Toekomstbestendig Hengevelde: ‘Geen tijdperk van veranderingen, maar verandering van tijdperken’

Zaterdag was het dan zover, de breed aangekondigde bijeenkomst over de toekomstvisie van Hengevelde. Er was veel lof voor de organisatie, die alles tot in de puntjes geregeld had. Dit alles in het veelbesproken kerkgebouw van Hengevelde, zeker ook onderdeel van gesprek deze middag!
In het openingswoord van Ferenc van Damme, (van Studio Vers Bestuur, ingehuurd door de organisatie) van een ondernemend wat Hengevelde betreft, maar ook dat er veel moest gebeuren! De bedoeling van deze middag: Dat ideeën, wensen en behoeften voor verschillende thema’s een beslissing wordt namens ons allemaal. Wat vind jij belangrijk voor de toekomst van ons dorp? Of wat missen we eigenlijk nog in Hengevelde?

De onderwerpen
Biodiversiteit, cultuur, dorpsraad, duurzaamheid en energietransitie, leefbaarheid, onderwijs, sport, ondernemen en toerisme, veiligheid (incl verkeer) wonen en zorg waren de onderwerpen die aan bod kwamen.
Hoe denken wij over een nieuw multifunctioneel sportcomplex? Een nieuwe school met een Integraal Kind Centrum, (IKC) een organisatie waar kinderen van 0 tot 13 jaar terecht kunnen? Woningbouw aan de andere kant van de Needsestraat? Het BWIH-verhaal? (Blijven Wonen In Hengevelde)

 

Ook burgemeester Ellen Nauta was aanwezig, hier in gesprek met Mark Tuinte namens de organisatie

Opkomst
De organisatie hoopte op voorhand op een opkomst van rond de 300 mensen. In een goed gevulde kerk met rond de 250 belangstellenden. (ZIE DIT FOTOALBUM, ook staan er in dit fotoalbum tekeningen van de brainstormen van deze dag)
Nagenoeg alle leeftijden waren vertegenwoordigd, al was de spoeling dun in de categorie 16 tot 25 jaar, het idee is al geopperd om deze groep een extra avond aan te bieden. Tim Jongman:
“Gisteren waren er ca 250 betrokkenen Hengeveldenaren in de kerk aanwezig. 185 daarvan hebben zich aangemeld via de website. Van de 65 mensen die zijn gekomen zonder aanmelding hebben wij geen e-mailadressen. Zij kunnen hun mailadres doorgeven via info@toekomstbestendighengevelde.nl

Zodat wij ook hun kunnen blijven informeren over de voortgang.

‘Geen een tijdperk van veranderingen maar verandering van tijdperken’
Er werd geschetst hoe hard de wereld draait op dit moment. Spotify, Netflix zijn al bijna niet meer weg te denken. Hoe ziet in deze context de wereld er in 2045 uit? Dat maakt het belang van samen nadenken over de toekomst alleen maar groter. Van wie is de toekomst van Hengevelde? Van alle mensen! Het gevoel van mede eigenaarschap, daar was het om te doen.

Doe je iets voor mij, maar niet met mij. Dan doe je het tegen mij (Ghandi)
Hoe krijgen we de jeugd betrokken? Ideeën /suggesties die bijvoorbeeld voorbijkwamen: Dansen en vechtsport is er niet in Hengevelde. Een skatepark is ook zo’n idee. Hoe staat de jeugd hier daadwerkelijk tegenover?
Dansen vechtsporten en een skatepark zijn al wel door de kinderen uit groep 6/7/8 van de basisschool aangegeven. Deze jeugd staat hier dan ook erg positief tegenover.

Burgemeester Nauta vermeldde op Twitter:
“Wonen en sport & bewegen staan voor Hengevelde bovenaan als het gaat om hun toekomst. Interessante middag in bomvolle kerk. Dat is pas betrokkenheid! Top!”

Hoe nu verder?
Namens de organisatie, Tim Jongman:
“Het gaat zeker een vervolg krijgen. We komen binnenkort met de werkgroep samen en zullen dan aan de slag gaan met vervolgstappen waarmee we ook gezamenlijk dieper op de thema’s in zullen gaan. In ieder geval:
Mensen…. bedankt voor jullie komst. Wij kijken tevreden terug op een constructieve middag/avond. Er is heel veel input opgehaald voor/door het dorp. Ook de borrel na afloop werd goed bezocht.

Wordt zsm vervolgd. Nogmaals bedankt voor jullie bijdrage en aanwezigheid!”

Hieronder de resultaten van de vele gesprekken:

De gesprekken waren in groepen, zowel in de kerk als bij de Gebrande Waateren