Pinkster-gincana-2020 geslaagd; team Ten Thije wint hoofdprijs

Eigenlijk zou de gecombineerde fiets-wandeltocht met vragen en opdrachten op Koningsdag gehouden worden, maar dat verhinderde de gemeente Hof van Twente vanwege de strenge corona-regels. Wegdam Nieuws en De Kolenbrander mikten vervolgens op de eerste Pinksterdag en zo kon het het gebeuren dat een kleine zestig Wegdammers gisteren de zogenaamde Pinkster Gincana 2020 hebben gedaan. Na afloop bleek iedereen vol lof te zijn over de route en de taakjes die onderweg gedaan moesten worden. Het team van Willy ten Thije was het meest bedreven in de tocht en mag de komende week de hoofdprijs en wisselbeker in ontvangst nemen. Want de redactie van Wegdam Nieuws besloot gisteren meteen dat de Pinkster Gincana voortaan jaarlijks gehouden zal gaan worden.  
(foto: De familie Blokhorst vermaakte zich prima)
Hieronder een sfeerimpressie met meer foto's:

ER WAS EENS EEN HEKS....


De familie Ten Thije hoog in de (kunst)boom

De Pinkster Gincana voerde van het beginpunt De Kolenbrander in Hengevelde via Markvelde naar Diepenheim en vervolgens via een klein stukje Stokkum naar het gebied rond kasteel Westerflier. Daar moesten de deelnemers de fiets achterlaten bij een aantal zeer bekwame oppassers, waarna ze wandelend verder gingen over bospaadjes en weggetjes door bossen, langs akkers en weilanden. Daarna kwamen ze terug bij de fietsen en gingen via Diepenheim en de Kleidijk/Slotsweg terug naar Hengevelde. 

Onderweg kwamen de teams voor verrassende vragen of opdrachten te staan. Ze moesten de namen weten van tien karikaturen, de omtrek van een dikke eik schatten, een moeilijke som uitrekenen en een gedicht maken van vier regels over een oud-mysterieus vrouwtje dat vroeger rondzwierf in de bossen van Westerflier. Ook moesten ze letters verzamelen waarvan een woord gevormd moest worden. Dat bleek het woord VIRUSBESCHERMING te zijn. Onderweg moest elke groep op leuke plekken selfies maken (in totaal 8) en aan het eind moesten nog drie lastige vragen beantwoord worden. Zo ontstond vanzelf de eindstand. 

Na uitgebreide berekeningen en juryrapporten bleek team Ten Thije met 59 punten de winnaar te zijn. De groep Nollen-Kuipers werd met 57 punten tweede en de groep Hartgerink met 53 punten derde. 
Verdere uitslag: 4. Groep Blokhorst 51; 5. groep Beuving 46; 6. duo Ten Have 43; 7. groep Tijert 34; 8. groep Wegdam 26; 9. team Paula Boeve 12. Tiende werd de groep Heijdemann met 6 punten.
Naast de Ten Thijes krijgen ook de groepen Nollen-Kuipers en Hartgerink-Nibbelink de komende week een prijs aangereikt. 


Familie Blokhorst met veel jeugdige inbreng poseert bij de grote zwerfsteen in het Westerflier


Groep Hartgerink/Nibbelink eindigde als derde. Ze konden goed dichten.

Er was eens een heks
Ze had geen seks
Ze was zo lelijk als de nacht
Dat geen man er wat in zag.


De heren Wegdam, Schonenborg, Lentelink, Escher en Hogenkamp hadden onderweg een belangrijke functie 


Mooi team van die families Brinkman, Beuving, Tuinte en Essink


Team Kuipers, Nollen, Roorda, Wegdam, Ten Buuren, dat als tweede eindigde. Ze wisten ondermeer alle tien de karikaturen op de winkelruit van De Drie Kamers in Diepenheim. Het waren voor de duidelijkheid Duncan Lawrence, Leonel Messi, Ankie van Grunsven, Amy Winehouse, Harry Mulisch, Willem Holleeder, Keith Richard, Jozef Stalin, Mark Tuitert en Jan Vennegoor of Hesselink.  


Duo Gerrit en Riet ten Have maakte een opvallend gedicht over het oude vrouwtje in het bos van Westerflier.
En de mooiste meid van Deepn
Is Toef Jannoa
Is Toef Jannoa
En de mooiste meid van Deepn is Toef Jannoa.


Nogmaals de groep Brinkman, Beuving, Tuinte, Essink bij de tolheffing nabij kasteel Westerflier. Ook hier zat veel poëtisch talent.

Niemand weet of ze bestond
Maar ze leefde waarschijnlijk onder de grond
Ze liep rond met een houten been
Een krom lelijk vrouwtje; een foto ervan heeft geen één.


De verdiende winnaars, de groep Ten Thije, De Witte. Ook dat zijn verdienstelijke dichters.

Een gebocheld vrouwtje, lelijk als de nacht
Heeft ons met Pinksteren een idee gebracht
Een gincana met een houten been
Helpt de horeca door de Corona heen.


Een selfie van de groep Nibbelink | Hartgerink in het Diepenheimse Rosarium.


Team Kuipers, Nollen, Roorda, Wegdam, Ten Buuren in het Rosarium


Dat de groep ten Thije-De Witte winnaar werd van de Gincana is niet verwonderlijk als je de inzet ziet van Willy ten Thije. Hij was erg fanatiek en haalde zelfs de kaart uit het water die in het rad van de watermolen was gevallen


En met succes! Klasse Willy


Team Tijert maakt de laatste selfie met een bruid op de achtergrond. Dit drietal kon eveneens erg goed dichten.

Ooit leefde er hier volgens zeggen, in het gebied Westerflier
Een vrouwtje oud, klein en grijs, volgens eenieder niet goed wijs
Ze miste niet één teen, maar had een houten been
Nog steeds gaan er verhalen, dat ze nog altijd rond zou dwalen. 


Groep Wegdam, Schonenborg, Ten Heggeler op een verscholen erf in de bossen van kasteel Weldam. De stemming was zeer goed. Hun antwoorden vielen tegen.