Ilonka reed haar dochter (17) met ‘vliegschaamte’ naar Rome in auto van Nissan Lesscher

Amira Perfors (17) lijdt aan 'vliegschaamte', maar wilde toch graag met haar klasgenootjes van het Vechtdal College op schoolreisje naar Rome. Daarom trok ze de stoute schoenen aan en regelde een elektrische auto. Haar moeder Ilonka (48) chauffeurde. Ze zijn net koud binnen in Hardenberg. Moeder Ilonka wil het liefst meteen naar bed, zo moe is ze van de lange terugreis. "We hadden geen ervaring met elektrische auto’s dus het was in het begin best wel spannend en ook een beetje puzzelen. Rob Lentelink van Lesscher: "Vandaag kwamen ze onze Leaf terugbrengen. Goed om te horen dat alles probleemloos is verlopen met onze Nissan Leaf! Het laden onderweg verliep perfect en de reis is ze zeer goed bevallen."

Op de terugweg ging het al een stuk beter. Als je het eenmaal doorhebt is het leuk en je boort een stukje creativiteit aan om het allemaal in goede banen te leiden. We hebben weinig pech-momenten gehad.

Alleen bij het laatste oplaadpunt in Duitsland stond er een vrachtwagen voor onze paal met een slapende chauffeur erin en moesten we tot 2 uur ’s nachts wachten tot hij verder reed.

TUKJE

Ook ontdekten we dat je 'langzaamlaadpalen' hebt, waar je wel vier tot vijf uur moet opladen en 'snellaadpalen' waar je in 45 minuten klaar bent. Dan heb je net tijd om even een kopje koffie te drinken of een tukje te doen. Italië is iets minder ver met elektrisch rijden; er zijn minder oplaadpunten. We kwamen er pas later achter dat je met een app kunt zien waar de palen zijn. Maar toen we die app eenmaal hadden liep het prima.

De dochter (11) van Olga kwam nooit meer thuis van een schoolreisje

SNEEUW

Al bij al vonden we de hele ervaring ontstressend. Je rijdt gemiddeld 110 km per uur, ga je harder, dan moet je eerder opladen. Je moet om de 150 kilometer aan de laadpaal. Als je sneller reist zie je denk ik wel minder dan op deze wat langzame manier reizen. Zo moesten we soms van de snelweg af om op te laden en kwamen we in een klein dorpje terecht. Of stonden we ineens in de sneeuw.

DEALERS

Het heeft ons ook meer samengebracht. Ik ben blij dat ik ben meegegaan. Het heeft mij verrijkt. Je kunt ook echt leren van je kinderen heb ik maar weer ervaren. Ze heeft alles zelf geregeld. Ik had er geen omkijken naar. Ze heeft het voortvarend aangepakt door dealers aan te schrijven en langs te gaan en een auto te regelen. Ik heb daar echt respect voor.

PAARD

Nu heeft ze wel eerder een dergelijke actie ondernomen: toen ze 15 was is ze op een paard van Breda naar Hardenberg gereden om geld op te halen voor Het Glazen Huis. Ze is net als mijn zoon (15) supercreatief en vindingrijk. Amira is begaan met het milieu. Sinds haar zesde eet ze geen vlees en inmiddels zijn we allemaal vegetarisch. Ze is een grote dierenvriend en houdt van de natuur. We zijn onderweg verrast en ook ontroerd geraakt door de mooie natuur. Vooral die van Zuid-Tirol. Als je de smeltende sneeuw op de bergen ziet besef je hoe kwetsbaar de natuur is. 

SCHOOL

In het begin vond school het maar lastig en waren ze sceptisch. Tachtig kinderen gingen met het vliegtuig en zij zou met de auto gaan? Nu zien ze wat ze teweeg heeft gebracht met haar actie en hoe erover wordt gesproken.

Nu zijn ze trots op haar en op wat ze met haar statement heeft bereikt. Uiteindelijk kwam ze ook maar een halve dag later dan haar klas in Rome aan en heeft ze maar een dagje school gemist. Maar het is voor de goede zaak en ze heeft er ook veel van geleerd. En thuis liep het allemaal prima door: wij houden paarden en dat is dankzij mijn man en zoon prima door gegaan!"

(bron: www.lindanieuws.nl)