Belofte maakt schuld

In augustus 2019 was al op Wegdamnieuws te lezen: Wegdams volkslied uit 1925 krijgt tweede leven. (KLIK HIER voor dat artikel)

Hengeveldenaar Jan Mulleman geeft nu aan: Belofte maakt schuld en schreef het onderstaande richting de redactie van Wegdamnieuws:

 

 

 

 

 

 

Hallo allemaal,

De meesten van jullie zullen zich herinneren dat ik – inmiddels alweer enige tijd geleden – wijlen Theo Nollen heb toegezegd het volkslied van Hengevelde in ere te herstellen. Het was dan wel geen echt volkslied, maar toch. Er kwamen hiervoor twee liedjes in aanmerking. Met een kleine groep werd vervolgens een keuze gemaakt.

Het idee was om vorig jaar juni het gekozen lied feestelijk aan te bieden aan Wies Wassenberg (de dochter van wijlen Piet Wassenberg, de schrijver van het volkslied) en de nabestaanden van Theo Nollen. Echter, corona maakte dat alles anders liep.

Ook nu nog is het niet zeker hoe het jaar 2021 zal gaan verlopen. Voorzichtig ga ik er vanuit dat begin september het mogelijk zal zijn om het Hengevelds volkslied feestelijk aan te bieden. Ik heb vanmorgen nog contact gehad met de studio waar het volkslied op CD zal worden gezet. Ook hier gaat men er voorzichtig vanuit dat de CD-opname voor september zal kunnen plaatsvinden. De zanger(es) die het lied zal gaan zingen is bekend.

Mijn gedachte is om het MHT-jaarfeest 2021 begin september te gaan organiseren (locatie: Herberg de Gebrande Waateren, Hengevelde). Ik zal hiervoor weer gastmuzikanten gaan uitnodigen. Uiteraard zullen de mondharmonicaspelers van MHT Hof van Twente en ondergetekende ook een paar liedjes gaan spelen.

Ik hou jullie over het vervolg op de hoogte.

Met vriendelijke groeten,

Jan Mulleman

https://www.mhtnederland.nl/wie-ben-ik-.html

Het begon allemaal met deze oproep op 17 juli 2019:

Onlangs kregen we een mailtje van Jan Mulleman, Hengeveldenaar en fanatiek bespeler van de mondharmonica. Tevens geeft hij les aan zo’n 25 Hengeveldenaren die het instrument ook leren bespelen. “Vorige week kreeg ik het verzoek om met de lesgroep een oud Hengevelds volksliedje te spelen. Wat mij betreft prima! Maar hoe gaat dat liedje dan? Wat zijn de muzieknoten en is er nog een tekst van? Ene Piet Wassenberg (zie foto) zou het ooit hebben geschreven. Ben ik goed geïnformeerd, dan begint het lied met de tekst ”Onbekend, onbemind, maar content, in de grote maatschappij”. Ik heb links en rechts al wat personen benaderd, maar ben eerlijk gezegd nog niet erg veel verder gekomen.” Vandaar de oproep, wie weet hier meer van?  Wie kent de melodie (muzieknoten en tempo) en de tekst. Als er een digitale opname zou zijn, dan willen zowel Jan als de redactie dit niet aan de lezers onthouden. Weet u meer, mail even met redactie@wegdamnieuws.nl.

 

Enkele weken later

Een oproep op Wegdamnieuws volgde en zowel bij Jan als Wegdamnieuws kwamen diverse berichten binnen. En Jan heeft goed nieuws, want de tekst van het volkslied is niet alleen boven water gekomen, Jan gaat het op geluid opnemen. Een heel gaaf nieuwtje voor Hengevelde. Jan hierover: “Via persoonlijke en verrassende contacten kreeg ik steeds meer informatie over de (inderdaad) twee verschillende liedjes. De twee liedjes hebben als bron vader P.H. en zoon P.J. Wassenberg. Beiden zijn inmiddels overleden. (Klein)dochter Wies Wassenberg leeft gelukkig nog wel. Bij haar ben ik o.a. op bezoek geweest. Wies is inmiddels al op leeftijd, maar ze is nog erg kwiek, aardig en muzikaal. Wies wist veel over haar vader P.J. Wassenberg te vertellen. Hij was onderwijzer in Hengevelde. Maar minstens zo belangrijk, hij was ook erg muzikaal. Vader P.J. had de genen van opa P.H. Wassenberg. Wies vertelde dat haar vader veel liedjes heeft geschreven, vaak zelfs op verzoek. Ouderen en jongeren kwamen met een verhaal naar hem toe en vader P.J. maakte dan een melodie en passende tekst.”

Hengevelde heeft als traditie een jaarlijkse revue. De revue van het jaar 1977 had als openingslied Het Wegdams Volkslied. Dit lied werd rond het jaar 1925 door opa P.H. Wassenberg geschreven. Het slotlied van deze revue werd in het jaar 1977 geschreven door zijn zoon P.J.Wassenberg. Zie bijlagen. Van het openingslied heb ik (nog) niets anders dan de tekst. De ‘leerling’ die om dit lied vroeg, wil het nog een keer zingen en dan meteen opnemen zodat ik de melodie en tempo weet. Helaas is hij op dit moment ziek. Hoe het met dit lied verder verloopt is op dit moment ongewis.

Van het slotlied heb ik bladmuziek ontvangen. Door voorzingen, weet ik ongeveer het tempo van dit lied. Door de gesprekken met Wies Wassenberg weet ik ook de voorkeur van instrumenten van haar vader. Met al deze kennis wil ik van het slotlied een professionele orkestband laten maken en de tekst netjes uitwerken zodat dit lied voor het nageslacht wordt vastgelegd. Ik heb Wies beloofd dat de orkestband in overleg met haar wordt gemaakt. Immers, Wies weet als geen ander hoe haar vader dit had laten doen als hij de keus had gehad.

Voor alle duidelijkheid, de hierboven beschreven orkestband wordt niet commercieel door mij gebruikt. De rechten van dit lied liggen wat mij betreft in handen van Wies Wassenberg.

Mijn vervolgplan is deze. Uiteraard eerst het laten maken van de orkestband, het uitwerken van de bladmuziek en het netjes uitschrijven van de tekst. Op zondag, 7 juni 2020, organiseer ik bij De Gebrande Waateren in Hengevelde het MHT Zomerfeest 2020. Dit feest heeft geen commerciële opzet, alle muzikanten spelen en zingen om niet. Op deze dag wil ik met mijn lesgroep MHT Hof van Twente en de gastmuzikanten het lied voor het eerst spelen en zingen.

Mocht iemand van het openingslied en/of slotlied nog opnames hebben, mail mij dan aub. Alvast dank.