Bakkerij Nollen ontvangt predicaat Hofleverancier

Ter ere van het 100 jarig bestaan van bakkerij Nollen heeft het bedrijf vandaan het predicaat van Hofleverancier mogen ontvangen!

‘Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om Bakkerij Nollen te onderscheiden met de titel „Hofleverancier‟. Bakkerij Nollen mag hiermee met trots het Koninklijk Wapen voeren en de titel „Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier‟ is te lezen in de toespraak van Burgemeester Nauta.

Hieronder de toespraak van burgemeester Nauta van vanmiddag:

 

Dames en heren, familie Nollen, medewerkers, Beste Vincent en Antoinet, en natuurlijk ook de kinderen Wout en Ties,  Hartelijk dank dat ik vanavond jullie gast mag zijn ter ere van het 100-jarig bestaan van Bakkerij Nollen. Als burgemeester heb ik regelmatig te maken met jubilea.

Met plezier bezoeken de wethouders en ik bijvoorbeeld de jubileum-activiteiten van verenigingen en instellingen in Hof van Twente maar ook huwelijksjubilarissen en inwoners die de 100-jarige leeftijd of zelfs hoger bereiken. Minder vaak komen 100-jarige jubilea van ondernemingen voor.  Vanavond hebben jullie een activiteit voor alle medewerkers georganiseerd om met hen jullie bijzondere jubileum te markeren. Verdere feestelijkheden die voorzien waren, vinden vanwege corona en verscherpte maatregelen niet plaats dit weekend. Bijzonder jammer uiteraard maar het is nu even van groot belang dat het corona-virus zich weer wat terugdringt.

Laten we even teruggaan naar het jaar 1921. Het jaar waarin bijvoorbeeld acteur Joop Doderer werd geboren, wie kent hem niet als Swiebertje, en kunstenaar Karel Appel. Het jaar 1921 is ook het jaar dat voor het eerst het BCG-vaccin met succes werd toegediend in de strijd tegen TBC, tuberculose. Ook het hormoon insuline wordt ontdekt waardoor diabetici niet meer hoeven te sterven. Nu 100 jaar later gaat het nieuws dagelijks over een vaccin tegen corona.

Maar, beste mensen, het jaar 2021 is ook het jaar waarin de twee echtelieden Theo en Johanna Nollen besluiten een bestaande bakkerij in Hengevelde over te nemen. Theo zegt zijn baan in loondienst op en gaat met zijn Johanna de grote uitdaging aan. En dat was geen verkeerde keuze weten we inmiddels. In 1945 nam zoon en naamgenoot Theo samen met zijn echtgenote Mieny de bakkerij over. En misschien nog wel meer dan het bakkersambt zat de handel in zijn bloed. Hij zat niets liever dan op de weg om de bakkersartikelen in het dorp en de omgeving aan de man te brengen. Met zijn venterskar was hij een graag geziene gast bij de dorpelingen. Ik weet nog dat ik hem en zijn echtgenote een paar jaar geleden mocht bezoeken vanwege hun huwelijksjubileum. Het enthousiasme waarmee hij vertelde over zijn belevenissen staat mij nog altijd bij. Samen hebben Theo het bezorgen en Mieny het werk in de winkel nog jarenlang volgehouden. Ze waren nog zo verweven met de winkel en uiteraard de Hengeveldse klanten.

Vincent, jij groeide op in de bakkerij. Ik las hierover ‘Als kleine jongen leerde hij er niet alleen lopen, hij leerde er ook de fijne kneepjes van het vak.” En ook las ik dat je je zelf eigenlijk helemaal niet dagelijks in de bakkerij zag staan. Je wilde studeren en koos voor fiscaal recht om registeraccountant te kunnen worden. Vincent, we kennen elkaar al een aantal jaren, uit de Prinsengarde van Carnavalsvereniging De Höftemennekes en natuurlijk als bakker en eigenaar van Bakkerij Nollen maar registeraccountant … nee, daar heb ik eigenlijk helemaal geen beeld bij. Maar toen voor je ouders het werk in de bakkerij en de winkel wat veel van het goede werd, koos jij er toch voor om je ouders te helpen. Wellicht ook om te voorkomen dat die mooie bakkerij die inmiddels al ruim 60 jaar bestond verkocht zou worden. We hebben het dan over het jaar 1984. Het jaar waarin jij toch min of meer terugkeert in de bakkerij. Waar de voorkeur van je vader lag bij het venten, het handel drijven, lag jouw voorkeur veel meer bij het bakken zelf. Daar haalde jij juist je energie uit. Volgens mij is het met de handel ook helemaal goed gekomen als ik kijk naar het aantal winkelvestigingen in Twente en daarbuiten en een paar honderd meter hiervandaan een prachtige, toekomstbestendige bakkerij in Hengevelde.

Antoinet, laten we jouw belangrijke rol in het geheel ook niet vergeten. Jij hebt het bakkersleven ontdekt bij een collega-bakker en werkt inmiddels ook al jaren mee in dit prachtige bedrijf dat jullie samen tot een bakkerij van deze omvang hebben weten te maken. Samen vormen jullie de derde generatie en samen besloten juli in 2001, het jaar waarin Bakkerij Nollen 80 jaar bestond en de gemeente Hof van Twente is ontstaan, een stap te zetten door de bakkerij in de Goorse Grotestraat over te nemen. En daar bleef het niet bij. Inmiddels zijn we twintig jaar verder en hebben jullie maar liefst 16 vestigingen in Twente en zelfs daarbuiten. Daarnaast nog een heel aantal supermarkten waar jullie producten in de schappen en vitrines liggen. Vanuit de moderne en centrale bakkerij op het industrieterrein in Hengevelde worden de winkels dagelijks bevoorraad. Maar op deze historische plek, hier aan de Goorsestraat in Hengevelde bevindt zich nog steeds de banketbakkerij.

In 2019 en 2020 werden de inspanningen van jullie gehele team beloond met een prachtige Kampioensbokaal. Uit ruim 180 deelnemers werd Bakkerij Nollen tot twee keer toe uitgeroepen tot de beste brood-, banket- en koekbakker van Nederland. Dit jaar een zeker niet onverdienstelijke tweede plek in de rangorde. Mooie kronen op jullie werk.

Op het gebied van maatschappelijk ondernemen laat Bakkerij Nollen zich ook zien. Niet alleen lokale verenigingen en instellingen kunnen rekenen op materiële of financiële steun, ook regionale en incidenteel mondiale initiatieven worden gesteund door sponsoring en mooie donaties. Mooi is ook de deelname aan het initiatief Too Good To Go ter voorkoming van voedselverspilling.

En wat te denken van het opleidingstraject dat jullie begin vorig jaar zijn gestart in samenwerking met een aantal gemeenten waarbij uitkeringsgerechtigden een kans krijgen om intern een opleidingstraject te volgen. Een aantal kandidaten heeft inmiddels met succes dit traject afgerond en een mooie baan binnen dit prachtige bedrijf gevonden.

En zie ik in Ties en Wout ook de vierde generatie Nollen klaar staan? Ties jij studeert Facility Management en Wout Bedrijfskunde heb ik begrepen? Ik wens jullie heel veel succes met die studies en wat zou het inderdaad fantastisch zijn als jullie te zijner tijd ook in de voetsporen van jullie overgrootvader Theo Nollen mogen treden.

Beste mensen, helaas moet een uitbundige viering van dit ivoren jubileum uitgesteld worden als gevolg van corona. Maar het is goed dat we dit bijzondere jubileum vanavond wel even markeren. In de afgelopen 100 jaar zijn verschillende mijlpalen en hoogtepunten bereikt. En daar wil ik vandaag graag een nieuw hoogtepunt aan toevoegen. Want …

Dames en heren, het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om Bakkerij Nollen te onderscheiden met de titel „Hofleverancier‟.

Bakkerij Nollen mag hiermee met trots het Koninklijk Wapen voeren en de titel „Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier‟.

Van harte gefeliciteerd en heel veel succes gewenst voor de toekomst. Dat er nog veel jubilea mogen volgen.

Een hofleverancier is een bedrijf dat of een persoon die producten of diensten levert aan een koninklijk of keizerlijk hof. In Nederland is het tegenwoordig een eretitel, waarbij het niet meer zo is dat de hofleverancier ook werkelijk goederen of diensten aan het hof levert.