Koebrugge Metaal Bewerking BV in andere handen

Aanstaande zondag staan onze deuren open tijdens de “Open Bedrijvendag Hengevelde”, een mooie gelegenheid om het bedrijf te komen bekijken!!”

Charles Koebrugge, 48 jaar, woonachtig in Markvelde en eigenaar van K.M.B. geeft het stokje over….

Charles, getrouwd met Herma en samen vier kinderen: Tessa (15), Donna (13), Menno (12) en Hanne (10) legt uit wat de achterliggende gedachte is bij deze veelomvattende beslissing.

Wat heeft je doen beslissen om een punt achter je levenswerk te zetten? Charles:

“Ik heb er al een jaar of twee/drie over nagedacht, hoe lang wil en kan ik dit op deze manier nog volhouden? Ongeveer een jaar geleden heb ik de keuze gemaakt om een opvolger te zoeken voor mijn bedrijf. Dat was een korte zoektocht, via een bankmedewerkster kwam ik al snel in contact met de opvolgers van K.M.B…

K.M.B. is al jarenlang een goed lopend bedrijf, eigenlijk al vanaf de start van het bedrijf in 1990. In dat jaar is K.M.B. opgestart door mijn vader Jan Koebrugge, later kwam mijn moeder Annet ook in de zaak. Zij zijn destijds gestart in een gehuurde ruimte bij Loonbedrijf Pelle. In 1993 zijn ze verhuisd naar een nieuw (eigen) pand aan het Wegdam 19. Vlak daarna (1994) ben ik als frezer in dienst gekomen, vanaf 2004 ben ik mede-eigenaar en sinds 2018 volledig eigenaar van het bedrijf.

Er is in de ruim 30 jaar bijna elk jaar wel een nieuwe machine gekocht en of ingeruild, er staat dan ook een modern machinepark met steeds meer geautomatiseerde machines…. In 2014 is de laatste uitbreiding van het pand gerealiseerd, sindsdien is er een ruime huisvesting waar efficiënt gewerkt wordt. De laatste 10 jaar is er mede door automatisering een groei door gemaakt in de omzet.

De manier waarop ik dit bedrijf heb geleid was een keuze, weinig overhead, veel taken zelf doen, het was behoorlijk intensief en dat kost op een gegeven moment niet alleen een hoop tijd, maar vooral heel veel energie.

Op dit moment is een meerderheid van de aandelen verkocht, het pand is voor 5 jaar verhuurd. Ik blijf nog een tijdje als minderheidsaandeelhouder op de achtergrond betrokken, maar er komt voor mij vanaf volgend jaar wel tijd voor andere activiteiten”.

Charles met zijn ouders Annet en Jan in 2016 tijdens de viering van het 25 jarig jubileum

Wat vond je het meest lastig bij deze beslissing?

“De mededeling aan mijn ouders, (hoewel ze al vanaf het begin van het traject op de hoogte waren), ze zijn immers de grondlegger van het bedrijf. Daarnaast vond ik de bekendmaking naar het personeel toe erg lastig, we hebben meerdere personeelsleden die al rond de 30 jaar in dienst zij. Zij hebben er mede voor gezorgd dat we zo ver zijn gekomen”.

Wat waren over het algemeen de reacties?

“Vooral bij het personeel waren de reacties verrast, de meeste hadden het (nog) niet verwacht. Ook in mijn familie en kennissenkring had niet iedereen het gelijk verwacht, contacten in de branche reageren daar in tegen wisselend, ook veel reacties van klanten/leveranciers die het wel kunnen begrijpen”.

Wat ga je missen van de afgelopen 20 jaar?

“De verandering, structuur en tijdsbesteding zal wel even wennen worden. Verder ook de mogelijkheden om dingen zelf te kunnen maken, dat zal op een andere manier ingevuld moeten worden, maar dat komt ook wel weer goed”.

Wat ga je absoluut niet missen?

“De verantwoordelijkheid en de verplichtingen, je bent er eigenlijk altijd mee bezig. Ik heb het met veel plezier gedaan, ben zeker trots op het resultaat, maar er is meer dan hard werken.Je moet op het hoogtepunt stoppen zeggen ze wel eens; ik denk dat ik dit punt met dit bedrijf bereikt heb”.

De vraag die niet uit kan blijven? Wat ga je doen?

Vijf jaar geleden ben ik begonnen met vastgoed, dat wil ik verder uitbreiden, en verder? Ach, er komt vast nog wel wat op mijn pad”.

Wat wil je verder nog kwijt?

“De nieuwe eigenaar is “STM Invest BV”, met als eigenaren Eddy Paus en Rudi Mollink. Hiermee verwacht ik een partij te hebben gevonden waar ruim voldoende kennis aanwezig is om de toekomst voor K.M.B. te waarborgen.

Aanstaande zondag staan onze deuren open tijdens de “Open Bedrijvendag Hengevelde”, een mooie gelegenheid om het bedrijf te komen bekijken!!”

De eerste nieuwe machine die oprichter Jan Koebrugge meer dan meer dan 30 jaar geleden kocht