Marie ‘van de Krake’ 100 jaren jong

Marie Freriksen - Waanders, meisjesnaam de 'Krake', getrouwd met Jan Freriksen van het Achterlaand (overleden) uit Deldenerbroek, is vandaag 100 jaar geworden. Op 14 augustus 1920 zag zij in het oudershuis aan de Koude Dijk in Hengevelde het levenslicht. Het oudershuis is er niet meer, maar Marie is 100 jaar later nog altijd 'good te pas'. Tot haar 98e woonde ze nog zelfstandig aan de Reigerstraat in Delden, iets waar ze nog altijd zeer trots over praat. Daarna is ze verhuisd naar de Wheehof in Goor, waar ze goed verzorgd wordt door de medewerkers van Carint Reggeland. Het echtpaar Freriksen kreeg vijf kinderen, Henk Freriksen (Enter), Johan Freriksen (Hengevelde), Diny Bauhuis (Haaksbergen), Marieke ten Thije (Hengevelde), Annie Huistede (Delden). Daaruit volgden acht kleinkinderen en zestien achterkleinkinderen. Samen met hen werd de bijzondere verjaardag met grote vreugde gevierd bij 't Hoogspel in Delden. Ook de burgemeester komt maandag nog even langs bij de 100-jarige om gezellig een kop koffie te drinken.

Toen we de kinderen en kleinkinderen vroegen naar leuke anekdotes over mevrouw Freriksen raakten ze niet uitgesproken. Zo werd er vroeger met Kerst met de hele familie gegeten op de delle en daarna gespeeld rond de boerderij in Deldenerbroek en in het bos. Ook werd er op de deel veel gekaart en ook hier werden vele fuifjes gevierd. Oma heeft altijd gehouden van gezelligheid, veel mensen om zich heen en ze is ook altijd blij als je komt. Je hoefde bij haar thuis ook niet bang te zijn dat je met honger vertrekt, er was altijd eten en drinken in overvloed. Ook op de Wheehof krijgt ze je nog graag aan de koekjes, liever 3 dan 1. Zowel kinderen als kleinkinderen kijken terug op een heerlijke tijd.
"Onmeunig veel eieren eten met Pasen. En met Kerst met de hele familie biefstuk eten en dan mocht je altijd kiezen uit kogel of haas, heerlijk!", vertelt één van de kleinkinderen. "Met opa erbij was het ook altijd gezellig. Vogels spotten zoals kieviten, de wulp, grutto's, eenden, patrijzen en ook vele wilde vruchten werden geplukt met opa en oma Freriksen. Wegdamnieuws feliciteerde mevrouw Freriksen met haar 100e verjaardag door een bloemetje te brengen en wenst haar nog gezonde jaren toe op de Wheehof in Goor!