. De cheetah’s in deze farm zijn afkomstig van andere parken en hierdoor vrij tam en gewend aan mensen. Ik wilde niet naar een park waar de dieren slecht behandeld worden of gedwongen worden om met mensen op foto’s etc. te moeten maar hier werd snel duidelijk dat dat absoluut niet het geval is. Ze worden daar echt met liefde behandeld en kunnen hun eigen gang gaan. Dus heeft een cheetah geen zin in een foto? Dan heeft de bezoeker pech. Ik vond het stiekem wel ontzettend gaaf om zo’n mooi beest te mogen aaien en ook nog even een fotootje heb kunnen nemen!

En eindelijk komt dan toch de zomer deze kant op en wordt het langzaam ontzettend mooi weer. Het was daarom afgelopen week ook tijd om de bikini uit de kast te trekken. Kaapstad zit echt vol met mooie stranden. Zo is het strand bij Table View prachtig voor een ochtend strandwandeling maar daarin tegen is Camps bay weer heerlijk om met een handdoek op het strand te gaan liggen. Wel een klein dingetje bij Camps Bay. Het strand en ook de zee ziet er heerlijk uit, helaas kom je er snel achter dat een duik in dit water niet echt mogelijk is. Het is namelijk echt ontzettend koud! Ook zal dit ondanks de warme zomer nooit echt warm water worden dus helaas, gelukkig zijn er nog genoeg andere stranden als je graag een duik wilt nemen!

Verder geniet ik hier volop van alle feestjes die er zijn. Zo is er een wekelijks beerpong toernooi bij ons in de wijk waar we geregeld zijn te vinden. Ook leren we hier weer veel nieuwe mensen kennen waardoor we weer genoeg huisfeestjes hebben. Het stappen hier in Kaapstad is echt ontzettend goedkoop. Voor een cocktail waar je in Nederland 8 euro voor kwijt bent, ben je hier hooguit 3 euro voor kwijt. En jullie snappen wel dat als 16 rand omgerekend 1 euro is, een shotje soms 1 rand kost, dit ontzettend verleidelijk is! Kortom; ik vermaak me perfect!

Ondanks dat ik me hier nu inmiddels helemaal thuis voel, blijf ik mijn ogen uitkijken. Het is hier namelijk echt totaal verschillend als Nederland en al helemaal als ons leuke kleine dorpje Hengevelde. Kaapstad staat nu niet bepaald bekend als een veilige stad dus ik ging er natuurlijk een beetje met gemengde gevoelens heen maar in tijd dat ik me hier ben, heb ik me nog geen moment echt onveilig gevoeld. Ja, je hoort best veel vervelende verhalen en je hoort veel sirenes. Maar elke dag als ik naar mijn stage loop, word ik weer begroet door de leuke bevolking en iedereen vraagt even hoe het me gaat. Ik loop dus gewoon met een glimlach over straat! Dat kan eigenlijk ook haast niet anders want de omgeving is echt geweldig. Vooral de bergen blijven me elke dag opnieuw verassen want overal waar je kijkt achtervolgt de Tafelberg je wel. Kortom; Ik vermaak me perfect! 

Dit waren tot nu toe een beetje de hoogtepunten van de afgelopen weken. Als ik al mijn belevenissen en indrukken moet vertellen ben ik over een paar uur nog niet klaar haha. Er zal snel weer een update namens mij komen maar ondertussen kun je mij ook volgen via mijn blogs op:
www.hetavontuurvanjess.wordpress.com

Liefs uit Kaapstad