Oude foto opgedoken: De Bolschermolen

Soms worden er oude foto’s ingestuurd bij de redactie. Die delen we graag met onze lezers om de geschiedenis van het dorp levendig te houden. Zo ook bovenstaande foto van de Bolschermolen, die even buiten het dorp stond.
De Bolschermolen werd in 1820 door Alof ten Heggeler aan de huidige Gorsveldweg gebouwd. Alof was sinds 1788 gehuwd met Jennigje ten Bolscher. In 1821 werd deze Alof tevens eigenaar van de Hagmolen, toen nog een watermolen in Bentelo. Voor zijn dood, in 1824 vermaakte hij zijn bezit aan zijn zonen Arent en Waander. Arent werd de nieuwe eigenaar van de Bolschermolen, terwijl zijn broer de eigenaar werd van de Hagmolen in Bentelo. Vanaf ca. 1830 was Bernardus Jansen, komende van de Rechterense molen in Dalfsen, de huurder van de Bolschermolen. Arent ten Heggeler liet na zijn overlijden in 1852 de molen na aan zijn zoon Antonius Hermanus ten Heggeler. Toen deze in 1864 aangaf zelf de molen te willen gaan bemalen, vertrok de familie Jansen naar de Hagmolen in Bentelo. De molen werd in 1961 getroffen door de bliksem en het houtwerk verbrandde. Dit werd vervolgens gesloopt tot romp. Het restant werd gesloopt in 1969. Eigenaar was de familie Eetgerink die in het naastgelegen huis woonde. Dit huis werd enkele jaren geleden verkocht en opgeknapt.

Gijs Eijsink schreef al eens een uitgebreid verhaal over de familie Eetgerink en de bijbehorende geschiedenis (Klik HIER).

Heeft u nog oude foto’s van Hengevelde, stuur ze in naar redactie@wegdamnieuws.nl zodat het hele dorp kan meegenieten van deze fraaie geschiedenis.