dinsdag 14 maart, 2023 om 05:12
Soms worden er mooie foto’s ingezonden, welke we u niet willen onthouden. Zo ook bovenstaande foto van de Bolschermolen die in 1820 door Alof ten Heggeler aan de huidige Gorsveldweg werd gebouwd.
Alof was sinds 1788 gehuwd met Jennigje ten Bolscher. In 1821 werd deze Alof tevens eigenaar van de Hagmolen, toen nog een watermolen in Bentelo. Voor zijn dood, in 1824 vermaakte hij zijn bezit aan zijn zonen Arent en Waander. Arent werd de nieuwe eigenaar van de Bolschermolen, terwijl zijn broer de eigenaar werd van de Hagmolen in Bentelo. Vanaf ca. 1830 was Bernardus Jansen, komende van de Rechterense molen in Dalfsen, de huurder van de Bolschermolen. Arent ten Heggeler liet na zijn overlijden in 1852 de molen na aan zijn zoon Antonius Hermanus ten Heggeler. Toen deze in 1864 aangaf zelf de molen te willen gaan bemalen, vertrok de familie Jansen naar de Hagmolen in Bentelo. De molen werd in 1961 getroffen door de bliksem en het houtwerk verbrandde.
De Bolschersmolen was een windkorenmolen en wordt in diverse molenpublicaties beschreven. De molen was van het type beltmolen en wordt omschreven als “een getailleerde ronde stenen bovenkruier op een belt”. De molen was gebouwd in opdracht van A. ten Heggeler. Volgens een aanwezige gevelsteen was het bouwjaar 1820. De meeste publicaties omschrijven de molen als een heel uitzonderijk, zelfs merkwaardig model. Dat heeft te maken met de slanke en toch geheel stenen romp dat “een knap staaltje van metselaarswerk wordt genoemd”. De rechtstaande muur was volgens een aantekening van de bekende architect Jan Jans ongeveer 85 cm dik. De molen kende geen stelling. De kap was met riet gedekt. Als windvaantje had de molen een haantje, dit is aan de linkerkant te zien. Op deze uitzonderlijke kleurenfoto prijkt de Bolschersmolen echter in volle glorie, nog met houten bovenas en met de mulder (Eetgerink) aan het vangtouw. De molen had geen vangstok aan de achterzijde van de kap, maar een zogenaamde binnenvang.
Het einde van de molen In 1942 werd het gaande werk gesloopt en kwam er een oliemotor als hulpkracht. Omstreeks 1950 werd de molen buiten gebruik gesteld en begon het verval. Door een onweersbui begin mei 1961 is de molen geheel uitgebrand. Over bleef de ruïne van de stenen romp. Molenliefhebbers schreven het volgende: “Vanwege de afwijkende gedaante van deze molen is het te hopen dat het nog eens tot restauratie komt.”. Het mocht niet baten. Het terrein met ruïne werd op 8 november 1967 publiek geveild. De restanten van de Boschersmölle werden in september 1968 afgebroken, waarna er drie woningen werden gebouwd (Gorsveldweg 7-9-11). Het puin van de romp diende voor wegverharding op het erve Groot Brummelhuis (los hoes), 250 meter verderop in de gemeente Haaksbergen. De gevelsteen anno 1820 wordt sindsdien daar bewaard.
Heeft u nog oude foto’s stuur ze naar redactie@wegdamnieuws.nl