Waar staat Hengevelde in de zwarte pieten discussie?

Elk jaar laait de zwarte pieten discussie weer op. Voor de landelijke sinterklaasintocht is hierin dit jaar besloten dat de ‘roetveeg-piet’, die afgelopen jaren zijn intrede heeft genomen, de nieuwe norm wordt. De Sinterklaascommissie van Hengevelde hierover: "In Hengevelde werken we met pieten uit het dorp. Deze pieten kennen de kinderen, wat de gezelligheid en de sfeer van de intocht verhoogd. Zouden we de landelijke norm willen volgen, is de kans groot dat pieten herkend gaan worden. Een mogelijkheid hierin zou zijn om pieten met omliggende dorpen uit te wisselen. Voor dit jaar heeft de sinterklaascommissie besloten dit nog niet te willen. Met als logisch gevolg dat de Pieten in Hengevelde tijdens de intocht en de huisbezoeken net als voorgaande jaren bruin zullen zijn."

Het zwartepietendebat of de zwartepietdiscussie is een jaarlijks rond de Sinterklaastijd terugkerend maatschappelijk debat in Nederland en in mindere mate in Vlaanderen over Zwarte Piet. Tegenstanders van Zwarte Piet stellen dat de eigenschappen stereotyperend zijn en dat de figuur racistisch is. Voorstanders stellen dat Zwarte Piet een onschuldig en kindvriendelijk folkloristisch figuur is die voortkomt uit de Nederlandse traditie.

Over vijf weken, op zondag 24 november, zullen wij de Sint ontvangen met een mooie intocht en aansluitend een Sinterklaasfeest bij Herberg de Gebrande Waateren.
Voorzitter van de Sinterklaascommissie, Arjan Kuipers: "Het is elk jaar weer een verrassing hoe Sinterklaas naar Hengevelde zal komen. Via de hoofdpiet hebben wij begrepen dat Amerigo dit jaar een rustdag krijgt en dat de Sint met een ander voertuig naar Hengevelde zal komen. Wij zijn zeer benieuwd waarmee hij ons gaat verrassen!".

De intochtsroute is inmiddels bepaald. Deze loopt via de kinderrijke straten, maar start in tegenstelling tot andere jaren bij De Marke! De route die we door Hengevelde met Sinterklaas en zijn Pieten gaan maken is als volgt:
Start om 14.30 uur bij de Marke - Bretelerstraat – Bomhof – tussen de duikers door – nieuwbouw – Diepenheimsestraat – Koenderinkstraat – Eeftinkstraat – Elfersstraat – Ruurstraat – Bekkampstraat – Diepenheimsestraat – Nieuwstraat – Goorsestraat – eindpunt bij Herberg de Gebrande Waateren.
 
Bij Herberg de Gebrande Waateren wordt net als voorgaande jaren een kinderfeest met diverse spelletjes georganiseerd. Alle kinderen tot en met groep 5 kunnen hieraan meedoen! En voor de kleinste kinderen wordt er een speciale peuterhoek ingericht. De kinderen ontvangen hiervoor binnenkort via school een uitnodiging. Deze uitnodiging wordt ook bij de peuterspeelzaal en via Bommel de Beer uitgedeeld. We hopen weer op een grote opkomst op het Sinterklaasfeest!
 

Huisbezoeken op 5 december
Ook dit jaar is het weer mogelijk om een persoonlijk huisbezoek van Sinterklaas te krijgen. Dit kan alléén op pakjesavond, 5 december. Sinterklaas is hiervoor beschikbaar vanaf 15.30 uur. Een huisbezoek plannen kan door een appje te sturen of te bellen met 06-44004043(Erika Schreijer). De kosten voor een huisbezoek per adres zijn €25 voor één gezin (max 3 kinderen), €40 bij twee gezinnen (max 6 kinderen) en €55 bij drie gezinnen.
 
Sinterklaas of Pietenpak huren
Wilt u voor uw vereniging of uw bedrijf een Sinterklaas of Pietenpakken huren, dan kunt u contact opnemen met Denise Hietbrink via 06-20176699. De kosten hiervoor zijn €50 voor een Sinterklaaspak en €25 per Pietenpak + een borg van €50. Onze Hengeveldse verenigingen bieden wij tevens het schminken van Sint en Piet(en) als extra service aan. Wel moet u hiervoor zelf contact opnemen met de schminkgroep via Linda Kuenenger, 06-20356330 om het schminken te plannen.