De Bazar van Jon promoot ‘oons’ Twentsch
De bazar van Jon prommoot ‘oons’Twentsch
Wel Twents sprekt hef een streepke veur
De Twentsche taal dreigt uit te sterven, leert de jeugd van nu onze streektaal nog wel? Of vinden wij dit niet belangrijk? Een voorbeeld:
,,Een Twentse patiënt zegt niet snel dat het niet goed gaat. Hij zegt bijvoorbeeld: Ik kan 't wal hebben, of 't geet wal. Een arts die niet thuis is in het Twents, zal denken dat de patiënt het goed maakt. Maar voor een Twentenaar is duidelijk dat er wat aan de hand is.'
Bij de bazar van Jon nu te koop, de Twensche uitgave van Nijntje:
NIJNTJE IN 'N DEERENTUIN.
In de dierentuin ziet Nijntje een heel vrömd peerd. Nijn reup, dat is ampat, dat mot wa wis nen zebra wean, met striepen van kop tot gat?.
De Twentse vertaling is door Harry Nijhuis, streektaalconsulent van TwentseWelle.
Deze editie is de opvolger van het Opa en Oma PLUUS.
Beide zijn te koop voor €6.00 per stuk via info@debazarvanjon.nl (portokosten €1.99) of bij ons in de winkel aan de Goorsestraat 12 in Hengevelde
Het Twents is een dialect van het Nedersaksisch, een officieel erkende taal waarvan varianten aangetroffen worden in zowel Nederland (Groningen, Zuidoost Friesland (Stellingwerf), Drenthe, Overijssel, Gelderland) als Duitsland (Westfalen, Nedersaksen, Saksen(-Anhalt), Mecklenburg-Voor-Pommeren, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Berlijn, vroeger tot in Pommeren en Oost-Pruisen).
Nedersaksisch is samen met het Limburgs een van de twee erkende streektalen in Nederland. Twents wordt gesproken in alle gemeenten van Twente, maar sprake van een standaardvorm is er niet. Woorden en uitdrukkingen kunnen per dorp of regio sterk verschillen. De oostelijke delen van Twente kenmerken zich door een meer van het Nederlands afwijkend dialect dan de westelijke delen . Zeer bijzondere klanken en woorden vindt men in de dialecten van kernen als, Enter en Rijssen. Vriezenveen vormt een taalkundig buitenbeentje in deze streek. Over het Vjens bestaan meerdere speculaties; enerzijds beweert men dat Vjens Friese en zelfs Russische invloeden zou hebben, vanwege de uitgebreide handelscontacten met Sint-Petersburg. Dialectoloog Hendrik Entjes beweerde dat de Vjense eigenheden te wijten zijn aan oude Westfaalse klanken, die elders in Twente verloren zijn gegaan.
Het Van Deinse Instituut zet zich in om meer te weten te komen over heden en verleden van Twente. Dit in Enschede gevestigde instituut richt zich op de streekcultuur, volkskunde, streektaal, volks- en religieuze gebruiken, cultuurgeschiedenis en het landschap van Twente. Daarnaast verzamelt, onderhoudt, bestudeert en presenteert het een uitgebreide collectie materiële getuigenissen uit het verleden van Twente.