Corona en de gevolgen voor het Hengeveldse bedrijfsleven: ‘Wij leven enorm mee met onze ondernemers’ (3)

Landelijk is het aan de orde van de dag: Het bedrijfsleven heeft het zwaar te verduren. Hoe zit dat met de Wegdamse ondernemers? Wegdamnieuws start met een serie over de gevolgen van de corona crisis voor het Hengeveldse bedrijfsleven. Vandaag Pierik Accountancy met Irma Dijkstra.
 
Wat merken jullie als bedrijf van de Coronacrisis?
“Het is een hele bizarre tijd. Wij leven enorm mee met onze ondernemers en maken ons om een aantal ook echt zorgen. Vanaf het moment dat de steunmaatregelen werden aangekondigd hebben we al veel klanten geholpen met het nagaan of ze voor de tegemoetkomingen in aanmerking komen en het maken van berekeningen. Ook zorgen we dat onze klanten steeds van de laatste wijzigingen op de hoogte zijn door regelmatig een digitale nieuwsbrief te versturen.”
 
Zijn er nog meldingen onder het personeel of binnen hun directe netwerk?
“Wij hebben gelukkig geen officiële meldingen van Corona bij onze collega’s of hun gezinnen.
 
Welke preventiemaatregelen hebben jullie getroffen om verspreiding te voorkomen?
“Wij werken met maximaal 6 collega’s op kantoor, zodat we veilige afstand kunnen houden. De overige 13 collega’s werken vanuit huis. Klanten kunnen alleen gegevens brengen en halen. We hebben geen besprekingen op kantoor en we zorgen voor extra hygiëne. De deurkrukken zijn nog nooit zo vaak gepoetst!"
 
Wat zijn de financiële gevolgen voor jullie als bedrijf?
“Ons werk gaat gewoon door. Ook in Coronatijd moet er aangifte worden gedaan voor de diverse belastingen en hebben bedrijven jaarrekeningen en (fiscaal) advies nodig. Het is alleen de vraag of onze klanten ons kunnen blijven betalen. Gelukkig hebben we klanten in veel verschillende branches en zijn er ook nog veel bedrijven die op dit moment wat omzet betreft niet veel merken van de crisis.”
 
 
Hoe zien jullie de samenleving over 3 maanden?
“Wij verwachten dat we nog een hele tijd een “1,5-meter-samenleving” hebben. Ook denken we dat het thuiswerken voor een deel zal blijven, maar dat is ook een goede zaak. We hopen echter wel dat de bedrijven dan weer allemaal draaien. Alleen de horeca zal nog een hele tijd de gevolgen ondervinden. Toch hopen we dat er ook voor deze ondernemers snel meer lucht komt. Creatief in het genereren van omzet zijn ze wel, dat hebben we nu al van alle kanten gezien. Wij hebben heel veel bewondering voor de ondernemers die ondanks de beperkingen niet achteroverleunen en op een andere manier zorgen dat er geld binnenkomt of de tijd gebruiken voor bijvoorbeeld een grote schoonmaak, verbouwing of het onderhanden nemen van de website, zodat ze klaar zijn voor de toekomst als ze weer open kunnen.”
 
Wat zou jij anders doen wat de Coronamaatregelen betreft?
“Persoonlijk vind ik dat de overheid het goed aanpakt. De deskundigen staan voor duivelse dilemma’s en moeten de samenleving meekrijgen in de keuzes die ze maken. De gezondheid staat voorop, hoe belangrijk wij het ook vinden dat de economie weer op gang komt. Het is nu zaak om positief te blijven en vertrouwen te houden. Dan zal de economie snel weer herstellen als het virus onder controle is.”