Marcel en Annette stoppen nu echt

Marcel en Annette met jongste zoon Justin

Het is nu toch echt zover. Marcel Wolterinck stopt met werken na ruim 40 jaar in de kleding. Woensdag 24 april is zijn laatste werkdag in de winkel aan de Goorsestraat 22 in Hengevelde. Annette was al wat eerder gestopt, eind 2022.

Marcel begon als tiener met een zaterdagbaantje in de verkoop. Bij zijn oom Jan verkocht hij bloemen, fruit en groenten vanuit de ventwagen en de winkel in Beltrum. Marcel ging mee langs de deuren en in vakantietijd mee naar de veilingen. Na zijn studie, en een werkstage bij Jelmoli, een warenhuis in Zwitserland, startte hij bij Schuppert jeans en herenmode in Borculo. Na 3 jaar startte hij als filiaalhouder bij Het Broekenhuis in Rijssen.

Na een korte tijd begon het al te kriebelen en voerde hij zijn idee uit om een eigen onderneming te starten. Hij kocht een soort SRV wagen over van Henk en Jannie Dreteler uit Diepenheim. Hij ging letterlijk en figuurlijk de boer op met zijn waar. Klompen, overalls en veel soorten spijkerbroeken. En elk jaar kwam er meer en meer bovenkleding bij. Klanten uit de wijde omgeving belden dan Annette en maakten dan een afspraak voor aan huisbezoek. Dat was elke week een volle agenda. Vooral buitenaf in Bentelo, Diepenheim, Ambt Delden, Delden en Goor werd drukbezocht.

De ventwagen van Ome Jan Wolterinck

Rond 1993 werd een nieuwe oplegger aangeschaft, gebouwd door de firma Ruge uit Brabant. De wagen was met z’n 8 meter lengte en brede zijkleppen, duidelijk groter dan de voorgaande vrachtwagen. Hiermee werden ook de markten in Beltrum, Laren, Diepenheim en Hengevelde bezocht.

Annette ging altijd mee naar de markt in Diepenheim op zaterdagmiddag en hielp het toenemende aantal klanten bij het magazijn aan huis. In die jaren werden ook vier kinderen geboren. Het ondernemers echtpaar zat daardoor niet om tijd verlegen.

 

Veel vraag

Midden jaren 90 werd het idee opgevat een winkel in Hengevelde te openen. Er kwam meer vraag op Marcel en Annette af. Een bezoek aan huis met de rijdende kledingwinkel werd ook nog veel gedaan, maar mensen wilden ook shoppen. In het pand waar nu de Ruud Semmekrotzit met 2StepsAhead, Goorsestraat 16, werd op enkele dagen in de week een winkel geopend. Marcel bleef rijden, Annette in de winkel. Dit liep zo voorspoedig dat in 1998 het pand van meubelzaak Smit, Goorsestraat 22, werd aangekocht. De vele ooms Wolterinck hielpen met de verbouwing. Van de Diepenheimsestraat verhuisde het gezin naar de Goorsestraat22 in Hengevelde.  Er werd assortiment toegevoegd. Naast bedrijfskleding en herenmode kwam er ook mode, voor kinderen en dames. Merken als Salty Dog, Barbara Faber, Pointer, Mustang, Tripper, Olymp, Setterhouse en Setterlady werden toegevoegd.

Winkel in een nieuwe fase

De laatste jaren is de nadruk gelegd op bedrijfskleding en herenmode en werd afscheid genomen van de dames en kindermode. De alom bekende ‘Bram Paris spijkerbroek’ bleef nog wel. Met name Marcel geloofde altijd nog in een aantal sterke merken die al jaren werden gevoerd. Het laatste decennium nam ook de online verkoop toe. De bedrijfskleding zoals zorgjasje waren bij Marcel en Annette ook online verkrijgbaar. Er was al vrij op tijd gewerkt aan een webshop, vooral gericht op bedrijfskleding.
Ondertussen nam het bedrukken en borduren van bedrijfskleding ook sterk toe. Vooral voor bedrijven, met een topdrukte vlak voor de zomerfeesten, voor shirts die met het bedrijvenuurtje aan moesten met allerlei eigen teksten erop. Maar ook verenigingen kwamen naar Wolterinck voor tenues en het bedrukken van onder andere kampioenshirts. Alles werd in eigen huis gemaakt. Er werd een machine gekocht om zelf kleding te kunnen bedrukken. Daar ging veel tijd in zitten, maar stug werd doorgewerkt. Annette ging meer doen in de administratie en de winkel, Marcel dook verder in de bedrijfskleding. Uitdaging voor Marcel lag al die jaren in de planning; notitie hier en daar. En de tijd liep hem ook weleens weg; de winkel in het middelpunt van Hengevelde was natuurlijk ook een sociaal gebeuren. Er waren diverse vaste koffiedrinkers doordeweeks, diverse mensen en verenigingen konden hun spullen opslaan bij Wolterinck en er was regelmatig overleg over muziekoptredens die eraan zaten te komen. Zowel Marcel als Annette hebben hun werk altijd goed kunnen combineren met hun hobby’s. Een voordeel van het zelfstandig ondernemerschap. Door de vrijheid konden zij ook veel mantelzorg verlenen aan Marcel’s moeder, die vorig jaar overleed op hoge leeftijd.

Marcel zijn ouders Geert en Fiene openen de winkel aan de Goorsestraat
Het welbekende winkelpand aan de Hengeveldse boulevard

Tijd voor andere dingen

Na 40 jaar is er meer tijd gekomen voor anderen dingen dan werken. Want dat deed het echtpaar veel en hard. De laatste jaren was de winkel in de bouwvak dicht, al die eerdere jaren dacht Marcel er niet aan om de winkel uit eigen beweging een dagje dicht te doen.

Er was altijd dag en nacht werk te verzetten. Werd op de raarste momenten (aan)gebeld voor kleding of schoenen. Want dat moest dan toch echt op dat moment, met spoed. Weinig werd uitbesteed, praktisch alles gebeurde door henzelf. Dat alles hoeft nu niet meer. Marcel en Annette hebben nu de tijd voor andere dingen. Zoals het hen betaamd is er al veel bedacht. Annette zit in het bestuur van zangvereniging Mixxen zet zich wekelijks volop in voor ouderen bij Stichting Franje. Marcel doet met veel plezier een fotografie cursus en is gestart als vrijwilliger bij Het Kukelnest. Hij maakt nog met veel plezier muziek met de vrienden van rock ‘n roll groep Around 69, elke week. Hij heeft een nieuw Tiroler groepje Grüss Di, wat zoveel betekent als ‘Goeiedag’,  opgericht. Hij heeft ook speciale gehaktballen gebakken, iets waar hij al 30 jaar over praatte. Met het mooie weer met de caravan op pad en zo af en toe (regelmatig) op de kleinkinderen passen, gaan zij hun nieuwe levensfase tegemoet.

Hij is nog wel bezig met een site voor unieke promotie-artikelen, we laten ons verrassen.

Nieuwe eigenaar

Wolterinck Mode en Vakkleding is per 1 januari 2022probleemloos overgegaan in MK Bedrijfskleding & PBM’s. De winkel is een ware metamorfose ondergaan en is uitgebreid met vele topmerken in de bedrijfskleding. Ook de keuze in werkschoenen voor elke branche is ongekend.

Maykel Kuipers, afkomstig uit Eibergen, eigenaar van MK Bedrijfskleding & PBM’s, gaat met veel enthousiasme verder. De winkel blijft voor klanten uit Hengevelde en omstreken goed te vinden.

Geopend maandag tot en met vrijdag 8.30 tot 17.30. Zaterdags op afspraak. Bereikbaar via het vertrouwde telefoonnummer 0547 333264.

Marcel en Annette danken alle klanten, zakelijke relaties, familie, vrienden, buren, sportclubs, verenigingen en andere bekenden voor het jarenlange vertrouwen!

Wil je over dit alles nog even doorpraten met Marcel en Annette? Kom dan gezellig nog op bezoek tijdens Marcels laatste werkdag op woensdag 24 april. ‘De koffie staat klaar zou Marcel in zijn advertentie hebben gezet.