Zwerfafval ook in Hengevelde probleem, zakken vol opgeruimd door vrijwilligsters

Twee vrijwilligsters wilden wel eens zien wat een ochtendje zwerfafval rapen in het buitengebied van Hengevelde zou opleveren. De opbrengst van een rondje van slechts 4 kilometer loog er niet om. De dames, Judith en Annemieke, zijn tijdelijk in Hengevelde en lopen regelmatig met hun honden in het buitengebied. Tijdens deze uitlaatrondjes viel hen de hoeveelheid afval in bermen en sloten op en al meerdere malen hadden ze handenvol blikjes en sigarettenpakjes uit de berm gevist. Tel die nog maar eens op bij de vangst van vandaag.
Samen met hondenpoep en gevaarlijk rijden behoort zwerfvuil tot de grootste ergernissen in Nederland. De kosten voor het voorkomen en verwijderen van zwerfafval zijn torenhoog, de bedragen lopen op tot ruim 250 miljoen euro per jaar. Niet zo vreemd als je je bedenkt dat er jaarlijks 50 miljoen kilo afval op straat of in het groen belandt, dat komt neer op gemiddeld bijna 3 kilo per persoon. Mensen zijn zich er niet van bewust dat door afval in de natuur te gooien, ze zichzelf feitelijk in hun eigen voet schieten: zwerfvuil leidt tot bodemvervuiling en een deel belandt door de wind of via beken en rivieren weer in de zeeën, waardoor er microplastics in onze voedselketen terechtkomen. 

Ook dieren hebben te lijden onder onze troep, ze kunnen verstrikt raken in stukken metaal en plastic en hun magen raken verstopt doordat ze plastic binnenkrijgen. Zwerfafval vergaat niet of slechts heel langzaam: een stuk kauwgom doet er 20 jaar over om te vergaan, een waterflesje vergaat zelfs nagenoeg niet. Op de site van NederlandSchoon vind je volop tips en ideeën om ook ons mooie Twente vrij van zwerfafval te maken:https://www.nederlandschoon.nl/

Dus, als je op de fiets zit of je hond uitlaat en je ziet eens wat liggen in de berm: pak het op en gooi het weg. Alle kleine beetjes helpen! Als we allemaal ons steentje bijdragen hebben we het samen zo voor elkaar!