Slagerij Brummelhuis in de picture

Slagerij Brummelhuis is te bewonderen is de laatste editie van het blad Vleesmagazine, de multimediale nieuwsbron voor de totale vleessector. Het vakblad richt zich op de totale vleessector, van slachter tot slager, met name op de ondernemers in de slagers- en vleessector. Hier het artikel:
Slagerij Brummelhuis in Hengevelde bevindt zich aan een drukke doorgaande weg en veel parkeergelegenheid bij de zaak. Ondernemer Ignaat Brummelhuis weet dat dit een groot pluspunt is van zijn locatie. ‘Onze klanten komen niet alleen uit Hengevelde maar uit de hele regio. Ook komen er veel forenzen onderweg naar huis bij ons hun vlees halen.’
De ouders van Ignaat Brummelhuis openden in 1969 hun slagerij in Hengevelde. Brummelhuis is een echte slagersfamilie. De opa van Ignaat had een slagerij in Haaksbergen. Deze werd door zijn oom overgenomen. Daarom moest zijn vader Bennie op zoek naar een andere locatie. En dat werd Hengevelde:

 ‘Waarom de keuze op dit dorp is gevallen weet ik niet precies’ zegt Brummelhuis. ‘Hengevelde ligt in de buurt van Haaksbergen en had nog geen slagerij. Waarschijnlijk dachten ze ‘daar is nog een gaatje vrij’.’ De ouders van Ignaat openden de slagerij in een voormalig bankgebouw. ‘Zij hebben destijds flink moeten aanpoten om de zaak op te starten, maar ze hebben er iets mooi van gemaakt.’
Ignaat is nog altijd blij met de locatie die zijn ouders hebben gekozen voor de slagerij. ‘Zoveel ruimte als wij hier hebben, krijg je in de stad niet voor elkaar. We hebben een grote productieruimte en veel parkeergelegenheid voor de deur. Ik zie mezelf dan ook niet snel een verhuizen met de slagerij.’

De slagerij heeft een echte regiofunctie. De klanten komen uit het dorp zelf, maar ook uit omliggende dorpen zoals Bentelo, Goor, St. Isidorushoeve en Haaksbergen. ‘We hebben ook veel aanloop van forenzen die na het werk nog bij ons een stop maken. Wat dat betreft hebben we geluk dat we aan de grote weg zitten en veel parkeergelegenheid hebben.’

Verse salades en soepen
Naast het vlees komen de klanten van Brummelhuis vooral voor de verse salades en soepen in pot. ‘Ik denk dat wij vijftien jaar terug als één van de eersten waren die soepen in pot gingen verkopen. Wij kregen destijds de vraag van iemand of wij soep aan een supermarkt konden gaan leveren. Wij hebben toen bedacht dat die soep in glazen potten verkocht moesten worden. Uiteindelijk ging het hele supermarktverhaal niet door, maar de soep in glazen potten zijn we wel gaan verkopen in onze eigen zaak. Dit was gelijk een megagroot succes!’ De soep is huisgemaakt en wordt meestal bereidt door Ignaat en zijn broer Stefan. Ze verkopen diverse soorten soep, van erwten- tot goulash- en van tomaten- tot aspergesoep.
Brummelhuis werkt samen met aspergeteler Slaghekke in Bentelo. ‘Wij betrekken van hem de asperges en hij verkoopt onze soep en ham bij hem in de zaak.’ Naast de aspergesoep maakt de slagerij ook asperge-broccolisalade.
De soep wordt in partijen van 50 liter per keer bereid. In de week wordt er zo’n 100 liter soep gemaakt. Het bottelen van de potten soep doet Ignaat vaak samen met zijn broer Stefan. De ene broer schept de soep in de pot en de andere broer draait de deksel erop en doopt de pot schoon in een emmer water. Een gestroomlijnd proces.
Snacks
De snacks verkopen erg goed in het Twentse dorp. Smulbuikjes, Mini grillworstjes, Zeeuwse kippetjes en spareribs zijn echte hardlopers. Doordeweeks vliegen de snacks over de toonbank met een lichte piek in het weekend.
De snacks van Brummelhuis scoorden ook goed op de Slavakto in 2015. De oorkondes van deze, maar ook andere, producten hangen in de winkel. ‘Dit jaar doen we uiteraard ook weer mee aan diverse vakwedstrijden op de Slavakto. Als je prijzen wint geeft dit een fantastische boost in omzet. Eventuele winst promoten we in de media en op Facebook. Facebook is een fantastische en goedkope manier van adverteren.’
 
Hoge besteding per klant
Maaltijden verkoopt de ondernemer niet veel in zijn winkel. ‘Wij verkopen wel stamppoten maar doen niet mee aan het Meat & Meals concept. Daar is onze slagerij niet geschikt voor, ik denk dat we daar een te laag klantenaantal voor hebben.’ De gemiddelde besteding per klant ligt juist wel hoog bij de slagerij. ‘Van onze werkgroep heb ik de hoogste besteding per klant. Klanten slaan bij ons voor een langere periode in. Omdat veel klanten niet uit het dorp komen, halen ze gelijk voor de hele week boodschappen’, redeneert Brummelhuis.
 
Familiebedrijf
Keurslagerij Brummelhuis is een echt familiebedrijf. De ouders van Ignaat zijn de slagerij in 1969 gestart in Hengevelde. Nadat Ignaat ervaring had opgedaan bij de Albert Heijn in Haaksbergen en Slagerij Boenders in Eibergen, kwam hij in de zaak van zijn ouders werken. In 1993 kwam hij in de vof met zijn ouders om in 2003 de slagerij over te nemen.
 
De vader van Ignaat heeft helaas niet mee mogen maken dat zijn zoon de zaak in zijn eentje voortzet. Een jaar voor de overname komt hij te overlijden na een kort ziekbed. Moeder Christa werkt daarentegen nog wekelijks, achter de schermen, mee in de slagerij.
Broer Stefan werkt ook in de zaak. ‘Hij is de kok’, zegt Ignaat. ‘Hij verzorgt de cateringklussen en maakt de maaltijden. Daarnaast werkt hij in de productie.’ De vrouw van Ignaat, Hilke, werkt mee in de winkel. Het team van de slagerij bestaat uit twaalf personen, waaronder verschillende parttimers.