Eyes on Animals brengt bezoek aan vleeskuikenhouder: ‘Niet met de vinger wijzen’
Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals heeft samen met Jeroen van den Hurk, sectorspecialist Food & Agri bij de Rabobank, een bezoek gebracht aan Grefte Vleeskuikens in Hengevelde . Alle partijen kijken terug op een goed gesprek. „Het was begrip over en weer. Niet het welles/nietes standpunt steeds naar voren brengen”, aldus Van den Hurk.
De sectorspecialist is de initiatiefnemer van het bezoek. „Ik heb het initiatief genomen om aan dierenwelzijnsorganisaties zoals Eyes on Animals te laten zien dat er ook goede dingen gebeuren in de sector.” Eyes on Animals weet dat: het inspecteert jaarlijks vele trucks, veemarkten en slachterijen per jaar. Ook geven ze trainingen aan onder andere pluimveevangers.
Madelaine Looije de dierenwelzijnsorganisatie was onder de indruk van wat Grefte liet zien. „De ventilatoren die Paul gebruikt juichen we toe. Het is iets dat we ook bij slachterijen aangeven. De koude lucht kwam zelfs aan de andere kant wagen weer uit, zo sterk waren de ventilatoren”, zegt ze. Ook over het koelsysteem in de stal was ze enthousiast. „Toch moest ik wel constateren dat enkele kippen symptomen van milde hittestress vertoonden. We vroegen ons wel af: hoe is het dan in een stal zonder zo’n goed koelsysteem.”
Wederzijds respect
Eigenaar Paul Grefte vond het bezoek geen probleem. „Het is goed dat je ook eens met mensen in gesprek bent die anders denken dan jij”, zegt hij. „Ze kwamen wel op een goed moment want tijdens het laden was het 30 graden.” Grefte liet de leden van Eyes on Animals het laadproces zien, waarbij de kuikens werden gekoeld door middel van een ventilatorwand. Ook gaf hij uitleg over het gekoelde luchtsysteem in de stal en de machinale vangmachine.
Van den Hurk, die beide partijen aanhoorde, constateerde dat het een gesprek was met wederzijds respect naar elkaar. „Niemand probeerde zijn/haar gelijk te halen. Het was niet het constant overbrengen van het welles/nietes-standpunt naar elkaar toe. Het was een goede stevige discussie.” Looije geeft aan dat dat ook niet de instelling is van Eyes on Animals. „We zijn niet de organisatie die met de vinger wijst. We willen echt kijken: wat gebeurt er al, wat kan er nog beter en hoe kunnen we samen met mensen uit de sector dingen verbeteren.”
Vervolg op bezoek
De medewerker van Eyes on Animals meldt dat er een vervolg komt op het bezoek. „We hadden een discussie met Paul over wat te doen met zwakke dieren. We hebben gekeken wat je zou kunnen doen in plaats van zomaar de nek omdraaien. Binnenkort gaan we samen met Paul kijken bij een bedrijf dat stikstofschuimverdoving gebruikt.”
Looije begrijpt dat de wensen van dierenwelzijnsorganisaties soms wringen met kosten van de boer en de slachterijen die ze inspecteren. „We zetten altijd hoog in, maar we merken niet dat er totaal geen bereidheid is. Het kan natuurlijk zijn dat er geen geld is voor veranderingen. We hebben ze dan in elk geval geprikkeld. We hopen dan dat ze later wel investeren in verbeteringen van het dierenwelzijn.”
Een soortgelijk bezoek is volgens Van den Hurk en Eyes on Animals zeker bespreekbaar. „Ik wil ze ook met andere partijen in contact brengen”, zegt Van den Hurk. „Ik vind het belangrijk dat mensen van dierenwelzijnsorganisaties begrijpen dat het houden van dieren hoort bij onze samenleving." Looije snapt dat. „Wij proberen onze kennis om te zetten naar verbeteringen voor dierenwelzijn. Dit doen wi dan ook door met de sector in gesprek te gaan en verbeteringen aan te reiken.”