Team Ten Thije ontvangt de cup met de grote oren

Op 2 juni 1971 won Ajax de Europa Cup 1. Twee dagen later schreef De Telegraaf over de huldiging in Amsterdam, waarbij de krant de trofee omschreef als ‘de beker-met-de-grote-oren’. Dit euforische gevoel valt Team ten Thije nu ten deel! Zij zijn de eerste winnaars in een serie van een lange traditie (hopen de organisatoren). Eerste Pinksterdag: Gincanadag! En de terechte winnaars, niet alleen vanwege het hoogste aantal punten, maar ook vanwege de manier warop de Gincana is ingevuld! Willy ten Thije: "We hebben er een mooie dag van gemaakt! We zijn om 12.00 uur vertrokken en rond de klok van 19.00 uur waren we terug. Hier even zitten, daar even pauzeren, heerlijk toch!"
Dat is Gincana! Het gaat er bij een Gincana om dat je geniet van de regio waar je doorheen komt, dat je het gezellig hebt samen en daarbij kun je onderweg ook nog wat punten scoren.

Na afloop bleek iedereen vol lof te zijn over de route en de taakjes die onderweg gedaan moesten worden. Het team van Willy ten Thije was het meest bedreven in de tocht en nam gisteravond de hoofdprijs in ontvangst: een dinerbon van de Kolenbrander en de wisselbeker. De redactie van Wegdam Nieuws besloot in overleg met de Kolenbrander dat de Pinkster Gincana voortaan jaarlijks gehouden zal gaan worden. 

 
Eigenlijk zou de gecombineerde fiets-wandeltocht met vragen en opdrachten op Koningsdag gehouden worden, maar dat verhinderde de gemeente Hof van Twente vanwege de strenge corona-regels. Wegdam Nieuws en De Kolenbrander mikten vervolgens op de eerste Pinksterdag en zo kon het gebeuren dat een kleine zestig Wegdammers gisteren de zogenaamde Pinkster Gincana 2020 hebben gedaan.
De Pinkster Gincana voerde van het beginpunt De Kolenbrander in Hengevelde via Markvelde naar Diepenheim en vervolgens via een klein stukje Stokkum naar het gebied rond kasteel Westerflier. Daar moesten de deelnemers de fiets achterlaten bij een aantal zeer bekwame oppassers, waarna ze wandelend verder gingen over bospaadjes en weggetjes door bossen, langs akkers en weilanden. Daarna kwamen ze terug bij de fietsen en gingen via Diepenheim en de Kleidijk/Slotsweg terug naar Hengevelde.
Onderweg kwamen de teams voor verrassende vragen of opdrachten te staan. Ze moesten de namen weten van tien karikaturen, de omtrek van een dikke eik schatten, een moeilijke som uitrekenen en een gedicht maken van vier regels over een oud-mysterieus vrouwtje dat vroeger rondzwierf in de bossen van Westerflier. Ook moesten ze letters verzamelen waarvan een woord gevormd moest worden. Dat bleek het woord VIRUSBESCHERMING te zijn. Onderweg moest elke groep op leuke plekken selfies maken (in totaal 8) en aan het eind moesten nog drie lastige vragen beantwoord worden. Zo ontstond vanzelf de eindstand.
Na uitgebreide berekeningen en juryrapporten bleek team Ten Thije met 59 punten de winnaar te zijn.
De groep Nollen-Kuipers werd met 57 punten tweede en
de groep Hartgerink met 53 punten derde.
Verdere uitslag:
4. Groep Blokhorst 51;
5. groep Beuving 46;
6. duo Ten Have 43;
7. groep Tijert 34;
8. groep Wegdam 26;
9. team Paula Boeve 12.
10. Tiende werd de groep Heijdemann met 6 punten.
Naast de Ten Thijes krijgen ook de groepen Nollen-Kuipers en Hartgerink-Nibbelink de deze week een prijs aangereikt.